Nuoret ja opiskelijat

Opiskeletko ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa? Voit jo opiskeluaikana tulla osaksi ammatillista yhteisöä ja liittyä ammattiliittoon! JHL:n jäsenyys on päätoimisille opiskelijoille ilmainen. Nuorisotoimintamme kuuluu kaikille alle 35-vuotiaille.

Kenelle JHL on?

Olemme Suomen monipuolisin ammattiliitto. Jäsenemme työskentelevät noin tuhannessa eri ammatissa kuudella eri ammattialalla. On siis erittäin todennäköistä, että olemme myös sinun liittosi!

Kuusi suurta ammattialaamme ovat:

JHL:n opiskelijajäsenyys on ilmainen.

Jos et osaa arvioida, sopisiko JHL liitoksesi, voit aina olla yhteydessä jäsenpalveluumme ja kysyä.

Miksi ammattiliittoon kannattaa kuulua?

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on tukenasi työelämässä. Neuvottelemme työehtosopimuksesi, autamme työelämän ongelmatilanteissa ja tuemme työttömyyden tullessa vastaan. Olemme aina puolellasi. Kuulumalla ammattiliittoon puolustat omaa asemaasi työelämässä. Mitä enemmän on liiton jäseniä, sitä voimakkaammin pystymme edustamaan teitä työpaikoilla. Yhdessä olemme vahvempia.

Teetkö töitä täysipäiväisesti tai opintojen ohella? Voit aina olla yhteydessä, jos työpaikalla tulee ongelmia tai muuten joku tilanne mietityttää. Olemme tukenasi työelämässä, asiantuntijamme ovat aina valmiina auttamaan.

Jäsenedut ja toiminta

Opiskelijajäsenenä saat ilmaiseksi samat edut kuin varsinaiset jäsenmaksua maksavat jäsenet, tässä muutama tärppi:

Lisäksi järjestämme nimenomaan nuorille ja opiskelijoille suunnattua toimintaa sekä valtakunnallisesti että alueellisesti. Koulutus- ja tapahtumakalenterista löydät lisätietoja tulevista tapahtumista. Nuorisotoimintaamme ovat tervetulleita kaikki alle 35-vuotiaat.

Tule Tampereen Tähtiammattilaispäiville!

Upea iltagaala, oman alan kollegoita, huikeaa hauskanpitoa!

Lokakuussa 2024 ammattiliittosi JHL järjestää Tampereella häikäisevän Tähtiammattilaiset-tapahtuman, joka kokoaa yhteen JHL-alojen tähdet! Luvassa huippupuhujia, kouluttautumista, ykkösluokan esiintyjiä ja hulppea iltagaala, hinta vain 50 euroa / päivä! Tapahtuma on vain JHL:n jäsenille.

Nuorille ja opiskelijoille suunnatusta JHL:n toiminnasta ja tapahtumista löydät tietoa myös somesta. Ota alla olevat sivut seurantaan, niin saat infot suoraan omaan feediisi heti tuoreeltaan!

Järjestämme nuorille jäsenillemme suunnattua toimintaa ympäri Suomen. Eri alueilla on myös omia somekanavia nuorille. Kannattaa pistää seurauslistalle myös oman alueesi sivu! Tässä ne listattuna:

Facebook

Instagram

Hienoa, että olet kiinnostunut vaikuttamaan ja tulemaan aktiivisemmin mukaan ammattiliittosi toimintaan! Mukaan todellakin mahtuu. Takaamme, että luvassa on rutkasti hienoja kokemuksia ja uusia ystäviä!

Voit ryhtyä esimerkiksi oppilaitosagentiksi, solidaarisuuslähettilääksi tai aktiiviksi omassa yhdistyksessäsi. Kenties haluaisit liittyä oman alasi ammattialafoorumiin, jossa pääset verkostoitumaan muiden alasi tähtiammattilaisten kanssa ja vaikuttamaan liiton toimintaan. Mikäli olet alle 35-vuotias, Nuorisofoorumi (infoa alla) voisi kiinnostaa sinua. Tästä pääset katsomaan kaikki tavat, joilla voit osallistua JHL:n toimintaan.

P.S. Opiskelijajäsen, tarkista omalta opettajaltasi tai muulta koulutuksestasi vastaavalta taholta, voitko saada liiton aktiivina toimimisesta opintopisteitä.

JHL:n Nuorisofoorumi on nuorten vaikuttamisväylä ammattiliitossa. Nuorisofoorumi on koottu alle 35-vuotiaista jäsenistämme, jotka edustavat eri ammattialoja, koulutuspaikkoja, sukupuolia ja paikkakuntia.

Tätä kaikkea Nuorisofoorumi, tuttavallisemmin NuFo, tekee:

 • on nuorten äänitorvi JHL:ssä
 • suunnittelee tapahtumia ja toimintaa JHL:n nuorille jäsenille
 • ottaa kantaa nuoria koskeviin työelämän asioihin
 • tekee ammattiliiton päättäjille selväksi, mitä mieltä nuoret ovat
 • toimii linkkinä oman alueiden nuorten jäsenten välillä
 • pohtii ja kehittää ammattiliiton nuorisotoiminnan järjestämistä sekä alueellisesti että valtakunnallisesti, huomion kohteena erityisesti nuorten jäsenten mahdollisuudet toimia ja vaikuttaa aktiivisesti

Nuorisofoorumi tapaa näiden teemojen tiimoilta 6–8 kertaa vuodessa. Tapaamiset on pääsääntöisesti viikonloppuisin eri puolilla Suomea.

Miten Nuorisofoorumiin pääsee mukaan?

Nuorisofoorumiin nimitetään 20 jäsentä aina kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Jokaisen alueen nuorisojaosto voi nimittää yhden edustajan ja loput edustajat valitaan avointen hakemusten perusteella.

Pidä silmällä JHL nuorten ja opiskelijoiden somekanavia, Instagramia ja Facebookia, koska niissä ilmoitetaan avoimeen hakuun tulevista nuorisofoorumin paikoista! Voit olla myös suoraan yhteydessä osoitteeseen nuoret@jhl.fi, jos NuFon jäsenyys kiinnostaa tai haluaisit kuulla siitä lisää.

Nuorisofoorumin jäsenet 2023–2024

Etelä-Suomi

 • Mohamud Nawal
 • Piitulainen Emma
 • Raunio Atte
 • Kuismanen Lotta
 • Koistinen Samira
 • Mountassir Jasmin
 • Kalpio Säde

Oulun seutu

 • Körkkö Laura

Lappi

 • Hyytinen Santtu

Itä-Suomi

 • Göös Laura
 • Nevalainen Hanna-Mari

Kaakkois-Suomi

 • Metsola Elli-Noora
 • Riikonen Riikka

Lounais-Suomi

 • Lain Päivi

Sisä-Suomi

 • Kuusipalo Saana
 • Puura Joni
 • Suominen Daniela
JHL nuoret oranssit opiskelijahaalarit päällä Stop nyt! -mielenosoituksessa helmikuussa 2024
JHL nuoret Stop nyt! -mielenosoituksessa helmikuussa 2024

Muuta infoa opiskelijajäsenyydestä

JHL:n opiskelijajäseneksi (jäsenmaksu 0 €) voit liittyä silloin, kun olet päätoiminen opiskelija. Tulkintamme mukaan päätoiminen opiskelija

 • saa Työllisyysrahaston täysimääräistä aikuiskoulutustukea
  TAI
 • on pääsääntöisesti päivät oppilaitoksessa
 • on oikeutettu nostamaan opintotukea
 • suorittaa tutkintoon johtavaa koulutusta
 • ei ole oppisopimus- tai monimuoto-opiskelija
 • ei ole päivätyössä.

Oletko oppisopimusopiskelija? Liitythän varsinaiseksi jäseneksi.

Kun liityt opiskelijajäseneksemme, kannattaa sinun samalla hakea myös työttömyyskassan jäsenyyttä, vaikka et vielä tekisikään töitä. Kun aloitat töiden tekemisen opintojen ohella tai niiden jälkeen, työttömyyskassan jäsenyys aktivoidaan. Ilmoitathan siis jäsenpalveluumme, kun aloitat työt.

Vaikka unohtaisit ilmoittaa meille töiden alkamisesta, työttömyyskassan jäsenyytesi voidaan aktivoida myös takautuvasti, kun olet hakenut kassan jäsenyyttä ennakoivasti. Opintojesi jälkeen siirryt automaattisesti varsinaiseksi jäseneksemme, kun olet liittynyt alun perinkin myös kassan jäseneksi.

Päätoimisena opiskelijajäsenenä liiton jäsenyys on sinulle maksuton. Kun teet töitä ja kuulut työttömyyskassaan, maksat vain työttömyyskassan jäsenmaksua, joka on 0,30 % bruttotuloistasi. Kun et ole enää opiskelija, siirryt JHL:n varsinaiseksi jäseneksi. Tällöin maksat liiton ja kassan jäsenyydestä yhteishintaa, joka on 1 % bruttotuloista.

Pääset liittymään kassaan samalla liittymissivulla kuin liiton jäseneksikin. Liittymislomakkessa voit valita, haluatko liittyä liittoon, kassaan vai molempiin.

Jos liityt opiskelijana vain ammattiliittoon, mutta et työttömyyskassaan, muista liittyä työttömyyskassan jäseneksi erikseen kun aloitat työt. Työttömyyskassan jäsenyyttä ei tässä tapauksessa pysty aktivoimaan jälkikäteen, joten muista liittyä kassaan heti kun tiedät ensimmäisestä työpaikastasi!

Miksi työttömyyskassaan liittyminen on tärkeää?

JHL työttömyyskassan jäsenenä sinun on mahdollista saada työttömyyden kohdatessa ansiopäivärahaa, joka on huomattavasti enemmän kuin Kelan peruspäiväraha. Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan saamisen yhtenä edellytyksenä on, että olet ollut työttömyyskassan jäsen vähintään 26 viikkoa. Tämän takia on hyvä kuulua kassaan heti, kun alat tekemään töitä!

Tutustu tarkemmin: Mikä työttömyyskassa ja miksi siihen pitäisi kuulua?


Huom! Voit kuulua useampaan ammattiliittoon, mutta vain yhteen työttömýyskassaan.

Opiskelijajäsenyytesi muuttuu liiton varsinaiseksi jäsenyydeksi meille ilmoittamasi valmistumispäivän jälkeen. Voit tarvittaessa muuttaa päivän omaJHL:ssä tai ottamalla yhteyttä jäsenpalveluun. Valmistumisen jälkeen saat kotiisi kirjeen, joka sisältää infoa opintojen päättymisestä ja jäsenyydestä. Toimi kirjeen ohjeiden mukaan!

Ovathan yhteystietosi ajan tasalla? Päivitä ne omaJHL:ssä!

Opintojen jälkeen sinun tulee itse toimia sen eteen, että jäsenyytesi pysyy voimassa:

Varsinaisena jäsenenä sinun tulee siis maksaa jäsenmaksua tai ilmoittaa jäsenmaksuvapautuksesta, jotta jäsenyytesi pysyy voimassa.

Ja hei! Jos et ole vielä työttömyyskassan jäsen, tee se viimeistään tässä kohtaa, kun valmistut ja siirryt työelämään! Ammattiliiton ja työttömyyskassan jäsenyyden yhteishinta on meillä JHL:ssä 1 % bruttotuloista.

Jäsenmaksulaskuri

Työssä käyvälle JHL:n jäsenmaksu on vain prosentin (1%) palkasta. Hinta sisältää kattavan edunvalvonnan ja työttömyysturvan.

€/kk

Jäsenmaksusi on per kk. Liity jäseneksi

Kysyttävää?

Jos jokin mietityttää, olethan meihin yhteydessä matalalla kynnyksellä. Kyselyihin vastaavat järjestöasiantuntijat Maria Helin ja Anni Järvinen.

Entä haluaisitko, että tulemme oppilaitokseesi kertomaan lisää? Lue työelämäinfoista täältä.

 • Lounais-Suomi: projektityöntekijä Laura Erkkonen, 050 3141 016, laura.erkkonen@jhl.fi
 • Etelä-Suomi: projektityöntekijä Jaana Niare, 050 328 2859, jaana.niare@jhl.fi
 • Sisä-Suomi ja Pohjanmaa: projektityöntekijä Kalle Sumelles, 050 4479 806, kalle.sumelles@jhl.fi
 • Itä- ja Kaakkois-Suomi: projektityöntekijä Niina Ljungkvist, 050 4404 709, niina.ljungkvist@jhl.fi
 • Lappi ja Oulun seutu: projektityöntekijä Mari Ikonen, 050 4482 948, mari.ikonen@jhl.fi