Moni JHL:n jäsen työskentelee vanhustyön ammattilaisena. He tietävät, miten suuri rooli hyvällä hoidolla on ikäihmisten arjessa. Vanhustyö onnistuu, kun työtä saadaan tehdä turvallisessa ympäristössä ja tehtävät vastaavat osaamista. JHL pitää huolta alan ammattilaisten työehdoista. JHL:n jäsenenä saat turvaa, tukea ja neuvoja erilaisissa työelämän tilanteissa.
Työpaikkoina ovat ikäihmisten ympärivuorokautisen hoiva- ja hoitopalvelujen lisäksi kotihoito ja kotona asumista tukevat palvelut. Vanhustyön ammattilaisia työskentelee myös ikäihmisten kuntoutumispalveluissa, päiväkeskuksissa ja neuvontapalveluissa.
Ammattinimikkeenä voi olla mm. kodinhoitaja, kotiavustaja, lähihoitaja, apu- ja perushoitaja, vanhustyöntekijä, viriketoiminnanohjaaja, sairaanhoitaja, geronomi ja sosionomi.
JHL pitää huolta alan ammattilaisten työehdoista. JHL:n jäsenenä saat turvaa, tukea ja neuvoja erilaisissa työelämän tilanteissa.
Välitön ja välillinen hoitotyö
Valvira on laatinut asiakirjan ohjaamaan ja tukemaan palvelujen tuottajien (yksityiset ja julkiset toimintayksiköt) omavalvontaa sekä vanhuspalvelulain toimeenpanoa.
JHL tarjoaa valttikortit vanhustyöhön
Moni JHL:n jäsen työskentelee vanhustyön ammattilaisena. He tietävät, miten suuri rooli hyvällä hoidolla on ikäihmisten arjessa. JHL julkaisi keväällä 2019 vanhustyön valttikortit, joilla on tarkoitus muistuttaa, mikä vanhustenhoidossa on tärkeää.
Vanhustyö onnistuu, kun työtä saadaan tehdä turvallisessa ympäristössä ja tehtävät vastaavat osaamista.
Ammattialaopas
JHL:n vanhustyön ammattialaopasta voi tilata liitosta tai tulostaa suoraan omaan käyttöön.
JHL:n jäsenille opas on maksuton, muille hinta on 5 euroa + käsittelykulut.
Tilaa vanhustyön ammattialaopas materiaalipankin Oppaat-sivulta.
Oma esite
JHL on tehnyt myös Osaajana vanhustyössä -esitteen. Tutustu!
Sosiaalinen media
Seuraa JHL:n vanhustyön ammattilaiset -ryhmää Facebookissa. Ryhmässä käydään keskustelua alan ajankohtaisista kysymyksistä ja käydään keskustelua alan ammattilaisten kesken.
Tutkimustuloksia
Tutustu myös sote alan selvitykset ja raportit osioon.
Jyväskylän yliopiston vanhustyön kyselytutkimus 2019: Katsaus tutkimusaineistoon
Jyväskylän yliopisto professori Teppo Krögerin johdolla on saanut valmiiksi NORDCARE2 pohjoismaisen vertailututkimuksen vanhustyöstä. Tutkimuksessa olivat mukana JHL:n Superin ja Tehyn vanhustyön ammattilaiset.
Jyväskylän yliopiston Hoivatyö muutoksessa -tutkimus.
JHL vaikuttaa
JHL neuvottelee sopimukset
Aloilla noudatetaan työpaikasta riippuen joko jotain julkisten alojen työ- ja virkaehtosopimusta tai yksityisten alojen työehtosopimusta. Julkisen alan sopimuksia ovat kunnallinen, kirkon tai valtion virka- ja työehtosopimus. Yksityisen alan sopimuksia ovat esimerkiksi Avaintes, terveyspalvelualan työehtosopimus ja yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus.
JHL kehittää ammatillista koulutusta
JHL otti kantaa elokuun lopulla lausunnossaan lähihoitajan perustutkinnon perusteiden uudistamiseen.
Alan tutkintotoimikunnassa käsitellään vanhustyön erikoisammattitutkintoa ja toimikunnassa on mukana myös JHL:n edustus.
JHL on ottanut kantaa sosiaalialan ammattihenkilörekisteriin. Liiton mielestä on hyvä, että laillistettuihin ammattinimikkeisiin lisätään geronomin lisäksi myös kuntoutuksen ohjaaja AMK tutkinto.
JHL pitää tärkeänä, että vanhustyö säilyy sosiaalialan ammattihenkilörekisterissä ja ammatillista koulutusta kehitetään jatkossakin.
JHL on mukana vanhustyön kehittämisessä
JHL:n edustajat ovat mukana iäkkäiden henkilöiden palvelujen uudistamistyöryhmän mitoitusjaostossa.
Lisätietoja löytyy tästä uutisesta
JHL:n edustajat olivat valmistelemassa omalta osaltaan ikäihmisten laatusuosituksia 2017-2019. Laatusuosituksista löytyy mm. suositukset henkilöstömääristä kotihoidossa ja tehostetussa palveluasumisessa.
Vanhustyön ammatillinen koulutus
- Ammattikorkeakoulututkinto geronomi AMK
- Ammattikorkeakoulututkinto sairaanhoitaja AMK
- Sosiaali-ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja
- Vanhustyön erikoisammattitutkinto
- Opetus-ja kulttuuriministeriö, ammatillinen koulutus
- Opetushallitus, ammatillinen koulutus
Kotihoidossa oli seurantaviikolla päivittäin keskimäärin 3000 asiakasta enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin. Samaan aikaan työntekijöiden määrä on laskenut yli 400 henkilöllä.