Sähköisissä palveluissamme on käyttökatko to 12.12. klo 15–21. OmaJHL, omaYhdistys, koulutuksiin ilmoittautuminen ja jäseneksi liittyminen ovat pois käytöstä. Pahoittelemme aiheutuvaa haittaa!
Vastuu ihmisoikeuksista huomioitava myös julkisissa hankinnoissa
Lapsityövoima, pakkotyö ja ay-oikeuksien loukkaukset tuntuvat ehkä kaukaisilta. Ne voivat kuitenkin olla lähempänä kuin luulemmekaan. Ihmisoikeuksien loukkauksia voi löytyä meidän oman kuntamme tai valtion tekemien julkisten hankintojen taustalta.
JHL on mukana yhä laajenevassa #ykkösketjuun -kampanjassa, jossa vaaditaan ihmisoikeuksia koskevaa yritysvastuulakia. Julkisissa hankinnoissa on tiukat ohjeistukset ja kriteerit, mutta läpinäkyvyys häviää helposti alihankintaketjujen syövereihin. Esimerkiksi tietokoneiden ja muun elektroniikan valmistukseen liittyy paljon työelämän oikeuksia koskevia riskejä. Työvaatteita ja katukiviä tuodaan maista, joissa työoloista ei ole takeita. Muutama vuosi sitten JHL tuki selvitystä työoloista sairaalakäsineiden tuotannossa.
Suomen uusin hankintalaki (voimaantulo 2017) ei ole hankintaketjujen suhteen niin tiukka kuin se olisi voinut olla. Hankinnoissa ei riittävästi velvoiteta vaatimaan tarjoajalta tietoja alihankkijoista ja siitä, miten ne noudattavat ympäristö-, sosiaalisia ja työoikeusvelvoitteitaan.
EU:ta ei tässä voi syyttää, sillä lain taustalla oleva EU-direktiivi olisi mahdollistanut tiukemmat velvoitteet. Laki kyllä kannustaa käyttämään tarjousvertailussa myös sosiaalisia kriteereitä. Lain soveltaminen on kuitenkin vaikeaa, on tulkintaongelmia ja puuttuu resursseja perehtyä asiaan.
Riski siitä, että tuotannossa loukataan ihmisoikeuksia voi koskea tiettyjä tuotteita, tiettyjä aloja tai tiettyjä maita. Monen tuotteen kohdalla ihmisoikeusriskit ovat jo siirtyneet alemmaksi tuotannon arvoketjussa, tuotannon alkulähteille, raaka-aineiden ja komponenttien valmistukseen. Nykyään riskejä on monessa tuotteessa vähemmän loppuvalmistuksessa. Loppuvaiheen riskien vähentyminen on paljolti kansalaisjärjestöjen, ay-liikkeen ja median työn ansiota sekä paljastusten, raporttien ja vaikuttamistyön tulosta.
Kansalaisina ja kuluttajina haluamme luottaa siihen, että ostamiemme tuotteiden taustalla ei ole lapsityövoimaa, pakkotyötä tai ay-oikeuksien loukkauksia. Mutta pystymmekö me kuluttajina oikeasti valitsemaan eettisesti kestävän tuotteen tai palvelun?
Kuluttajan ei tarvitse kantaa vastuuta yksin. #Ykkösketjuun -kampanjassa JHL tavoittelee Suomeen ihmisoikeuksia koskevaa sitovaa yritysvastuulakia yhdessä yritysten, järjestöjen ja muiden liittojen kanssa. Laki velvoittaisi yritykset kartoittamaan ja korjaamaan mahdolliset riskit.
Uskon, että myös yritykset haluavat luottaa kilpailijoidensa, kauppakumppaniensa ja alihankkijoidensa vastuullisuuteen. Onneksi osa yrityksistä hoitaa ihmisoikeusvelvoitteensa vapaaehtoisesti hyvin jo nyt. Nämä edelläkävijät kartoittavat ihmisoikeusriskejä, valvovat alihankintaketjujaan ja tekevät yhteistyötä ammattiliittojen kanssa. Mutta yhdenkin vastuuttoman yrityksen toiminta voi pilata muiden saman alan toimijoiden maineen. Vastuuton yritys, joka ei valvo alihankintaketjujaan, saa epäreilua kilpailuetua.
Kansalaisjärjestö Finnwatch valvoo ansiokkaasti Suomeen sidoksissa olevien yritysten toiminnan ihmisoikeusvaikutuksia ja verovastuullisuutta sekä sosiaalista vastuullisuutta julkisissa hankinnoissa.
JHL tukee Finnwatchin tärkeää työtä, joka on jo edistänyt julkisten hankintojen sosiaalista vastuullisuutta Suomessa (Finnwatcin raportteja aiheesta mm. täällä ja täällä).
Me JHL:ssä haluamme tavoitella reilua kumppanuutta yksityisten palveluntuottajien ja tavarantoimittajien kanssa. Meidän tehtävämme on kuitenkin puuttua työehtojen epäkohtiin ja rikkomuksiin erityisesti verovaroin rahoitetuissa palveluissa ja tavaraostoissa. Kansalaisten on voitava luottaa siihen, että ihmisoikeuksista huolehditaan julkisissa hankinnoissa.
***
P.S. #Ykkösketjuun-kampanjassa on jo mukana yli 100 yritystä ja järjestöä. Tule sinäkin mukaan tukijaksi! Yksityishenkilönä voit tukea kampanjaa allekirjoittamalla vetoomuksen.