Siirry sisältöön

Kunta-alan ja yksityisen opetusalan kiistoihin ei näy ratkaisua – tässä JHL:n neuvotteluviikon tapahtumat 

Yksityisen opetusalan kolmaskin sovintoesitys koki hylkäystuomion. Kunta-alalle iski takatalvi, kun erillisneuvottelut kariutuivat. Yksityinen sosiaalipalveluala ja terveyspalveluala jaksavat vielä sitkeästi neuvotella. 

Viime- ja tämän viikon neuvottelut ovat sujuneet mollivoittoisesti. 

Ei vieläkään sopua yksityiselle opetusalalle 

Kolmaskaan sovintoesitys ei tuottanut tulosta yksityiselle opetusalalle. Ammattiliitto JHL hyväksyi sovittelija Jukka Ahtelan sovintoesityksen, mutta OAJ hylkäsi senkin. Ja kun yksi hylkää, ei sopua synny. 

Ammattiliitto JHL:n vastaava sopimusasiantuntija Reetta Kuosmanen on pettynyt. 

– Olemme jälleen lähtöruudussa. Riitapukarit jököttävät tiukasti kaivamissaan poteroissa. Halu sopia on haihtunut kuin tuhka tuuleen, hän manailee. 

Kuosmanen arvelee, että tätä työehtokiistaa selvitellään vielä ensi syksynäkin. Pattitilanne merkitsee kylmää vettä myös ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtoneuvotteluille. Niitä ei päästä jatkamaan, koska työehdot ovat hyvin tiiviisti kytköksissä yksityisen opetusalan työehtojen kanssa. 

Sosiaali- ja terveysalan sitkeät sissit jaksavat puurtaa 

Sekä yksityisen sosiaalipalvelualan että terveyspalvelualan neuvottelijat ovat kevään neuvotteluissa osoittaneet hurjaa sitkeyttä ja ratkaisun löytämisen tahtoa. 

Vaikka tämän kevään aikana monilla aloilla on nähty lakkoja sekä ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja, yksityinen sosiaalipalveluala pyrkii tulokseen ainakin vielä toistaiseksi ilman painostustoimia. Sopimuksettomassa tilassa yksityinen sosiaaliala on ollut toukokuun alusta lähtien. 

– Emme ole antaneet periksi. Olemme neuvottelupöydässä valmistelleet sopimuspaketin eri osia ja hioneet tekstejä lopulliseen muotoon. Neuvotteluaikoja olemme varanneet aina juhannusviikolle saakka, kertovat yksityisen sosiaalipalvelualan työehtoneuvottelijat Tanja Tuunainen-Vainio ja Laura Kovalainen. 

Terveyspalvelualan neuvottelut jatkuvat edelleen. JHL neuvottelee alan työehdoista osana Terveyspalvelualan Unionia. Unioniin kuuluu kaikkiaan kahdeksan terveyspalvelualan järjestöä.  

Kunta-alan kiistassa karut näkymät 

Kunta-alan työehtosolmuun ei näy ratkaisua. Sovittelulautakunnan esityksen kaaduttua JAU (JHL ja Jyty), Juko ja KT tunnustelivat, olisiko erillissopimuksen tekeminen mahdollista. Nämä neuvottelut kariutuivat maanantaina 23. toukokuuta.  

Sopimuksen syntyminen kariutui tällä kertaa enemmän sopimuksen teon reunaehtoihin kuin itse sisältöön. Kannamme huolta jäsentemme ostovoimasta hurjasti laukkaavan inflaation aikana ja siksi tavoittelemme edelleen aktiivisesti nopeaa ratkaisua hyvän sopimuksen synnyttämiseksi ja palkankorotusten saamiseksi maksuun tasapuolisina eri aloille kuntakentässä, JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch totesi. 

Avaimia lukon aukaisemiseksi ei ole vielä löytynyt

Avaintan neuvotteluihin oli sovittuna kolme neuvotteluaikaa tälle viikolle ja kaksi niistä toteutui. Niissä muokattiin lähinnä perhevapaauudistukseen liittyviä tekstejä. Minkäänlaista muuta edistymistä tässä pöydässä ei tapahtunut. Seuraavan kerran Avaintassa neuvotellaan ensi viikon torstaina klo 8. alkaen. Silloin toivomme, että saisimme selkeät jatkosuunnitelmat neuvotteluille. 

Yksi lakko päällä ja yksi lakkovaroitus annettu 

Destian 2. toukokuuta alkanut lakko jatkuu. Neuvottelut eivät tähän mennessä ole tuottaneet tulosta. 

Ammattiliitto JHL ja Jyty antoivat lakkovaroituksen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriin. Lakolla 6.–7.6. vastustetaan sairaanhoitopiirin suunnitelmia neuvotella paikallisesti vain yhden osapuolen kanssa. JHL pitää kiinni siitä, että JHL neuvottelee omien jäsentensä, myös hoitajajäsentensä palkoista. Neuvottelussa olevan sopimuksen sisältöön emme ole esittäneet tavoitteitamme. 

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:nFacebookjaTwitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee