Siirry sisältöön

Ei vieläkään sopua yksityiselle opetusalalle – sovintoesitys hylättiin

Ammattiliitto JHL:n hallitus hyväksyi 24. toukokuuta kokouksessaan yksityisen opetusalan sovintoesityksen. Kaikki osapuolet eivät esitystä kuitenkaan hyväksyneet, siksi sovintoesitys kaatui.

Sovittelija Jukka Ahtela antoi 24. toukokuuta jo kolmannen sovintoesityksen yksityisen opetusalan työehtoriitaan. Vastaukset piti antaa keskiviikkona 25.5. klo 12. 

JHL:n hallitus hyväksyi sovintoesityksen, koska JHL:n tavoitteet toteutuivat esityksessä riittävällä tavalla. Neuvotteluosapuolista OAJ kuitenkin hylkäsi esityksen. Sovintoesitys on siis hylätty, koska kaikki osapuolet eivät sitä hyväksyneet. Yksityisen opetusalan työehtosopimuksesta neuvottelevat JHL, OAJ, Jyty ja Sivistystyönantajat. 

– Tämä hedelmätön riitely siis jatkuu. Todennäköisesti umpisolmua yritetään seuraavan kerran ratkaista vasta kesän jälkeen. Jos näin käy, merkitsee se sitä, että yksityiselle opetusalalle ei tänä vuonna tule minkäänlaisia palkankorotuksia. Kiihtyvästä inflaatiosta ei myöskään löydy vetoapua palkansaajien heikkeneviin ansioihin, JHL:n vastaava sopimusasiantuntija Reetta Kuosmanen toteaa synkkänä. 

Sovintoesityksen hylkääminen merkitsee myös sitä, että ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtoneuvottelut eivät etene, koska ne ovat tiiviisti kytköksissä yksityisen opetusalan työehtosopimukseen. Lisäksi on käymässä niin, että palkankorotuksia ei tälläkään sopimusalalla tänä vuonna tule. 

– Neuvottelujen jumittaminen maksaa jäsenillemme koko ajan enemmän ja enemmän. Sovittelussa kaikkien osapuolten on annettava periksi ja haettava kompromissia. Rusinoiden poimiminen pullasta ei ole rakentavaa. Kun sopu tuntuu nyt karkaavan yhä kauemmaksi, on jokaisen syytä huolehtia itsensä ja työkaverinsakin ammattiliittoon kuulumisesta. Siten voi turvata toimeentulonsa mahdollisten työmarkkinahäiriöiden aikana, Kuosmanen tähdentää. 

Reetta Kuosmasta huolettaa myös perhevapaauudistuksen kohtalo. Uudistus tulee voimaan 1. elokuuta ja sen vaikutukset pitää kirjata työehtosopimuksiin. 

– Jos yksityisellä opetusalalla ei ole uutta sopimusta mihin uudistuksen mukanaan tuomat muutokset on kirjattu, perhevapaiden osalta jatketaan vanhojen tekstien mukaan. Ja nehän rikkovat lakia. Alalla on odotettavissa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskanteiden suma. Tämäkin olisi vältettävissä sopimisella, hän sanoo. 

Hylätyn sovintoesityksen sisältöön voi käydä tutustumassa valtakunnansovittelijan verkkosivuilla. 

Lisätiedot: vastaava sopimusasiantuntija Reetta Kuosmanen, 050 4619 301 

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:nFacebookjaTwitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee