Siirry sisältöön

Sovittelut jatkuvat, kaksi uutta työehtosopimusta, kolme neuvottelutulosta – näin ammattiliitto JHL neuvotteli pääsiäispyhien jälkeen 

Viisi valonpilkahdusta, kun Kansallisgallerian ja Finnveran uudet työehtosopimukset hyväksyttiin ja energia-alalle, Helsingin yliopiston kiinteistöpalveluille ja Senaattikonsernille saatiin neuvottelutulokset. Kunta-alan ja yksityisen opetusalan työriitojen sovittelu jatkui. Sopimukseton tila häämöttää yksityisellä sosiaalialalla, terveyspalvelualalla ja henkilökohtaisilla avustajilla. 

Pääsiäisen jälkeisellä viikolla koettiin päivänpaisteisia ja lämpimiä hetkiä paitsi sään, myös työehtosopimusten maailmassa. Sivistysaloihin kuuluvan Kansallisgallerian työehtosopimus sai siunauksen neuvotteluosapuolten hallinnoissa.  

Myös Finnveran neuvottelutulos on hyväksytty neuvotteluosapuolten hallinnoissa. 

Iloisia ja helpottuneita hetkiä koettiin energia-alallakin, kun neuvottelutulos kiritettiin maaliin myöhään torstai-iltana.  

 – Neuvottelut olivat raskaat, mutta nyt olemme tyytyväisinä maalissa, JHL:n sopimusasiantuntija Kari Lehtinen iloitsee 13 tunnin neuvottelupäivän päätteeksi.  

Myös paltalaiseen sopimusperheeseen kuuluvalle Senaattikonsernille ja sivistysaloihin kuuluvalle Helsingin yliopiston kiinteistöpalveluille (HY247) saatiin neuvottelutulokset keskiviikkoiltana 20. huhtikuuta.  

Neuvottelutuloksille tarvitaan vielä neuvotteluosapuolien hallintojen hyväksyntä. 

Sovittelut täydessä vauhdissa 

Kunta-alan sovittelu on jatkunut sovittelulautakunnan johdolla läpi pääsiäispyhien ja koko kuluneen viikon. Jo siinä vaiheessa kun lautakunta perustettiin 8.4. tiedettiin, että nopeaa sovintoehdotusta ei ole luvassa. JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch avasi kuluneella viikolla tarkemmin sitä, mitä tähän mennessä lautakunnassa on tapahtunut 

Työ jatkuu täydellä teholla perjantaina, ja on odotettavissa, että viikonloppunakin järjestöjen on varauduttava lautakunnan antamien tehtävien tekemiseen. 

Lakkovarjo häilyy kunta-alan sovittelijoiden yllä. Kymmenen kaupunkia kattava lakko alkaa 3. toukokuuta kestäen 9. päivään toukokuuta saakka, mikäli lautakunta ei saa aikaan hyväksyttävää sovintoesitystä. 

Yksityisen opetusalan sovittelu jatkuu sovittelija Jukka Ahtelan johdolla. Osapuolet tapasivat torstaina 21. huhtikuuta.  Seuraavan kerran sovittelijan pakeille mennään keskiviikkona 27. huhtikuuta. Sitä ennen neuvotteluosapuolten on tehtävä sovittelijan heille antamat kotitehtävät. 

Juuri ennen pääsiäispyhien alkua työministeri Tuula Haatainen siirsi yksityisen opetusalan lakkoa kahdella viikolla. Mikäli sovittelijalta ei tule hyväksyttävää sovintoesitystä, alan lakko alkaa yksityisissä oppilaitoksissa Helsingissä ja Tampereella 3. toukokuuta ja kestää 10. päivään toukokuuta saakka. 

Sopimusmylly jauhaa vielä monella alalla 

Avaintyöntantajien Avaintes-neuvottelut jymähtivät paikoilleen siinä vaiheessa, kun kunta-alan neuvottelut menivät solmuun. Avaintes on tiiviisti kytköksissä kunta-alalla määriteltyihin sopimusraameihin muun muassa sopimuksen keston ja palkankorotusten osalta.  

JHL:n sopimusasiantuntija Riitta Rautiaisen mukaan mitään mykkäkoulua ei kuitenkaan ole pidetty. Viimeksi tällä viikolla sopimuksen allekirjoittajajärjestöt JHL, Jyty, Juko, OAJ, KTN sekä Avaintyönantajat ovat keskustelleet neuvottelujen jatkamisen mahdollisuuksista.  

Yksityisen sosiaalipalvelualan pöydässä on perjantaina 22. huhtikuuta alkamassa sopimuskauden aikaisten neuvotteluiden loppukiri ja ennen sopimuskauden päättymistä 30. huhtikuuta neuvotteluaikoja on sovittu runsaasti. 

Neuvotteluja jatketaan myös terveyspalvelualalla ja henkilökohtaisten avustajien työehtosopimuksen osalta. Myös niiden sopimuskausi päättyy 30. huhtikuuta.  

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee