Siirry sisältöön

Kansallisgallerian uusi työehtosopimus hyväksytty – tällainen se on 

Sopijaosapuolten hallinnot ovat hyväksyneet Kansallisgallerialle uuden työehtosopimuksen. Sopimus on muotoa 1+1 vuotta ja palkankorotukset maksetaan yleiskorotuksena kesäkuun 2022 alussa. Perhevapaan palkallisuudessa otettiin iso askel tasa-arvon suuntaan. 

Kansallisgallerian henkilöstön uusi työehtosopimus on astunut voimaan. Sopijaosapuolia ovat ammattiliitto JHL, Juko, Ammattiliitto Pro sekä Sivistystyönantajat. 

Tutustu tarkemmin Kansallisgallerian työehtosopimuksen esittelyyn.

Sopimuskausi 

Sopimuskausi on muotoa 1+1 vuotta ja päättyy 31.3.2024. Voimassaolokausi on ehdollinen. Mikäli sopimusosapuolet eivät pääse 31.1.2023 mennessä yksimielisyyteen toisen vuoden palkankorotuksista, sopimus voidaan irtisanoa päättymään maaliskuun 2023 loppuun. 

Palkankorotukset 

Kansallisgallerian työntekijöiden palkkoja korotetaan tänä vuonna 1.kesäkuuta yleiskorotuksella, jonka suuruus on 1,45 prosenttia. 

Paikallinen erä on suuruudeltaan 0,45 prosenttia, ja se tulee maksuun 1.9.2022. (kesäkuun palkkasummasta)​. Miten paikallinen erä maksetaan, siitä päättää työnantaja keskusteltuaan ensin luottamusmiesten kanssa.  

Euromääräisiä palkkoja korotetaan tämän vuoden kesäkuussa 1,45 prosenttia ja syyskuun alussa 0,45 prosenttia.  

Toisen vuoden korotukset neuvotellaan 31.1.2023 mennessä.​ 

Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioita korotetaan 1,9 prosenttia. 

Toisen vanhemman palkallinen perhevapaa pitenee huomattavasti 

Perhevapaauudistus tulee voimaan 1.8.2022. Kansallisgallerian uudessa työehtosopimuksessa toisen vanhemman vanhempainvapaan palkallisuus pitenee huomattavasti. Aiemman kuuden palkallisen päivän sijaan toinen vanhempi voi saada palkallista perhevapaata 32 arkipäivää. 

Synnyttävälle vanhemmalle raskausrahakauden alusta alkaen maksetaan palkkaa 40 arkipäivältä.  Vanhempainrahakaudella molemmille vanhemmille, mukaan lukien adoptiovanhemmat,  maksetaan palkkaa 32 arkipäivää eikä vapaan tarvitse olla yhtäjaksoinen. Muutos tulee voimaan elokuun ensimmäisestä päivästä alkaen. 

 Raskaus- ja vanhempainvapaan palkallisuuden edellytyksenä on, että työntekijän työsuhde on jatkunut   yhtäjaksoisesti vähintään kolme kuukautta välittömästi ennen raskaus- tai vanhempainvapaan alkamista. Työsuhteessa saa olla enintään 30 päivän tai yhden kuukauden katkos. 

Lisätiedot: sopimusasiantuntija Tiina Sulin, 050 468 5571