Siirry sisältöön

Ammattiliitto JHL: Sovittelulautakunta ei ole pikatie ratkaisuun 

Kunta-alan työehtoriitaa sovittelemaan asetetulta sovittelulautakunnalta on odotettu pikaista sovintoesitystä aina sen perustamisesta lähtien.  Sellaista ei kuitenkaan tullut ja näyttää vahvasti siltä, että lähipäivänäkään sellaista ei tule. Mitä tähän mennessä on siis tapahtunut ja mitä on tulossa?  

Kunta-alan työriidassa sovittelulautakuntavaihe jatkuu nyt toista viikkoa. Työ- ja elinkeinoministeriön 8.4. perustama sovittelulautakunta aloitti työnsä samana viikonloppuna.  Jo palmusunnuntaina 10.4. lautakunta kuuli kaikkia riidan osapuolia erikseen, tarkoituksenaan selvittää keskeiset kipukohdat ja tärkeimmät tavoitteet sovun saavuttamisessa.  

– Maanantaina 11.4. olimme kaikki, niin riidan osapuolet kuin valtakunnansovittelija ja sovittelulautakuntakin kuuntelemassa valtiovarainministeriön ja tutkimuslaitosten arvioita Suomen taloudesta ja sen tulevaisuudennäkymistä. Kävimme myös yhteisiä keskusteluja asiasta, kertoo ammattiliitto JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch.   

Tiistaina 12. huhtikuuta riidan osapuolet JAU (JHL ja Jyty), Juko, Sote ry sekä KT saivat sovittelulautakunnalta kotitehtäviä. Osapuolten piti koota yhteen kaikki muut paitsi raha-asioita koskevat kysymykset (ns. tekstiasioita), missä osapuolet ovat yksimielisiä ja missä erimielisiä. 

– Tätä kokoamistyötä olemme nyt tehneet pääsiäispyhienkin ajan. Listausta olemme tehneet kaikkien kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusten osalta. Olemme käyneet läpi KVTES:iä, SOTE-sopimusta, tunti-tessiä sekä kuntien teknisten sopimukseen liittyviä asioita. Sovittelulautakunta on pyytänyt tuloksia tiistaiksi 19.4. puoleen yöhön mennessä, Karrasch kertoo.  

Pääsiäisviikonlopun aikana sovittelulautakunnan puheenjohtaja kävi lisäksi kahdenkeskisiä keskusteluja tilanteesta järjestöjen puheenjohtajien kanssa. 

Sovittelulautakunnalla ei ole työlleen takarajaa 

Nyt pääsiäisen jälkeen sovittelulautakunta jatkaa työtään. Tarvittaessa se antaa sopijaosapuolille tehtäviä tai kuulee niitä lisää. Lautakunta ei ole määritellyt työlleen sellaista takarajaa, joka olisi kerrottu sopijaosapuolille.  

– Kuten ennakoimme, sovittelulautakunta ei ole ollut nopea tapa kunta-alan umpisolmun avaamiseen ja ratkaisun löytämiseen. Lautakunnan on kerättävä erilaista tietoa ennen johtopäätösten tekemistä. Me annamme sille eväitä, jotka pitävät sisällään ne reunaehdot, joiden on täytyttävä, jotta voisimme hyväksyä sovintoesityksen sitten kun se tulee. Kieltämättä kärsivällisyyttä tämä vaihe on vaatinut, mutta ennen pitkää on ratkaisun avaimet löydettävä. JHL:n sävelet vaatimusten suhteen ovat ennallaan ja selkeät: palkankorotukset ja palkkaohjelma kaikille kunta-alan sopimusaloille ja työelämän laatua pitää kehittää myös tekstipuolella, vetää yhteen JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch sovittelun tilannetta.  

Lisätiedot: JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch, 040 728 9046