Siirry sisältöön

JHL: Suomeen on säädettävä kansallinen laki yritysten ihmisoikeusvastuusta

JHL pitää ihmisoikeuksien vahvistamista yritysten toiminnassa erittäin tärkeänä. Liiton mielestä Suomeen on säädettävä kansallinen laki yritysten ihmisoikeusvastuusta.

Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisi kesällä oikeudellisen selvityksen Suomen kansallisesta yritysvastuulaista. JHL on antanut selvityksestä lausunnon, jossa se pitää ihmisoikeuksien, muun muassa työntekijöiden oikeuksien, vahvistamista yritysten toiminnassa erittäin tärkeänä.

– Suomeen on säädettävä kansallinen laki yritysten ihmisoikeusvastuusta, JHL:n lausunnossa todetaan.

JHL:n mielestä yritykset on velvoitettava lailla kartoittamaan toimintansa ihmisoikeusvaikutukset ja ehkäisemään ihmisoikeusloukkauksia YK:n yritysvastuuperiaatteiden mukaisesti. Lisäksi yritysten on raportoitava toimintansa ihmisoikeusvaikutuksista.

JHL korostaa, että velvollisuuksien laiminlyönnistä tulee olla oikeudellisia seuraamuksia.

– Ihmisoikeusloukkausten uhreilla ja heitä edustavilla tahoilla on oltava mahdollisuus hakea vahingonkorvauksia yrityksiltä, jotka ovat aiheuttaneet ihmisoikeusloukkauksia tai laiminlyöneet velvoitteensa. Lisäksi ammattiliittojen kaltaisilla sidosryhmillä tulee olla mahdollisuus seurata ja arvioida yritysten velvoitteiden toteutumista.

Liitto tähdentää, että yritysvastuulain tulee koskea mahdollisimman laajasti kaikkia suomalaisia ja Suomessa toimivia yrityksiä yritysmuodosta, yrityksen koosta ja toimialasta riippumatta.

Yritysvastuulain puolesta on kampanjoitu Suomessa pitkään. JHL oli mukana #Ykkösketjuun-kampanjassa, joka vaati Suomea nousemaan maailman johtavien yritysvastuumaiden joukkoon. Kampanja saavutti tavoitteensa: Sanna Marinin hallitusohjelmaan saatiin kirjaus yritysvastuulaista.

JHL:n lausunto yritysvastuulain oikeudellisesta selvityksestä kokonaan.

Lausuntopyyntö kokonaisuudessaan.

Lue myös:

JHL:n kannanotto: Suomalaiset yritykset lailliseen vastuuseen ihmisoikeuksista.

Selvitys: Enemmistö Euroopan yrityksistä valmiita sitoutumaan ihmisoikeuksiin