Siirry sisältöön

JHL mukana vaatimassa: Suomalaiset yritykset lailliseen vastuuseen ihmisoikeuksista – Lue kannanotto sanasta sanaan

Yritysvastuulailla on laaja tuki ja se on mahdollista ajaa Suomessa läpi. Marinin hallituksen on edettävä sen valmistelussa, JHL ja muut järjestöt ja yritykset toteavat.

Yritykset pitää velvoittaa lailliseen vastuuseen ihmisoikeuksista yritysvastuulailla, JHL ja yli 60 muuta järjestöä ja yritystä vaativat tuoreessa kannanotossa.

Yritysvastuulailla on laaja tuki ja se on mahdollista ajaa Suomessa läpi. Pääministeri Sanna Marinin hallituksen on edettävä sen valmistelussa, JHL ja muut järjestöt ja yritykset toteavat.

Yritysvastuulailla on laaja tuki ja se on mahdollista ajaa Suomessa läpi.

Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut tuoreen oikeudellisen selvityksen Suomen kansallisesta yritysvastuulaista. Selvityksen perusteella moni maa on jo asettanut yrityksiä vastuuseen vastaavilla laeilla ja yritysvastuulaki on mahdollista toteuttaa myös Suomessa.

– Toivomme, että yritysvastuulain valmistelussa kuullaan laajasti sidosryhmiä ja se tuodaan eduskuntaan, toteaa yritysvastuujärjestö Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér sanoo.

Lain pitää noudattaa YK:n yritysvastuuperiaatteita

Suomalaisten yritysten toiminnassa on paljastunut puutteita ihmisoikeuksien näkökulmasta. Yritysvastuulain puolesta on kampanjoitu Suomessa pitkään. JHL oli mukana #Ykkösketjuun-kampanjassa, joka vaati  Suomea pyrki nousemaan maailman johtavien yritysvastuumaiden joukkoon.

#Ykkösketjuun-kampanja saavutti tavoitteensa: hallitusohjelmaan saatiin kirjaus yritysvastuulaista.

Tänään julkaistun kannanoton allekirjoittaneet järjestöt ja yritykset toivovat lain toteuttamiseen kunnianhimoa. Lain tulisi perustua YK:n yritysvastuuperiaatteisiin.

– Kansalaisten on voitava luottaa siihen, että myös julkisissa hankinnoissa huolehditaan ihmisoikeuksista, JHL:n erityisasiantuntija Merja Launis-Ahtiainen toteaa.

– JHL muistuttaa, että hankintaketjujen on oltava vastuullisia ja läpinäkyviä.

Voit lukea JHL:n ja noin 60 muun yrityksen ja järjestön allekirjoittaman kannanoton yritysvastuulaista Finnwatchin sivuilla (avautuu pdf-tiedostona).

JHL edistää solidaarisuutta Suomessa ja muualla maailmassa. Kaiken toimintamme tulee olla vastuullista, ympäristöllisesti ja sosiaalisesti kestävää. Lue lisää JHL:n solidaarisuustyöstä.