Siirry sisältöön

Äitiyspakkauksessa monia tuotteita, joiden taustalta löytyy vakavia puutteita työoloissa, Finnwatchin selvitys paljastaa

Yli kymmenen äitiyspakkaukseen sisältyvän tuotteen takaa löytyy laittomia ylitöitä, elämiseen riittämättömiä palkkoja ja työturvallisuuspuutteita. Ongelmat nousivat esiin Finnwatchin selvityksessä, jota myös JHL on ollut rahoittamassa.

Kansalaisjärjestö Finnwatchin julkaisema raportti antaa ensimmäistä kertaa kattavaa tietoa siitä, mistä äitiyspakkauksen tuotteet tulevat ja millaiset työolot tuotteiden taustalla on. Selvitys perustuu kyselytutkimukseen sekä yrityksiltä saatujen auditointiraporttien analyysiin.

Selvitys rahoitettiin joukkorahoituksella. Lisäksi selvitys sai rahoitusta Finnwatchin
Ihmisarvoisen työn tutkimusohjelmasta. JHL rahoittaa ohjelmaa. Mukana on myös muita ammattiliittoja.

– Suurin osa Kelan äitiyspakkaukseen ostettavista tuotteista teetetään halpatyömaissa, joissa on kohonnut riski työelämän oikeuksien loukkauksiin tuotteiden tuotannossa, kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala tiedotteessa.

Finnwatchin mukaan Kela on sivuuttanut vastuullisuuden kriteereissä.

Yleisin äitiyspakkauksen tuotteiden tuotantomaa on Kiina, jonka jälkeen tulevat Pakistan, Intia ja Bangladesh. Vakavia puutteita kuten laittomia ylitöitä, elämiseen riittämättömiä palkkoja ja työturvallisuuspuutteita löytyi 12 äitiyspakkauksen tuotteen takaa.

Finnwatchin mukaan Kela on sivuuttanut vastuullisuuden kriteereissä, joilla äitiyspakkauksen tuotteet hankitaan.

– Kela lisäsi vastuullisuusvaatimuksia vuoden 2020 äitiyspakkauksen kilpailutukseen. Vaatimukset eivät kuitenkaan puutu kohtuuttomiin ylitöihin tai riittämättömiin palkkoihin. Toivottavasti vuonna 2021 perheet saavat vihdoinkin sosiaalisesti vastuullisen ja, Vartiala toteaa tiedotteessa.

Kela: Yhteistyö Finnwatchin kanssa tärkeää

Kela kertoo tiedotteessaan, että äitiyspakkauksen tuotteiden vastuullisuutta valvotaan jo nyt ja valvontaa kehitetään edelleen.

Kelassa vastuullisuustyötä koordinoiva Petra Elomaa toivoo tiedotteessa, että yritykset tarjoavat äitiyspakkaukseen vastuullisesti valmistettuja tuotteita.

– Meille on tärkeää tehdä yhteistyötä Finnwatchin kaltaisten toimijoiden kanssa. Pyrimme huomioimaan raportissa esiin nostetut suositukset.

Vuoden 2018 äitiyspakkaus sisältää 63 eri tuotetta. Sitä jaettiin edelleen tammikuussa 2019. Kelan tilastojen mukaan vuonna 2017 jaettiin lähes 34 000 äitiyspakkausta.

Finnwatchin selvitys toi esiin myös positiivisia uutisia. Monet yritykset antoivat Finnwatchille paljon tietoja markkinoimiensa tuotteiden taustoista, ja monien kanssa käytiin viikkojen ajan vuoropuhelua tuotannon vastuullisuuskysymyksistä.

Lue selvitys kokonaan Finnwatchin sivuilta. (PDF)