Siirry sisältöön

Uunituore selvitys: Enemmistö Euroopan yrityksistä valmiita sitoutumaan ihmisoikeuksiin

JHL oli mukana #Ykkösketjuun-kampanjassa, joka vaati, että Suomeen tulee yritykset ihmisoikeusvastuuseen velvoittava laki. Kampanja tuotti tulosta Suomessa, ja laille on vahvaa tukea myös Euroopan yrityksissä, kertoo Euroopan komission selvitys.

Enemmistö eurooppalaisista yrityksistä on valmiita sitoutumaan ihmisoikeuksien noudattamiseen. Tähän viittaa Euroopan komission tuore selvitys.

Komission tekemään selvitykseen osallistui yli 300 yritystä ja lisäksi noin 300 elinkeinoelämän etujärjestöä, kansalaisjärjestöä, ammattiliittoa, oikeusoppinutta ja viranomaistahoa.

Ylivoimainen enemmistö vastaajista kannattaa sitovaa yritysvastuusääntelyä. Sääntely velvoittaisi yritykset sitoutumaan toiminnassaan ihmisoikeuksiin laajasti, toimialaan ja kokoon katsomatta.

”Tulos on yksiselitteinen”

Tähän mennessä yrityksillä ei ole ollut sitouttavia velvoitteita ihmisoikeuksien kunnioittamiseen. Komission selvityksen mukaan vain kolmannes yrityksistä huolehtii kattavasti toimintansa vaikutuksista ihmisoikeuksiin.

– Selvityksen tulos on yksiselitteinen: ihmisoikeuksia koskevalle yritysvastuulaille on Euroopassa vahva tuki myös yrityksiltä itseltään, sanoo yritysvastuujärjestö Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti järjestön tiedotteessa.

– Yritysten välisen kilpailun on oltava reilua ja hyödyn saaminen ihmisoikeuksia polkemalla pitää estää, painottaa JHL:n erityisasiantuntija Merja Launis-Ahtiainen.

– Myös ihmisoikeusloukkausten uhrien oikeussuojaa on parannettava.

#Ykkösketjuun-kampanja saavutti tavoitteensa

Suomessa yritysvastuulaille on vahva tuki. Finnwatchin koordinoima #ykkösketjuun-kampanja ajoi yritysvastuulakia Suomen hallitusohjelmaan vuoden 2019 eduskuntavaalien alla.

Kampanjaan osallistui yli 140 yritystä ja järjestöä. Vetoomus yritysvastuulaista keräsi reilusti yli 10 000 allekirjoitusta. Myös JHL oli mukana kampanjassa.

Kampanja saavutti tavoitteensa: hallitusohjelmaan saatiin kirjaus yritysvastuulaista. Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt oikeudellisen selvityksen siitä, millaiseen vastuuseen yrityksiä voisi velvoittaa.