Siirry sisältöön

Edustajistolla kaksijakoinen päivä – kunta-alan sopua saadaan odottaa edelleen

JHL:n ylin päättävä elin edustajisto kokoontui vappuaattona ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään kunta-alan sopimuksia.

JHL:n edustajisto kävi etäyhteyksin vappuaattona 30. huhtikuuta tarkasti läpi valtakunnansovittelijan ratkaisuehdotuksen, joka koski kunta-alan yleistä työ- ja virkaehtosopimusta KVTESiä sekä alan pääsopimusta.

Edustajiston puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä johti edustajiston etäkokousta JHL-talolta. Taustalla IST-asiantuntija Juri Hiljanen.

Molemmat esitykset herättivät edustajistossa runsaasti kysymyksiä, joihin asioiden esittelijä, JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch vastasi vakaasti ja asioita valottaen. Eniten kysymyksiä esitettiin pääsopimuksen sote-tesistä ja siitä, mille aloille sopimusta sovellettaisiin.

Esittelyjen ja keskustelujen jälkeen JHL:n edustajisto hyväksyi valtakunnansovittelijan ratkaisuesitykset noin puoli kahdentoista aikaan. Päätös ei mennyt äänestykseen, sillä vain Martti Vaskonen esitti, että edustajisto hylkäisi ratkaisuesityksen, eikä kukaan muu kannattanut hylkäämistä. Vastaus esityksen hyväksymisetä tai hylkäämisestä piti ilmoittaa valtakunnan sovittelijalle kello 12.

Lopulta kuitenkin kävi niin, että ratkaisuesitys ei saanut taakseen neuvotteluosapuolien yksimielistä hyväksyntää, eikä kunta-alalle syntynyt uutta sopimusta. Hylkäyksen jälkeen JHL vaati Kuntatyönantaja KT:tä kutsumaan osapuolet uudelleen neuvottelupöydän ääreen.

Teknisten ja tuntityöntekijöiden neuvottelutulokset hyväksyttiin

Vaikka pääsopimus ja KVTES karahtivatkin kiville, edustajisto jatkoi kokoustaan käsittelemällä kunnallisen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen (TS) ja kunnallisen tuntipalkkaisten työntekijöiden työehtosopimuksen (TTES) neuvottelutuloksia.

Itä-Suomen vaalipiirin edustaja Martti Vaskonen esitti molempien neuvottelutulosten hylkäämistä, mutta hänen esitystään ei kannatettu. Edustajisto hyväksyi molemmat neuvottelutulokset ilman äänestystä.

Vaikka sekä TS- että TTES-neuvottelutulokset hyväksyttiinkin, niiden voimaantulo siirtyy aina siihen asti, kunnes kunta-alan pääsopimuksesta ja KVTESistä päästään sopuun.

Kunta-alan sopimusten lisäksi edustajisto kuuli tilannekatsauksen muista meneillään olevista neuvotteluista, muun muassa enegria-alalta ja Avaintesistä.

Edustajiston etäkokouksen linjoilla oli lähes 200 ihmistä. JHL-talolla Helsingissä olivat läsnä vain edustajiston puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, johdon ja hallinnon asiantuntijat Raisa MusakkaErja Savaloja ja Eija Jarkima sekä ICT-asiantuntija Juri Hiljanen.