Akuutti koronavaara korventaa sote-henkilöstöä – JHL vaatii: Työnantajien korjattava työturvallisuuden puutteet välittömästi lain nimessä

Jos työnantajat eivät ryhdy suojaamaan henkilöstöään koronavirukselta, JHL ryhtyy toimenpiteisiin työnantajien saattamiseksi rikosoikeudelliseen vastuuseen.
JHL vetoaa sote-alan työnantajiin avoimella kirjeellä: työntekijöiden turvallisuus on saatava kuntoon ja heti.
Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset pelkäävät nyt oman ja läheistensä hengen edestä. Koronaepidemia on vienyt sote-alan paniikkitilaan. Henkilöstö ja samalla heidän läheisensä altistuvat covid-19-pandemialle päivittäin.
JHL on saanut huolestuneilta työntekijöiltä lukuisia avunpyyntöjä.
Näin ei saisi olla. Vaikka osa työnantajista ottaa koronakriisin vakavasti, moni laiminlyö työturvallisuuden pahasti.
JHL on saanut huolestuneilta työntekijöiltä lukuisia yhteydenottoja.
”Työntekijöiltä tulleissa runsaslukuisissa avunpyynnöissä kiteytyy huoli työpaikkojen työturvallisuuden laiminlyönneistä, joiden seurauksena työntekijät ovat jatkuvassa vaarassa sairastua koronavirukseen ja levittää virusta eteenpäin”, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kirjoittaa sote-työnantajille osoitetussa avoimessa kirjeessä.
Niemi-Laine huomauttaa kirjeessä, että työturvallisuuden laiminlyöminen on rikos. Työnantaja on lain mukaan vastuussa jokaisen työntekijänsä turvallisuudesta.
Laki vaatii suojautumista
JHL:n jäseniltään saamista viesteistä käy ilmi, että työturvallisuuslain edellyttämä suojautuminen on työpaikoilla pahasti puutteellista.
Suojaimia ei ole tai ne ovat huonolaatuisia. Kasvomaskeja ei puhdisteta asianmukaisesti. Työntekijöitä siirretään yksiköstä toiseen ilman, että suojautumisesta ja perehdytyksestä on huolehdittu. Lista jatkuu.
JHL kertoi keskiviikkona 22. huhtikuuta suurkyselystä, joka paljasti varhaiskasvatuksessa tikittävän koronapommin. Työturvallisuuden puutteet eivät kuitenkaan rajoitu varhaiskasvatukseen, vaan koskevat kaikkia sosiaali- ja terveysalan ammattiryhmiä: hoito-, hoiva- ja henkilökohtaista apua sekä tukihenkilöstöä kuten puhtauspalvelun henkilöstöä.
JHL vaatii, että työntekijöiden turvallisuus saatetaan määräysten edellyttämälle tasolle välittömästi.
Ongelmia ilmenee sekä yksityisellä sektorilla että kunnissa ja valtion työpaikoilla, niin suurissa kuin pienissä organisaatioissa.
Mikäli työnantaja ei viipymättä huolehdi koronavirukselta suojautumista kuntoon työpaikalla, JHL tulee ryhtymään toimenpiteisiin työnantajan saattamiseksi rikosoikeudelliseen vastuuseen. Työturvallisuusvastuun laiminlyönnistä voidaan rikoslain mukaisesti tuomita sakkoa tai vankeutta.
”JHL vaatii, että työntekijöiden turvallisuus tulee saattaa työturvallisuusmääräysten edellyttämälle tasolle työpaikoilla välittömästi”, Päivi Niemi-Laine kirjoittaa.
Lue Päivi Niemi-Laineen kirje sote-työnantajille kokonaisuudessaan:
[download id=”72231″ /]
[download id=”72213″ /]
Lisätiedot:
Päivi Niemi-Laine, JHL:n puheenjohtaja, 040 702 4772
Hups! Emme löytäneet lomakettasi.