Siirry sisältöön

Venäläistaustainen työkaverisi ei ole syypää Putinin päätöksiin – Rasismille ei saa antaa tuumaakaan tilaa

– Päivi Niemi-Laine

Tänään vietetään rasisminvastaista päivää, eikä asia voisi olla ajankohtaisempi. JHL:n arvoihin kuuluvat oikeudenmukaisuus ja rohkeus. Olemme ihmisoikeuksien, solidaarisuuden ja yhdenvertaisuuden puolella. Tämä koskee kaikkia jäseniämme.

Ukrainan sota on järkyttänyt meitä kaikkia. Sotilaallisissa konflikteissa on harvoin näin selvää, kumpi osapuoli on syyllinen ja kumpi uhri. Venäjän hyökkäys on julma ja rikkoo kaikkia kansainvälisiä sopimuksia.

JHL on irtisanonut yhteistyönsä venäläisomisteisen Teboilin kanssa. Lisäksi JHL on lahjoittanut 10 000 euroa Suomen Punaiselle Ristille ja 10 000 euroa Unicefille Ukrainan auttamiseksi.

Olemme myös tukeneet 5000 eurolla Ukrainan ammattiyhdistysliikettä ITUCin (kansallisten keskusjärjestöjen kansainvälinen kattojärjestö) solidaarisuusrahaston kautta. Lahjoitukset käytetään kotimaastaan pakenevien työntekijöiden ja ukrainalaisten ammattiliiton jäsenten tukemiseen.

Vihaamalla pelaamme suoraan Putinin pussiin.

SAK, Akava ja STTK ovat tuominneet jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja tukevat EU:n sanktioita.

On todella hienoa, että me suomalaiset olemme yhtenäisessä rintamassa tarjoamassa apua uhreille tässä kamalassa sodassa. Ukrainan puolella on helppo olla.

JHL on oikeudenmukaisuuden puolella – ole sinäkin

JHL on aina rohkeasti oikeudenmukaisuuden, ihmisoikeuksien, solidaarisuuden ja yhdenvertaisuuden puolella. Tämä koskee kaikkia jäseniämme kansalaisuudesta, kansallisuudesta ja kulttuuritaustasta riippumatta.

Tänään maanantaina 21. maaliskuuta vietetään Kansainvälistä rasisminvastaista päivää. YK:n yleiskokous julisti päivän reilut 50 vuotta sitten, ja se on edelleen ajankohtainen. Työpaikoilta on kuulunut huolestuttavia tietoja venäläisten syrjimisestä ja jopa rasistisista asenteista sekä vihasta heitä kohtaan. Tämä on surullista kuultavaa. Nyt on tärkeää ja olennaista huomata, että venäläiset eivät ole syyllisiä Venäjän johtajan Vladimir Putinin mielipuolisiin päätöksiin.

Antakaamme työrauha toisillemme. Ihan kaikille.

Viha ja pelko ovat ymmärrettäviä tunteita, kun turvallisuuden tunteemme on yhtäkkiä viety, ja sodan hirveydet ovat meitä lähellä. Vihaamalla pelaamme kuitenkin suoraan Putinin pussiin. Viha synnyttää vain vihaa.

Olkaamme siis oikeudenmukaisia ja rohkeita edelläkävijöitä myös nyt. Osoitetaan yhdessä, ettei meidän joukkovoimaamme ja solidaarisuuttamme horjuteta rasismilla tai syrjinnällä – ei venäläisiä eikä keitään muitakaan kohtaan.

Kukaan ei saa joutua pelkäämään

Venäläiset ovat liittomme suurin maahan muuttaneiden ryhmä. Harvassa ovat ne työpaikat, joissa ei olisi venäläistaustaisia työntekijöitä. Suurella osalla venäläisistä on sukulaisia, ystäviä tai tuttavia tälläkin hetkellä Ukrainassa sodan keskellä. On kohtuutonta, jos he läheistensä hyvinvoinnin lisäksi joutuvat pelkäämään oman turvallisuutensa puolesta täällä Suomessa.

Uutisten aiheuttamista ahdistavista ajatuksista on tärkeää puhua, eikä jäädä yksin pelon tunteen kanssa. Työvuoro voi olla päivän ainoa lepohetki niin kutsutusta doomscrollauksesta eli synkkien uutisten pakonomaisesta selaamisesta.

Jäsenistössämme on lisäksi paljon ihmisiä, jotka ovat itse joutuneet kokemaan sodan julmuuksia ja pakenemaan kotimaastaan. Antakaamme siis työrauha toisillemme. Ihan kaikille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*