Siirry sisältöön

Ammattiliitto vastustaa rasismia

– Carlos Carrara

Suomalainen työelämä ei ole rasismista vapaa. Suomessa elävät ulkomaalaiset kohtaavat työelämässä syrjintää ja työllistyminen voi olla vaikeaa. Liitto antaa tietoa sekä tukee jäseniään epäoikeudenmukaisissa tilanteissa.

Erittäin taitava ihminen, jolla on tohtorintutkinto, työskentelee siivoojana, hoitajana tai tiskaajana. Suomalainen, jolla on ulkomaalainen nimi, pysyy pitkään työttömänä, koska HR-osastot tai rekrytoijat eivät arvosta hänen CV:tään. Työpaikka annetaan vasta yliopistosta valmistuneelle suomalaiselle, kun taas ulkomaalainen hakija, jolla on kielitaitoa ja paljon enemmän kokemusta ei saa palautetta siitä, miksi näin kävi. Ylennyksen saaminen on valtavan hankalaa, vaikka sosiaaliset ja ammatilliset taitosi ovat paremmat. On hankalaa saada sellaiset työajat, jotka mahdollistaisivat opiskelun. Kotouttamisohjelmassa esiintyy profilointia, joka vie sinulta mahdollisuudet toteuttaa omia ammatillisia haaveitasi. Jos elät Suomessa ulkomaalaisena, olet varmasti kuullut tällaisista tapauksista tai jopa kohdannut niitä. Sellaista ei todellakaan odottaisi tapahtuvan maailman onnellisimmassa maassa.

Todellisuudessa rakenteellinen rasismi vaikuttaa monien niiden ihmisten elämään, jotka ovat päättäneet elää Suomessa, perustaa perheen ja yrittää olla osa yhteiskunnan työvoimaa.

Jokaiselle yksittäiselle tapaukselle on monia selityksiä. Monessa tapauksessa perusteluna on puutteellinen kielitaito, vaikka hakijalla olisi kaikki mahdolliset tarvittavat todistukset taidostaan. Todellisuudessa rakenteellinen rasismi vaikuttaa monien niiden ihmisten elämään, jotka ovat päättäneet elää Suomessa, perustaa perheen ja yrittää olla osa yhteiskunnan työvoimaa. Jotkin oikeistopuolueet vahvistavat paljon rakenteelliseen rasismiin liittyviä asenteita. Tässä kirjoituksessa ehdotan, miten voit suojella itseäsi joiltakin yllä mainituista tilanteista työelämässä. Sitä varten keräsin tähän muutamia vaiheita, jotka saattavat auttaa sinua lieventämään ongelmia työpaikallasi.

1. Jotkut ihmiset eivät ymmärrä, että heidän toimintansa vie työympäristöä vahingolliseen suuntaan. Tärkeintä koko prosessissa on pysyä rauhallisena. Joskus asian ratkaisuksi voi riittää, että käy avoimen keskustelun kahvitauon aikana.

2. Jos tilanne ei mielestäsi ole pelkästään sinua koskeva, kysy kollegoiltasi onko heillä samanlaisia tuntemuksia. Jos on, rohkaise heitä kirjaamaan muutamia yleisluontoisia ohjeita, jotka voisivat auttaa ongelman lievittämisessä.

3. Jos tilanne on edennyt siihen pisteeseen, että ihmiset pelkäävät jo työpaikkojensa puolesta, pitäisi työpaikkasi luottamusmiehen tai työsuojeluvaltuutetun puuttua asiaan. Jos tällaisia henkilöitä ei ole työpaikallasi, ota yhteyttä liittoon.

4. Mikäli koet, että tilanne vaikuttaa jo mielenterveyteesi, muista, että laki koskee kaikkia työntekijöitä. Työnantaja on vastuussa työntekijöiden työhyvinvoinnista.

Yksi liiton tärkeimmistä tehtävistä on tarjota jäsenille tukea esimerkiksi kursseilla. Myös edustajiston jäsenet ja lakimiehet auttavat huolimatta siitä, onko jäsen ulkomaalainen vai syntyperäinen suomalainen.

Liitto tarjoaa monilla kielillä kursseja, joilla voit oppia oikeuksistasi ilmaiseksi.

Joka tapauksessa on hyvin tärkeää pysyä rauhallisena ja olla aiheuttamatta suurta draamaa. Tuo ongelmasi esille noudattaen näitä ohjeita. Ongelmaasi löytyy kyllä ratkaisu, vaikka siihen voi mennä aikaa. Muista, että fyysisen ja psyykkisen terveytesi pitää aina olla etusijalla. Joskus on parempi etsiä uutta, parempaa työtä sillä aikaa, kun liiton lakimies työskentelee tapauksesi parissa. Liitto voi myös auttaa sinua ymmärtämään paremmin työsuhteesi ehtoja.

Niin kauan kuin työntekijät eivät ole aktiivisia ja järjestäydy, yhteiskunnan rakenteet pitävät ulkomaalaistaustaiset ihmiset yhteiskunnan ulkopuolella. Tämän takia sinun toiminnallasi on hyvin paljon merkitystä. Houkuttele työkaverisi liittymään liittoon. Ole aktiivinen jäsen. Liitto tarjoaa monilla kielillä kursseja, joilla voit oppia oikeuksistasi ilmaiseksi. Jos sinulla on taistelutahtoa ja halua parantaa asioita, löytyy varmasti ihmisiä, jotka tukevat sinua matkallasi edustajiston jäseneksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*