Keskustoimisto, aluetoimistot sekä palvelunumerot ovat suljettuina 28.–29.11. Päivystys tavarantoimittajille 29.11. klo 10–14: 050 452 6510.
Valtion säästöt rusikoivat elintärkeän tieto- ja viestintätekniikkakeskuksen rikki
Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorissa on uhattuna jopa 160 työpaikkaa. Viraston tuottamat palvelut ovat valtiolle kriittisen tärkeitä, ja se on jo nyt säästänyt enemmän rahaa, kuin sille annetut tavoitteet edellyttävät.
Kannattaako toimivaa konetta rikkoa? Viisas sanoo ei. Silti valtion tuottavuusohjelman säästöt rikkovat monta valtion organisaatiota, jotka toimivat hyvin.
Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori käy parhaillaan yhteistoimintaneuvotteluja, jotka voivat johtaa jopa 160 henkilön irtisanomiseen. Valtori on valtionhallinnon toiminnalle kriittisen tärkeä.
Valtori on valtiovarainministeriön hallinnonalalla toimiva virasto. Se tuottaa valtionhallinnon tieto- ja viestintätekniikan (ICT) palvelut, jotka eivät ole riippuvaisia yksittäisestä toimialasta. Virasto toimii 25 toimipisteessä eri puolella Suomea.
Valtori on onnistunut säästämään tavoitteita enemmän, mutta näköjään mikään ei riitä.
Neuvotteluiden ajoitus on outo, sillä Valtorissa on juuri tehty johtamisen- ja työkulttuurin kehitysohjelma, jonka lopputuloksena organisaatio sai uudet, ajantasaiset arvot. Arvojen on tarkoitus näkyä muun muassa kokouskäytännöissä, viestinnässä ja työkulttuurissa.
Yhteistoimintaneuvottelut tulivat Valtorin henkilöstölle suurena yllätyksenä, kesälomien jälkeen. Viraston talous on ollut vakaalla pohjalla, asiakastyytyväisyys ja tuottavuus huippuluokkaa. Viime vuonna henkilöstötyytyväisyyskyselyn tulos asteikolla 1–5 oli 3,82 (paras mahdollinen tulos on 5). Se oli hieman parempi kuin valtiolla keskimäärin.
Miksi tingitään vakituisista eikä vuokratyöstä?
Valtori on onnistunut säästämään jopa tavoitteita enemmän, mutta näköjään mikään ei riitä. Talouskehitys ei suoraan ole syynä yt-neuvottelujen aloittamiseen.
Syynä näyttää olevan puhtaasti poliittinen päätös henkilöstön vähentämisestä. Maan hallitus toteuttaa valtionhallinnon tuottavuusohjelmaa, jolla tuetaan hallituksen julkisen talouden kestävyystavoitetta. Hallitus siis hakee säästöjä ja haluaa samalla vähentää valtion henkilöstömäärää.
Valtiovarainministeriö on laatinut hallinnonalalleen tuottavuusohjelman. Sen mukaan henkilöstösäästöjä tulisi hakea ensisijaisesti jättämällä avautuvia virkoja täyttämättä muun muassa eläköitymisten yhteydessä.
Valtiollakin pitää jatkossa tehdä asioita huonommin.
Henkilöstön edustajat Valtorissa ovat esittäneet, että ulkopuolisen työvoiman käyttöä tulee vähentää huomattavasti. Tällä hetkellä kalliita vuokratyöntekijöitä on noin 5 % henkilöstöstä. Heitä käytetään normaaleissa töissä, vakinaisen henkilöstön rinnalla. Näin ei saisi, eikä taloudellisessa mielessä kannattaisi, valtiolla toimia.
Valtion henkilöstön vähentäminen voi kuulostaa hyvältä ratkaisulta, kun julkinen talous on ahtaalla. Se voi kuulostaa hyvältä idealta ja moni ajattelee, että tehostettavaa kyllä riittäisi. Harva kuitenkaan ymmärtää, että tehostaminen johtaa palvelujen heikkenemiseen. Valtiollakin pitää jatkossa tehdä asioita kevyemmin eli huonommin.
Tehostamisen nopeus ei anna virastoille mahdollisuutta kehittää toimintaansa itse niin, että asioiden tekeminen uudella tavalla toisi myös säästöjä. Kiireellä rikotaan hyvin toimivia koneita.