Tekstiilihuolto on tärkeä osa huoltovarmuutta – pesulapalveluja ei pidä vaarantaa yksityistämällä
Huoltovarmuus on tällä hetkellä tärkeä osa yhteiskunnan toimintaa. Se tarkoittaa varautumista mahdollisiin kriiseihin ja elintärkeiden toimintojen turvaamista. Ammattialatoiminnan asiantuntija Virpi Matikainen tarkastelee blogikirjoituksessa tekstiilihuollon ja pesulapalvelujen merkitystä huoltovarmuuden kannalta.
Huoltovarmuus takaa, että yhteiskunta ja elinkeinoelämä voivat toimia turvallisesti myös kriisitilanteissa. Tämä luo turvaa jokapäiväiseen elämään, jotta ihmiset voivat elää arkeaan häiriöittä. Tekstiilihuollolla on yksi keskeisistä rooleista huoltovarmuudessa.
Tämä pätee etenkin pesuloihin, jotka huolehtivat esimerkiksi sairaalavaatteiden ja liinavaatteiden puhtaanapidosta. Hygienian ylläpitäminen on hyvinkin kriittinen toiminto, jotta potilasturvallisuus voidaan varmistaa. Suomessa on erittäin korkea hygieniataso, jota ei saa missään nimessä heikentää.
Hyvinvointialueiden pesuloiden työntekijät tekevät raskasta ja vaativaa työtä, jonka merkitystä on todellakin syytä arvostaa. Tekstiilihuoltoala ei saa joutua markkinakilpailutuksen kohteeksi, sillä se voisi vaarantaa huoltovarmuuden ja hygieniatason. Potilasvaatteiden ja muiden terveydenhuollon tekstiilien oikea-aikainen saatavuus on ensiarvoisen tärkeää sairaaloiden toiminnan kannalta.
Ulkoistamisen riskit ja kustannukset
Jos tekstiilihuolto ulkoistetaan, herää kysymys, mitä se maksaa potilaille. Yksityiset yritykset tavoittelevat voittoa, mikä useimmiten nostaa kustannuksia. Onko tulevaisuudessa varaa mennä sairaalaan hoidettavaksi? Hyvinvointialueiden tehtävä on varmistaa, että huoltovarmuus toimii ja hygieniataso pysyy korkealla.
Ei ole järkevää eikä kustannustehokasta siirrellä pesulatekstiilejä paikasta toiseen ja ympäri Suomea, sillä se voi pidentää huomattavasti esimerkiksi potilasvaatteiden toimitusaikoja sairaaloihin. Sairaaloiden hygieniavaatimukset ovat äärimmäisen tiukat – puhdas ei riitä, vaan tekstiilien on oltava mikrobiologisesti korkealaatuisia.
Hyvinvointialueiden omat pesulat ovat tässä avainasemassa, sillä niillä on erinomainen erityisosaaminen, kehittyneet prosessit ja monipuolinen valmius vastata näihin vaatimuksiin.
Potilaita ei voida leikata ilman puhtaita tekstiilejä, jotka ovat välttämättömiä niin potilaille kuin henkilökunnallekin.
Työehtojen heikentäminen ei tuo säästöjä
Tekstiilihuollon ammattilaisia on jo nyt liian vähän, ja alan houkuttelevuus on heikkoa pienen palkan ja vaativan työn vuoksi. Myös alan koulutus kärsii hakijapulasta.
On tärkeää huolehtia ammattilaisten hyvinvoinnista ja koulutuksesta, sillä heidän työnsä on arvokasta ja ansaitsee tunnustusta.
Vastuu on päättäjillä
Poliittisten päättäjien on ymmärrettävä, mitä kilpailuttaminen tarkoittaa ja kuinka paljon se maksaa sekä hyvinvointialueille että potilaille. Hyvinvointialueiden vastuu huoltovarmuuden valvonnasta on suuri, ja sen toteuttaminen on vaikeampaa, jos tekstiilihuolto ei ole omissa käsissä.
Huoltovarmuuden ja alan ammattilaisten näkökulmasta kilpailuttaminen ei ole vaihtoehto.