Siirry sisältöön

Valtion palkankorotusneuvotteluissa lyötiin tarjoukset pöytään

Valtion palkankorotusneuvotteluissa neuvotteluosapuolet ovat antaneet toisilleen tarjouksensa. Neuvottelujen tunnelma tiivistyy, sillä neuvottelutuloksen tulisi valmistua huomenna.

Neuvottelut valtiosektorilla työskentelevien ensi vuoden palkankorotuksista jatkuivat tänään. Palkankorotusneuvotteluja on käyty hyvässä hengessä nyt lähes kolme viikkoa. Molemmat neuvotteluosapuolet ovat kertoneet tavoitteistaan ja niistä on keskusteltu ahkerasti. Neuvottelupöytään on nyt myös isketty tarjoukset puolin ja toisin.

Työnantajan tarjous sisältää esityksen sekä palkankorotusten tasosta että niiden rakenteesta.

Virkamiesten ja työntekijöiden edustajat antoivat tänään myös vastatarjouksensa työnantajalle. Molempien osapuolten tarjouksista käytiin keskustelua, palkankorotukset olivat pöydällä kokonaisvaltaisesti yksityiskohtineen.

– On erittäin positiivista, että pääsimme pöydän molemmin puolin pureutumaan itse asiaan. Palkankorotukset ovat tärkeä asia jäsenillemme ja kaikille valtion palveluksessa oleville. Neuvottelujen keskeinen kohde on nyt konkretisoitunut, joten tästä on hyvä jatkaa viikon neuvotteluputkea, JHL:n sopimusasiantuntija Erika Mattsson kommentoi. 

Tulevilla päätöksillä on suuri merkitys valtiolla töitä tekevien jokapäiväiseen elämään erityisesti tässä maailmantilanteessa. Hintojen ennustetaan nousevan edelleen ensi vuonna, joten palkankorotukset tulevat todella tarpeeseen. Ammattiliitto JHL painottaa, että palkankorotusten tulee turvata ostovoima.

Neuvottelutuloksen toivotaan syntyvän huomenna

Nyt kun tarjoukset on laitettu pöytään, tunnelma alkaa tiivistymään. Neuvottelutulokseen pitäisi päästä viimeistään huomenna keskiviikkona 21. joulukuuta.

Jos yhteisymmärrykseen ei päästä, valtion virka- ja työehtosopimus voidaan irtisanoa päättymään jo ensimmäisen sopimusvuoden päätteeksi helmikuun 2023 lopussa. Tässä tapauksessa alkaisi kokonaan uuden virka- ja työehtosopimuksen neuvottelut. Mikäli huomenna päästään sopuun, valtion nykyinen sopimus pysyy kaksivuotisena ja päättyy 29.2.2024.

– On vielä vaikeaa arvioida, miten käy. Molemmat osapuolet ovat todenneet hakevansa ratkaisua tosissaan, mutta lopputulos selviää vasta viime metreillä, Mattsson arvioi tilannetta.

Mistä palkankorotusneuvotteluissa on kyse? Lue lisää: Valtion sopimusneuvottelut starttasivat – nyt neuvotellaan palkankorotuksista! 

Virkamiehiä ja työntekijöitä valtion sopimusneuvotteluissa edustavat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Ammattiliitto Pro ja Julkisalan koulutettujen etujärjestö Juko. Työnantajapuolta edustaa Valtion työmarkkinalaitos. 

Tänään puhuttiin rahasta! Valtion sopimusneuvottelija Harri Turunen kertoo tuoreet kuulumiset päivän neuvotteluista. Katso video! 

Palkankorotusneuvotteluita jatketaan jälleen huomenna. Tavoitteena on saada neuvottelutulos aikaan. 

Lisätiedot:
Erika Mattsson, sopimusasiantuntija, 0400 461 411
Harri Turunen, vastaava sopimusasiantuntija, 050 461 9303