Siirry sisältöön

Valtion sopimusneuvottelut starttasivat – nyt neuvotellaan palkankorotuksista!

Valtion kaksivuotinen virka- ja työehtosopimus astui voimaan maaliskuussa. Neuvottelut toisen sopimusvuoden palkankorotuksista alkoivat. Jos palkankorotuksista ei päästä sopuun, voidaan sopimus irtisanoa päättymään helmikuun lopussa. Tästä seuraisi koko sopimusta koskevat neuvottelut.

Valtion virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa päästiin maaliin helmikuun lopulla ja sopimus astui voimaan heti maaliskuun alussa. Neuvoteltu kaksivuotinen sopimus on mallia 1+1, mikä tarkoittaa seuraavaa: Ensimmäisen sopimusvuoden palkankorotuksista sovittiin alkuvuoden neuvotteluissa, mutta toisen vuoden palkat jäivät sovittavaksi myöhemmin. Nyt on tämän toisen vuoden, vuoden 2023, palkkaneuvottelujen aika! 

Neuvottelut alkoivat tänään 1. joulukuuta. Neuvotteluosapuolet tapasivat kasvotusten Helsingissä. Tapaamisessa keskusteltiin neuvottelujen alkuasetelmista sekä tulevien neuvottelutapaamisten askelmerkeistä. Lisäksi Suomen Pankin asiantuntija kertoi osapuolille taloustilanteesta. 

Virkamiehiä ja työntekijöitä valtion sopimusneuvotteluissa edustavat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Ammattiliitto Pro ja Julkisalan koulutettujen etujärjestö Juko. Työnantajapuolta edustaa Valtion työmarkkinalaitos. JHL:n neuvottelijoina toimivat sopimusasiantuntija Erika Mattsson ja vastaava sopimusasiantuntija Harri Turunen. 

– Neuvottelut palkankorotuksista käydään todella mielenkiintoisena ajankohtana, mikä kuului myös sopimuspöydän puheenvuoroissa tänään. Kunnolliset palkankorotukset ovat tässä inflaatio- ja taloustilanteessa jäsenillemme ymmärrettävästi tärkeät ja näitä lähdemme tavoittelemaan, toteaa sopimusasiantuntija Mattsson.

Toisen sopimusvuoden palkankorotuksista on sovittava 21.12.2022 mennessä. Jos palkkaneuvotteluissa ei synny sopua, valtion virka- ja työehtosopimus voidaan irtisanoa päättymään 28.2.2023. Irtisanominen on tehtävä viimeistään 14. tammikuuta. Jos siis palkoista ei päästä sopuun, alkaa kokonaan uuden virka- ja työehtosopimuksen neuvottelut. Mikäli palkoista päästään sopuun ennen joulua, valtion nykyinen sopimus pysyy kaksivuotisena ja päättyy 29.2.2024. 

Terveisiä neuvotteluista! Videolla vastaava sopimusasiantuntija Harri Turunen kertoo neuvottelutunnelmista.

Seuraavan kerran valtion palkankorotuksista neuvotellaan 9. joulukuuta. 

Lisätiedot:
Erika Mattsson, sopimusasiantuntija, 0400 461 411
Harri Turunen, vastaava sopimusasiantuntija, 050 461 9303