Siirry sisältöön

Sosiaalialan ammattilaiset ovat puhuneet: Tulevien tes-neuvotteluiden ykköstavoite on palkkauksen parantaminen

Ammattiliitto JHL:n kysely kertoo, mitä lähihoitajat, sairaanhoitajat, lastenhoitajat ja muut yksityisen sosiaalialan työntekijät toivovat tulevissa tes-neuvotteluissa. Tärkein tavoite on parempi palkka, korotukset halutaan mieluiten euromääräisinä.

JHL valmistautuu täyttä vauhtia ensi kevään tes-neuvotteluihin, joissa päätetään myös yksityisen sosiaalipalvelualan uusista työehdoista. Ammattiliitto otti keväällä 2021 selvää, mikä alan ammattilaisille on tulevissa neuvotteluissa tärkeintä.

Kyselyn perusteella neuvotteluiden ylivoimaisesti tärkein tavoite on parantaa palkkoja. Liki 67 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että palkankorotukset ovat neuvotteluiden ykköstavoite.

Kysely tehtiin webropol-verkkopalvelussa keväällä 2021. Siihen vastasi reilut 1 046 ihmistä, vastaajista 934 on JHL:n jäseniä.

JHL pystyy vaikuttamaan alan työehtoihin paremmin, kun liitolla on enemmän jäseniä. JHL on paras ammattiliitto juuri sinulle, jos ammattisi on esimerkiksi lähihoitaja, lastenhoitaja, lastentarhanopettaja tai sosiaaliohjaaja.

Liity JHL:n jäseneksi!

Toivelistan kärjessä eurokorotukset ja pidemmät vapaaputket

Korotukset halutaan mieluiten euromääräisinä korotuksina, jotka maksetaan kaikille. Eurokorotuksia pitää parhaana vaihtoehtona 36 prosenttia vastaajista. Kannatusta kerää myös vaihtoehto, joka yhdistelee eri palkankorotustapoja.

Noin 32 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että prosenttikorotuksia, eurokorotuksia ja paikallisia päätettäviä palkankorotuksia yhdistelevä malli on paras. Pelkät paikalliskorotukset saavat kyselyssä tyrmäyksen, niitä kannattaa vain pari prosenttia.

Kyselyn osallistujat ottivat kantaa alan työaikoihin ja työvuorojen suunnitteluun. Tärkein parannuskohde löytyy peräkkäisistä vapaapäivistä. Kolmannes katsoo, että peräkkäisten vapaapäivien saaminen on tärkeintä, kun työvuorosuunnittelua petrataan.

Neuvotteluihin vauhtia jäsenyyttä suosittelemalla

Lisäksi vastaajat pohtivat, miten perhevapaita pitäisi parantaa. Lapsen tai muun perheenjäsenen hoitamiseen liittyvät asiat nousivat tärkeämmiksi kuin palkallisen vanhempainvapaan pituus. Lue lisää vanhempainpäivärahoista Kelan sivuilta.

Alan ammattilaiset ovat valmiita vauhdittamaan työehtosopimusneuvotteluita monella tapaa. Ylivoimaisesti suosituin keino on suositella JHL:n jäsenyyttä. Siihen on valmiina noin 69 prosenttia.

Myös työtaisteluvalmiutta löytyy. Ylityökieltoihin ja ulosmarsseihin valmiita on yli puolet vastaajista. Yli 39 prosenttia on valmiina  lakkoon.