Siirry sisältöön

Haluatko mukaan kehittämään tutkintojen laatua? Hae jäseneksi työelämätoimikuntaan ja osallistu JHL:n webinaariin!

Opetushallituksen asettamat työelämätoimikunnat osallistuvat tutkintojen laadun varmistamiseen ja kehittämiseen. Elokuussa JHL järjestää asiasta kiinnostuneille verkkoseminaarin.

Jos ammatillisen koulutuksen kehittäminen on sinulle sydämen asia, lue tämä juttu. Nyt sinulla on näet tuhannen taalan mahdollisuus päästä vaikuttamaan suoraan siihen, kuinka tutkinnot ja näytöt kehittyvät.

Opetushallitus hakee jäseniä työelämätoimikuntien uudelle toimikaudelle 1. tammikuuta 2021– 31. joulukuuta 2023. Haku päättyy 15. syyskuuta 2020. Sinäkin voit hakea mukaan Opetushallituksen sivuilla.

Haluatko tietää lisää? Tule oppimaan: elokuussa JHL järjestää jäsenilleen Uusien työelämätoimikuntien haku käynnissä -webinaarin eli verkkoseminaarin.

Mikä ihmeen työelämätoimikunta?

Työelämätoimikuntia on kaikkiaan 39. Ne ovat Opetushallituksen asettamia itsenäisiä toimielimiä, joiden tehtävä on varmistaa ammatillisen koulutuksen laatua. Toimikausi on kolme vuotta kerrallaan.

Kukin työelämätoimikunta keskittyy omaan alaansa. Toimikunnan jäseneltä odotetaan työelämätuntemusta haettavan toimikunnan alalta. Lisäksi häneltä edellytetään ammatillisen koulutuksen tuntemusta ja sitoutuneisuutta osallistua toimikunnan kokouksiin sekä laadunvarmistukseen liittyviin vierailukäynteihin oppilaitoksissa.

Kukin työelämätoimikunta keskittyy omaan alaansa.

Toimikuntien jäsenet edustavat työnantajia, työntekijöitä ja itsenäisiä ammatinharjoittajia sekä opetusalaa. Työelämätoimikunnat osallistuvat tutkintojen laadun varmistamiseen, tekevät aloitteita tutkintojen kehittämiseen ja käsittelevät arviointia koskevia oikaisupyyntöjä.

Työelämätoimikuntien työskentelyyn on osallistunut 17 JHL:n jäsentä kaudella 2018–2020.

Laki vaati toimikuntia

Vuonna 2018 voimaan astui ammatillisen koulutuksen uudistus. Työelämätoimikuntien rooli jäi uudistuksessa epävarmaksi.

JHL edellytti, että uudistuksessa ammatillisten tutkintojen suorittamisen laatua on seurattava valtakunnallisesti – varsinkin, kun työpaikalla tapahtuvaa oppimista oltiin lisäämässä. Tyytyväisinä saimme huomata, että lainsäädäntö edellytti työelämälähtöisten toimikuntien perustamista osaksi tutkintojen ja näyttöjen laadun varmistamista.

JHL edellytti, että tutkintojen suorittamisen laatua on seurattava valtakunnallisesti.

Työelämätoimikunnat ovat nyt päättämässä ensimmäisen kolmevuotisen toimintakautensa. Ne ovat laatineet kullekin ammatillisen koulutuksen toimialalle tilannekuvat näyttöjen toteutuksen ja osaamisen arvioinnin laadusta.

Tilannekuvat kuvaavat oppilaitosten hyviä käytäntöjä, kuten erilaisia toimintatapoja, joilla hyödynnetään digitaalisuutta ja tuetaan opiskelijoita.

Koulutuksen järjestäjille tilannekuvat antavat vinkkejä kehittämiskohteista, kuten osaamisperusteisuuden vahvistamisesta edelleen. Joillakin aloilla – esimerkiksi ict- ja johtamisaloilla – työelämässä olisi kysyntää myös englanninkielisille tutkinnoille.

Valtaosa työelämätoimikunnista näkee, että oppilaitosten ja työelämän yhteistyötä tulee tiivistää näyttöjen toteuttamisessa sekä työpaikkaohjaajien ja arvioijien perehdytyksessä. On huomattu, että esimerkiksi ammatillisten perustutkintojen näyttöjä ei kaikilta osin toteuteta työelämän aidoissa työtilanteissa ja työprosesseissa.

Tule JHL:n webinaariin!

JHL järjestää elokuussa Uusien työelämätoimikuntien haku käynnissä -webinaarin eli verkkoseminaarin. Webinaari on suunnattu seuraaville JHL:n jäsenille:

  • Päättyvällä kaudella 2018–2020  työelämätoimikunnissa toimineet
  • Tulevan kauden 2021–2023 työelämätoimikunnan jäsenyydestä kiinnostuneet
  • Koulutuspolitiikasta kiinnostuneet

Webinaari järjestetään 19. elokuuta 2020 kello 1214. Voit ilmoittautua mukaan OmaJHL-palvelun kautta 12. elokuuta mennessä.

Uusin työelämätoimikuntien haku käynnissä -webinaarin ohjelma 19.8.:

12–12.30 Työelämätoimikuntien lakisääteiset tehtävät, työskentely ja merkitys JHL:lle, rehtori Anne Karjalainen

12.30–13 Päättyvän kauden arviointi, Webkyselyn tulosten esittely, koulutuspoliittiset asiantuntijat Marjut Manka ja Heini Wink

13–13.30 Kokemuksia nykyisen työelämäkauden 2018-2020 työskentelystä

13.30–13.45 Tulevan kauden 2021-2023 hakuprosessi, rehtori Anne Karjalainen

13.45–14 Keskustelua

Lisätietoja:

Anne Karjalainen, rehtori, 050 3410 749

Lena Ehrnsten, assistentti, 040 504 7052

Opetushallitus päättää työelämätoimikuntien kokoonpanosta marraskuun loppuun mennessä. Lisätietoja hausta ja hakulomake löytyvät  Opetushallituksen sivuilta