Siirry sisältöön
Ammattiliitto JHL
  • Kirjaudu OmaJHL:ään
  • Yhteystiedot
  • Työttömyyskassa
    • Svenska
    • English
  • Liity jäseneksi
  • Yhteystiedot
  • Etusivu
  • Ajankohtaiset
    • Painava syy – Nyt on sinun aikasi toimia
    • Sopimusneuvottelut
      • Neuvottelutermit
    • Vaikuttaminen
      • Tulevaisuuden työelämä
      • Oikeudenmukainen verotus
      • Tulevaisuuden työelämä
      • Hyvinvointialueet
      • Koulutuspoliittinen edunvalvonta
      • Kansainvälinen JHL
    • Koulutus- ja tapahtumakalenteri
  • Työ
    • Työehtosopimukset
      • Yksityisen sosiaalipalvelualan tes
      • Henkilökohtaisten avustajien Heta-tes
    • Työelämäkysymykset
    • Työsuojelu ja -hyvinvointi
  • Jäsenyys
    • Liity jäseneksi
    • Jäsenmaksu
    • Jäsenedut
    • Mikä on jäsenpalvelu omaJHL
    • JHL-SHOP
    • Työttömyyskassa
  • Osallistu
    • Koulutus- ja tapahtumakalenteri
    • JHL kouluttaa
    • 1001 ammattia – ammattialat
      • Kasvatus- ja ohjausala
      • Ravitsemis- ja puhtausala
      • Sosiaali- ja terveysala
      • Teknisten-, energian ja liikenteen alat
      • Tietotyö-, hallinto- ja kirjastoala
      • Turvallisuusala
      • JHL-alojen avoimet työpaikat
    • Nuoret ja opiskelijat
    • Maahanmuuttajat
  • Yhdistyksille ja aktiiveille
    • Säännöt, ohjeet, mallit
    • Yhdistystoiminnan tekijät
    • Apuvälineitä yhdistystoimintaan
    • Yhdistysten omat koulutukset ja JHL:n tuki
    • JHL-yhdistysten nettisivut ja somekanavat
    • Työtaistelut
      • Lakot ja muut työtaistelutoimet
      • Usein kysytyt kysymykset lakosta
      • Usein kysytyt kysymykset ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta
      • Työtaistelutermit haltuun
    • Luottamusmiehille
    • Työsuojeluvaltuutetuille
  • Tietoa JHL:stä
    • Yhteystiedot
      • JHL:n edustajisto ja hallitus
      • Henkilöstön yhteystiedot
    • JHL:n aineistopankki
    • Työelämäinfot oppilaitoksille
    • Palkanlaskijoille
    • Töihin JHL:ään
  • Työttömyyskassa
  1. Etusivu
  2. Uutiset
  3. Ruoan ympäristöjalanjälkien vertailu yhtenäistyy

Ruoan ympäristöjalanjälkien vertailu yhtenäistyy

26.2.2021

Eri ruokatuotteiden ja tuoteryhmien hiilijalanjälkien vertailu on Luken kolmevuotisen hankkeen jälkeen yhdenmukaisempaa ja helpompaa.

Luonnonvarakeskus (Luke) kehittää parhaillaan elintarvikkeiden ympäristöjalanjäljen laskemiseen yhdenmukaistettua, tieteeseen perustuvaa ja käytäntöön sovellettavaa mallia. Luken vetämä hanke kokoaa yhteen elintarvikealan toimijoita koko ruokaketjusta.

Elintarvikkeiden hiilijalanjälkeä käytetään yhä enemmän kuluttajalle suunnatussa viestinnässä ja ympäristöväittämien pohjana sekä osana yritysten vastuullisuustyötä. Se on isossa osassa myös esimerkiksi julkisissa hankinnoissa sekä elintarvike- ja ympäristöpoliittisessa päätöksenteossa.

Laskentamenetelmille on kaivattu yhteisiä pelisääntöjä, jotta elintarvikkeiden hiili- ja muu ympäristöjalanjälkiviestintä, julkinen keskustelu ja päätöksenteko perustuisivat mahdollisimman yhdenmukaiseen ja vertailukelpoiseen tietoon.

Myös hallitusohjelmaan on kirjattu elintarvikesektorin elinkaarimenetelmien kehittämisen tarve.

– Julkisessa keskustelussa verrataan usein eri menetelmin ja erilaisiin käyttötarkoituksiin tehtyjä elintarvikkeiden hiilijalanjälkiarvioita toisiinsa. Tutkimuksista tulee saada vertailukelpoisia, että  tulosten vertailu on mahdollista ja mielekästä, hankkeen vastuullinen johtaja, erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri toteaa Luken tiedotteessa.

Eikä pelkästään se  hiilijalanjälki

Tähän asti ruokaan liittyviä hiilijalanjälkiä on mitattu konkreettisimmin CO2-pitoisuuksilla tai tutummin kasvihuonepäästöillä. Nyt käynnistyneen projektin tavoitteena on paitsi yhdenmukaistaa laskentaa, myös ottaa elintarvikkeiden rehevöittävät vaikutukset sekä niiden jättämä vesijalanjälki osaksi ympäristövaikutuksen arviointia.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Katajajuuri korostaakin tiedotteessa, että pelkkä hiilijalanjälki ei anna riittävän kattavaa kuvaa ruuantuotannon ja -kulutuksen ympäristövaikutuksista, vaikka julkinen keskustelu usein kietoutuu siihen.

Kolmivuotisessa hankkeessa tehdään tiivistä sidosryhmäyhteistyötä toimialajärjestöjen ja yritysten kesken. Tavoitteena on saada aikaan käytäntöön sovellettava laskentatapa, joka palvelee alaa. Lisäksi halutaan linjata mitkä ovat kriteerit ja vähimmäisvaatimukset, joita kaivataan elintarvikkeiden ympäristöjalanjälkien viestinnässä.

Skip latest articles

Viimeisimmät uutiset

  • Tule mukaan mielenilmaukseen torstaina 12.10. Eduskuntatalon eteen
  • JHL: Uusi työmarkkinamalli tarvitsee aidot neuvottelut
  • Henkilökohtaisten avustajien uusi työehtosopimus voimaan
  • JHL:n ulosmarssi keskeyttää Helsinki-Vantaan turvatarkastukset torstaina 5. lokakuuta, mielenilmaus kestää puoli tuntia
  • Painavasyy-mielenilmaukset jatkuvat ympäri Suomen – Näin JHL näkyy tulevalla viikolla
  • Meillä on #PainavaSyy toimia hallituksen kurjistuksia vastaan – tule mukaan jäsenwebinaariin 4.10.

Jaa tämä sivu

  • Jaa Facebookissa
  • Share on X
  • Jaa sähköpostilla
  • Jaa WhatsAppilla
  • Jaa Telegramilla

Liity vahvaan joukkoon

Liity jäseneksi
Ammattiliitto JHL

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Käyntiosoite: Sörnäisten Rantatie 23, 00500 Helsinki
Postiosoite: PL 101, 00531 Helsinki

Yhteystiedot
Aluetoimistot

Sivuston sisältö

  • Etusivu
  • Ajankohtaiset
  • Työ
  • Jäsenyys
  • Osallistu
  • Yhdistyksille ja aktiiveille
  • Tietoa JHL:stä

Pikalinkit

  • Työttömyyskassa
  • Liity jäseneksi
  • Svenska
  • English

Seuraa meitä

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2023 Ammattiliitto JHL
  • Tietoa evästeistä
  • Tietosuojaseloste
  • Saavutettavuusseloste