Sähköisissä palveluissamme on käyttökatko to 12.12. klo 15–21. OmaJHL, omaYhdistys, koulutuksiin ilmoittautuminen ja jäseneksi liittyminen ovat pois käytöstä. Pahoittelemme aiheutuvaa haittaa!
Liiton puheenjohtajaehdokkaat JHL-nuorten vaalitentissä: nuorissa on tulevaisuus
JHL:n nuorisotoiminnan aktiivit Samira Koistinen ja Ville Ruotsalainen haastattelivat liiton puheenjohtajaehdokkaat. Lue mitä mieltä ehdokkaat ovat nuorista, nuorten asemasta, toiminnasta ja vaikuttamismahdollisuuksista liitossa.
Mari Keturi
Miten näet nuoret JHL:ssä?
Sanotaan, että nuorissa on tulevaisuus ja se on ihan oikea toteamus. Myös JHL:n tulevaisuus on nuorissa. He ovat tulevaisuuden johtohahmoja ja tekijöitä, joiden varaan JHL:n edunvalvonta rakentuu. Seuraava sukupolvi on jo ottamassa ja ottanutkin tämän roolin, kun pitkään toimineet henkilöstön edustaja siirtyvät viettämään eläkepäiviä.
Millaista nuorten toimintaa JHL:ssä voisi olla?
Nuorten kanssa tulisi käsitellä tulevaisuuden työelämään liittyviä teemoja (vihreä siirtymä, digitalisaatio, tekoäly, jaksaminen ja työhyvinvointi).
- Linjaukset ja avaukset, mitä liiton tulisi näiden teemojen edistämiseksi.
- Liiton asiantuntijoita mukaan vuoropuheluun nuorten kanssa eli kokemuksen vaihtoa puolin ja toisin.
- Tämä on toteutettavissa myös matalan kynnyksen toimintana esimerkiksi työryhmien kautta, johon jokaisen on helppo hypätä mukaan ja tarvittaessa pois.
Nuorten omat teemakurssit, joissa mukaansatempaavia aiheita kuten solidaarisuustoiminta, aitoa edunvalvontaa, järjestö- yms. koulutusta, joiden avulla voisi päästä tehokkaammin kiinni liiton toimintaan.
Leijonan luola -tapahtuma eli parhaat ideat ja ajatukset JHL:n johtoryhmälle.
”Elävä kirjasto”: liiton eri taustalla olevat vapaaehtoiset ”asiantuntija-aktiivit”, joilta voisi lainata tietoa ja kysyä asioista tai ihan vaan höpistä muuten vaan.
Toiminnan pitäisi mielestäni olla hauskaa matalan kynnyksen tekemistä nuorille merkityksellisten teemojen ympärillä. Nuorten tekemisellä pitää olla myös vaikuttavuutta.
Miten nuoret voivat vaikuttaa liitossa?
Nuorten osallistumismahdollisuuksia tulee vahvistaa liiton jokaisella tasolla. Nuorille tulee luoda matalan kynnyksen perehdytyspolkuja erilaisiin luottamustehtäviin ja yhdistysten toimintaan, ilman että vaaditaan suoraan vuosien sitoutumista näihin tehtäviin.
Nykyään Nufossa on kahdeksalla läsnäolo-oikeus ja yhdellä puheoikeus JHL:n ylimmässä päättävässä elimessä eli edustajistossa. Sopii miettiä, että miksi vain yksi saa puhua… Alku on kuitenkin hyvä! Vaikuttavuutta voitaisiin vahvistaa siten, että tulevaisuudessa Nufolla olisi samanlainen aloiteoikeus edustajistossa kuin yhdistyksillä.
Mielestäni Nufon edustajalle pitäisi antaa puhe- ja läsnäolo-oikeus JHL:n hallitukseen.
Minkälaisen nuorten tapahtuman tekisit?
Tässä ideoinnissa käyttäisin tv-formaatteja hyväkseni. Ideoiden pallottelu ja tapahtumien valmistelu tehtäisiin tietenkin yhdessä nuorten kanssa.
Amazing race – edunvalvonta edition. Tapahtumapaikat sijoittuisivat Helsinkiin. Tehtäviä tai tapahtumapaikkoja en voi paljastaa enempää, ettei konsepti kärsi. Päivä huipentuisi hauskaan ja rentoon yhteiseen palkintojenjakotilaisuuteen.
Tämä Amazing race -konsepti toimisi myös toisin päin. Jolloin kilpailijoina voisi olla esimerkiksi päättäjiä, johtajia tai asiantuntijoita liitosta. Amazing race – nuoret edition, jolloin nuoret saisivat suunnitella kisan omien tärkeiden aiheiden ympärille.
Suurmestari – JHL edition. Tapahtumassa olisi erilaisia ryhmäkilpailuja, joissa ratkaistaan JHL:n ydintoimintaan liittyviä pulmatehtäviä huumorinsävytteisessä hengessä. Tuloksia arvioi JHLn asiantuntijat ja kertovat oikeita vastauksia koulutuksellisella otteella. Illalla olisi luvassa rennompaa ohjelmaa ja yhdessäoloa.
Miten vahvistaa yhteistyötä SAK:n kanssa?
Tähän lainaisin Akavan opiskelijoiden konseptin, koska olen nähnyt, että se toimii. Akavassa on hoksattu hyvin se, että tulevaisuus on nuorten! Alla tuunattuna SAK-yhteisöön sama teksti. Minun päätökselläni tämä ei tokikaan ratkea, vaan mukaan tarvitaan kaikki SAK:n liitot ja keskusjärjestön asiantuntijat, jotta kokonaisuus syntyisi ja lähtisi liikkeelle. Tämä hanke vaatii myös nuorten näkökulman, sitoutumisen ja aktiivisen tekemisen niin JHL:ssä kuin muissakin SAK:n liitoissa.
SAK nuoret ja opiskelijat vastaa opiskelijoiden, vastavalmistuneiden ja nuorten edunvalvonnasta SAK:ssa.
SAK:n nuoret ja opiskelijat valtuuskunta on SAK:n hallituksen alainen toimielin. Valtuuskunta tuo opiskelijan ja nuoren näkökulman päätöksentekoon ja toimii sak:laisten opiskelijoiden ja nuorten äänenä SAK:n ulkopuolella. Se tarjoaa lisäksi keskustelu- ja yhteistyöfoorumin SAK:n liittojen opiskelijatoimijoille.
Valtuuskunnassa ovat edustettuina kaikki SAK:n jäsenjärjestöt, joilla on opiskelija- ja nuorisotoimintaa. Se kokoontuu kolme kertaa vuodessa ja kokousten välillä toimintaa ohjaa työjaosto. Opiskelijavaltuuskunnalla on edustus kaikissa SAK:n toimikunnissa. SAK:n nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtajalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus SAK:n hallituksessa.
Mikäli SAK:n piirissä ei tähän ajatukseen sytyttäisi, niin pienimuotoisemminkin voi vallankumousta lähteä tekemään. Tilaisuuksia pitäisi olla enemmän ja liittojen välinen yhteistyö aktiivisempaa. Vaikka koko SAK ei innostuisi nuorten aktivoitumisesta tulevaisuuden edunvalvojina, niin asian omaksi ottavien liittojen välisellä yhteistyöllä saadaan tuloksia aikaiseksi. Tässä JHL:llä voisi olla aktiivinen toimija ja ottaa roolia liittojen välisessä yhteistyössä nuorille tärkeiden teemojen ympärillä.
Miten saada nuoret paremmin mukaan liiton toimintaan ja pysymään liitossa?
Toteuttamalla edellä mainittuja ja tarjoamalla nuorille liiton, jossa heillä on aito mahdollisuus edetä haluamaansa suuntaan ja osallistumalla vaikuttaa päätöksentekoon, tekemiseen ja ulostuloihin. Nuorten toiminnassa on otettava huomioon JHL:n toiminnan alueellisuus ja tarjota tapahtumia ja tilaisuuksia siten, että mahdollisimman monilla tosiasiallisesti on mahdollisuus niihin osallistua.
Miten tulevaisuudessa panostaisit tai muuttaisit nuorisotoimintaa?
Osallistaisin nuoret vahvemmin mukaan vaikuttamaan liiton toiminnassa ja päättämään itse siitä, mihin nuorisotoiminnan resursseja suunnataan ja minkälaista toimintaa ja tapahtumia halutaan järjestää.
Håkan Ekström
Miten näet nuoret JHL:ssä?
Nuoret liiton kentässä ovat osa tulevaisuuttamme ja nuoret ovat samalla tulevaisuuden tekijöitä.
Omalla kokemuksella, voin todeta, että liiton nuorisotoiminta on tapa tulla mukaan liiton toimintaan, tavalla joka sisältää myös muita toimintamuotoja kuin ns. perinteinen normiyhdistystoiminta. Itse kipinä ay-toimintaan minulla oli kuitenkin hyvin perinteinen.
Tapahtumaketju meni suunnilleen näin: Tes-tulkintaongelma työpaikalla, ei nimettyä luottamusmiestä asiaa hoitamassa, henkilökohtainen kontakti lähimpään liiton yhdistykseen, liittyminen liittoon, ongelmatilanteen ratkaisu ja……niin…. sillä tiellä ollaan.
Hyvin moni minun aikanani nuorisotoimintaan mukaan tullut toimija on vielä tänäkin päivän toimija liitossa joko jäsenenä, aktiivina, päättäjänä tai liiton palkollisena.
Nuorisotoiminta on siis mahdollinen tie vaikuttamiseen liitossa. Uusien, eri ikäluokassa ja taustoilla olevien toimijoiden mukaan tulo toimintaan tuo itsessään usein mukanaan uusia ajatuksia ja tuoreita näkökulmia.
Kehittyvä ja progressiivinen liitto on taas riippuvainen toiminnan kehittymisestä ja uusista tuoreista ideoista.
Millaista nuorten toimintaa JHL:ssä voisi olla?
Olen aikanaan itse tullut mukaan liiton toimintaan Varsinais-Suomen alueellisen nuorisojaosto VARSAn kautta, joka toimii vielä tänäkin päivänä. Sittemmin olin perustamassa ylialueellista ruotsinkielistä nuorisojaosto EKSTASia, jonka toiminta kuitenkin hiipui noin kymmenkunta vuotta perustamisen jälkeeen. Tuolloin haimme liiton nuorille matalan kynnyksen kanavaa tulla mukaan yhdistyksen ja liiton toimintaan. Vaihtoehtoisten toimintamallien kehittäminen liiton nuorisotoiminnassa ja liiton toiminnassa laajemminkin on myös tulevaisuudessa tärkeää.
Yhteiskunta on tietysti kehittynyt ajan saatossa, mutta kansalaisten valmiudet ja tahtotila toimia yhteisten asioiden puolesta on edelleen keskiössä. Painotukset, muodot ja alustat ovat kehittyneet, mutta edelleen keskiössä on se, että on ihmisiä ,jotka ovat valmiita pitkällä jänteellä tai projektinomaisesti antamaan oman panoksen yhteisten asioiden puolesta.
Nuorison kyseessä ollen, meidän on liitossa jatkossakin luotava edellytykset sille, että olemme kilpailukykyinen toimija nuorten silmissä.
Miten nuoret voivat vaikuttaa liitossa?
Nuoret ovat samassa asemassa kuin muut jäsenet, heillä on sääntöjen perusteella ihan samat demokraattiset vaikuttamismahdollisuudet kuin kellä tahansa liiton jäsenellä. Kanava vaikuttamiseen liitossa kulkee oman yhdistyksen kautta. Työpaikan tai oppilaitoksen liittotoiminnalla on tässä myös merkitys. Paikallisen toiminnan kautta nuoretkin voivat osallistua liiton toimintaan ja vaikuttaa päätöksentekoon ja asettua ehdolle vaaleissa. Nykyään myös liiton edustajiston kokouksissa on mahdollistettu nuorisoedustajien osallistuminen.
Itse nuorisotoiminta mahdollistaa verkostoitumisen, jonka kautta vaikuttavuutta voi saada ja saadaan aikaiseksi laajemmin liitossa. Kannustaisin myös jatkossa siihen, että vuoropuhelua käytäisiin valtakunnallisten nuorten tapaamisissa suoraan liiton johdon kanssa, mitä on jo aika ajoin kokeiltu.
Minkälaisen nuorten tapahtuman tekisit?
En usko, että tässä tarvitaan varsinaisesti mitään uutta pyörän keksimistä. Nuoria puhuttelevia, matalan osallistumiskynnyksen ja osallistujille kustannuksettomia tai taloudellisesti huokeita tapahtumia tarvitaan. Nykyään myös sähköiset alustat mahdollistavat sellaista toimintaa, joka ei ollut mahdollista vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Mielellään sellaisia, jotka myös samalla mahdollistaisivat laajemman verkostoitumisen.
Kutsuisin jatkossakin tällaisiin tilaisuuksiin aika ajoin myös edustuksen liiton johdosta, luonnikkaan vuoropuhelun mahdollistamiseksi.
Miten vahvistaa yhteistyötä SAK:n kanssa?
Keskusjärjestöyhteistyön osalta meillä on kehitettävää myös jatkossa, itse resurssien käytössä, mutta myös yhteiskunnallisen vaikuttamisen vahvistamiseksi. Ajattelen, että liitossamme ei tarvitse tehdä kaikkea itse, vaan osa esim. yhteiskuntavaikuttamisesta nuorille tärkeissä asioista kannattaa kanavoida yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Tähän yhteistyökumppanuuteen luen myös keskusjärjestö SAK:n.
Miten saada nuoret paremmin mukaan liiton toimintaan ja pysymään liitossa?
Pitämällä esillä nuorille tärkeitä kysymyksiä ja toimimalla, uskottavalla tavalla, joka tavoittaa tämän kohderyhmän. Vaikkakin suuri osa edunvalvonnan keskiössä olevista asioista liittyy jäsentemme asemaan yleisellä tasolla, on ilmeistä, että nuoret jäsenet haluavat myös liiton painottavan niitä kysymyksiä, jotka ovat työmarkkinoilla erityisen tärkeitä nuorille työntekijöille ja nuorille työttömille.
Profilointia tarvitaan jatkossakin eri muodoissa. Voisiko harkita vuoden nuorisotoiminnan “tähtiammattilaisen nimeämistä” vuosittain.
Miten tulevaisuudessa panostaisit tai muuttaisit nuorisotoimintaa?
Nuorten toiminta liitossa on monelta osin kohdillaan ja kehittämisen arvoinen. Panostaisin enemmän nuorille tärkeiden yhteiskunnallisten kysymysten esille nostamiseen, toisaalta liiton päätöksentekoon, mutta myös vaikuttamistyöhön liitosta ulospäin. Nykyisessä tehtävässäni olen kokenut, että linkkejä ja vuoropuhelua voisi tiivistää nuorisotoiminnan aktiivien ja liiton päättävien tahojen välillä, niiden asioiden edistämiseksi ja esille nostamiseksi jotka nuorten näkökulmasta ovat erityisen tärkeitä.
Tähän tekemiseen toivoisin enempää jatkuvuutta ja ehkä suunnitelmallisuutta – en niinkään muodollisuuksia. En hae sitä, että nuorisotoiminta olisi jokin oma kuplansa, vaan sitä, että liiton nuorisotoiminta olisi osa arjen tekemistä ja kehittämistä.
Teemu Toppinen
Miten näet nuoret JHL:ssä?
Näen nuoret JHL:n jatkumona ottamassa vastaan liiton tehtäviä ja vastuita. Tietenkin tuoden uusia toimintamalleja mukanaan. Itse arvostan rohkeutta laittaa itsensä likoon työyhteisön sekä laajemmin koko työntekijäpuolen puolesta.
Millaista nuorten toimintaa JHL:ssä voisi olla?
Nuoret olisi hyvä saada vahvemmin mukaan kaikkeen liiton toimintaan. Jokaista ikäluokkaa tarvitaan liiton toiminnassa ja jokainen oppii toisiltaan jotain. Ylisukupolvisten kokemusten ja kohtaamisten jakaminen on parasta esimerkiksi JHL-opiston kursseilla.
Miten nuoret voivat vaikuttaa liitossa?
Tuomalla asioita esille omalta kannaltaan. Äänestämällä edustajistoon omia nuoria läpi vaaleissa. Osallistumalla tapahtumiin. Tuomalla näkyvyyttä tiedotusvälineissä. Persoonallisella värikkäällä otteella, tylsää harmaata riittää muutenkin.
Minkälaisen nuorten tapahtuman tekisit?
Parin yön eräretken luontoon, jossa käytäisiin intensiivisesti läpi erätaitoja ja edunvalvonnan ja vaikuttamisen keinoja ryhmäytyen samalla.
Miten vahvistaa yhteistyötä SAK:n kanssa?
Neuvottelemalla yhteistä linjaa, jossa olisi mukana positiivisempaa uutisointia työntekijöiden oikeuksien parantamisen tärkeydestä. Vahvemmat perustelut työntekijöiden oikeuksien tärkeydestä työnantajapuolta kohtaan. Vahvaa vastustusta heikennyksiä kohtaan.
Miten saada nuoret paremmin mukaan liiton toimintaan ja pysymään liitossa?
Meidän on kyettävä näyttämään, että edunvalvonta vaikuttaa positiivisesti palkkoihin ja muihin etuuksiin. Ottamalla nuoret mukaan kaikkeen toimintaan. Meidän on nostettava nuorten intoa saada hyvää palkkaa ja taloustaitoja käyttää palkka hyvin. Vahvistaa työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen teemoja.
Miten tulevaisuudessa panostaisit tai muuttaisit nuorisotoimintaa?
Työhyvinvointia, luksusta ja taloustaitoja. Toiminnassa huomioitava pienituloiset nuoret ja osallistumisen kynnyksettömyys erilaisille ihmisille. Vierailuja esimerkiksi eduskuntaan, erilaisiin erikoisaloihin tutustumista ja voimaannuttavaa kohtaamista.
Tule mukaan JHL:n nuorisotoimintaan
Haluatko mukaan liiton nuorisotoimintaan? Nuorisotoimintaamme ovat tervetulleita kaikki alle 35-vuotiaat. Osallistumistapoja on monia. Luvassa on rutkasti hienoja kokemuksia ja uusia ystäviä! Klikkaa ja lue lisää ja ota yhteyttä!
Maaliskuussa on tulossa nuorille mahtavan huikea Amazing Race -tapahtuma!