Hillitse ja hallitse sähkönkulutustasi yhteiseksi hyväksi – JHL kannustaa energiatekoihin
Konkreettisten energiansäästötapojen opettelun aika on nyt! JHL on ilmoittautunut valtionhallinnon yhteisiin energiansäästötalkoisiin Astetta alemmas -kampanjan myötä.
Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan alettua ei varmasti kukaan ole jäänyt paitsi sähkön hinnan ja saatavuusuhkien uutisoinnista.
Ilmojen viiletessä ja lämmityskauden alkaessa aihe onkin erityisen akuutti. Eläminen kallistuu kaikinpuolin, energian hinnankorotukset heijastuvat kuluttajahintoihin.
Astetta alemmas -kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 prosenttia suomalaisista säästämään energiaa. Lisäksi tähtäimessä on pysyvästi alhaisemman energiankäytön opettelu.
Myös JHL tarttuu energiansäästöhaasteeseen. Tarkemmat säästökohteet ja -tavat täsmentyvät piakkoin.
Astekin alemmas hyödyttää isosti
Astetta alemmas -kampanja muistuttaa, että ihan pienimpienkin energiansäästöjen merkitys moninkertaistuu, jos vain tarpeeksi moni meistä sitoutuu mukaan.
Kun esimerkiksi kaikissa suomalaiskodeissa huonelämpötilaa alennetaan yhdellä astella, lämmitysenergiaa säästyy alkavana lämmityskautena jopa 2 terawattituntia. Säästetty energia vastaa 90 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.
Kotona energiankulutusta voi säädellä myös esimerkiksi alentamalla käyttöveden lämpötilaa ja lyhentämällä suihkuaikaa. Sähköä syövien laitteiden käyttöä on varmasti helppoa myös järkevöittää.
Sähkön säästäminen erityisesti huippukulutuksen aikaan on tärkeää. Vältä tarpeetonta kulutusta arkiaamuisin klo 8–10 ja alkuillasta klo 16–18 välisinä aikoina.
Energiansäästö on pieniä arjen tekoja, näistä on helppo aloittaa:
- Astetta alempi huonelämpötila
- Astetta kevyempi kaasujalka
- Astetta lyhyempi suihku
- Astetta vähemmän viihde-elektroniikkaa
- Sähkön säästäminen erityisesti huippukulutuksen aikaan eli useimmiten arkipäivien aamu- ja iltapäivän tunteina on ajankohtaista ja tärkeää.
Vältetään yhdessä myös sähkökatkot
Ensi talvena on varauduttava siihen, että sähköstä voi olla ajoittain pulaa. Saatavuutta heikentävät esimerkiksi pitkät ja tuulettomat pakkasjaksot, pohjoismaisen vesivoimalla tuotetun sähkön vähäinen tarjota, sähkön tuotantolaitosten huolto- tai käyttökatkokset sekä Keski-Euroopan sähkön kysyntä.
Sähköpula voi johtaa jakelun keskeytyksiin. Sähkökatkojen riskiä pienennetään kiinnittämällä huomiota omiin sähkönkäyttötapoihin ja -ajankohtaan.
Kannattaakin pitää mielessä, että mitä pienempi on energian kokonaiskulutus, sitä varmemmin vältytään myös ikäviltä sähkökatkoilta. Yhteisen energiasäästöpotin kerryttäminen kannattaa myös siksi.