Siirry sisältöön

Koronavirus toi näkymättömäksi jääneen siivoustyön valokeilaan – Siivoojat ja monet muut ammattilaiset huomioitava uudessa valmiuslaissa

– Päivi Niemi-Laine

Koronavirus toi usein näkymättömäksi jäävän siivoustyön valokeilaan. Koronan vuoksi huomattiin, että ammattimainen siivous on elintärkeää. Kaikki eivät osaa siivota ammattimaisesti. Ammattimaiseen siivoukseen kouluttaudutaan ammattitutkinnon kautta. Työn vaativuudesta huolimatta siivoojien arvostus on edelleen valitettavan heikkoa.

Covid-19-pandemia, kansanomaisesti koronavirus, iski Suomeen maaliskuussa 2020. Pääministeri Sanna Marinin hallitus ryhtyi nopeasti toimenpiteisiin ja otti valmiuslain osia käyttöön suojellakseen kansalaisia tältä vaaralliselta, monille ilman rokotusta oleville jopa tappavalta pandemialta. Maan hallitus täydensi 17.3.2020 valmiuslakia kriittisillä ammattiryhmillä. Yksi kriittinen ammattiryhmä tuossa listassa muiden ammattilaisten rinnalla ovat siivoojat. Heidän hoitamansa puhdistuspalvelut olivat äärimmäisen tärkeitä.

Siivoojien rooli korostui erilaisissa palveluketjuissa kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa ja vanhusten palvelulaitoksissa. Siivousta oli tehostettava monissa laitoksissa, jotta voitiin suojella työntekijöiden, potilaiden, oppilaiden ja monien muiden laitoksissa toimivien työntekijöiden sekä asiakkaiden henkeä ja terveyttä. Työnantaja määräsi ja velvoitti siivoojia töihin tekemään tehostettua siivoamista. Sinänsä valmiuslaki ei suoraan koskenut siivoojia, mutta sen henki ja käsi ylettyivät siivoojiin, kun muun muassa päiväkotien oli oltava auki, jotta terveydenhuollon henkilöstö pääsi töihin hoitamaan koronapotilaita. Uudessa valmiuslaissa onkin syytä ottaa vakavasti huomioon eri ammattilaisten kirjo, jotta Suomi toimii kriisissä kuin kriisissä.

On vihdoin todettu ääneen, että huono siivous on hengenvaarallista.

Usein näkymättömäksi jäävä siivoustyö on noussut otsikoihin koronaviruksen myötä. On vihdoin todettu ääneen, että huono siivous on hengenvaarallista paitsi potilaille myös työntekijöille erityisesti sairaala- ja laitosympäristössä.

Siivoojan työn arvostus on edelleen liian heikkoa

Kaikki eivät osaa siivota ammattimaisesti. Ammattimaiseen siivoukseen kouluttaudutaan ammattitutkinnon kautta. Siivouksen ammattilainen osaa noudattaa suojausohjeistusta. Hän tietää, millä aineilla tai missä järjestyksessä mitäkin pintoja siivotaan. Koko päivää ei voi siivota samoilla liinoilla ja mopeilla, vaan ne tulee vaihtaa viimeistään neljän tunnin kuluttua käyttöönotosta.

Korona-aikana on huomattu, että siivoojat työskentelevät etulinjassa. Siivoojat ovat pukeutuneet kuumiin suojavaatteisiin turvatakseen oman terveytensä. Työn vaativuudesta huolimatta siivoojien arvostus on edelleen heikkoa. Palkat ovat pieniä ja koulutus heikkoa. Siivousala vaatii kuitenkin enenevässä määrin taitoa. JHL tervehtii ilolla sitä, että Tampereen yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa tutkitaan siivoamista. Tutkitun tiedon avulla myös JHL:llä on avaimet parantaa siivoojien työehtoja, koulutusta, työoloja ja työn arvostusta yhteiskunnassa.

Kommentit

  1. Olen ollut tätä mieltä työelämässä koko ajan, jo ensimmäisestä työstäni ja työpaikastani lähtien, joka oli eläinten kanssa. Kun menin terveydenhuoltoon, saatuani alan ammattikoulutuksen sen lisäksi, olin kauhistunut työn ala arvostuksesta. – ”Roskapussi pois” ja kuumaa vettä lattialle, – ja WCn siivous oli tehty… No, sitten 10 vuoden päästä tuli täysremontti; lattiakaivot oli ensin tehty väärin, kaato meni käytävälle, ja ovi kiinni, ammattilaiset tietävät kuinka siinä kävi. -Tässä vain yksi esimerkki, toki tuo pandemia ja muut sen suuntaiset tartunnat ovat omalla tavallaan pahoja. Arvostus lähtee jo esimiehistä, ellei heillä riitä siivoustyöhön arvostusta, ei sitä voi muiltakaan odottaa. ” Moppi-Alma”

  2. En ole täysin samaa mieltä mitä tulee siivouksen arvostukseen tai että se olisi koronan takia huomattu. Koronan aikana jos koskaan se olisi voinut nousta, mutta ei se kyllä sanottavasti noussut ja jos nyt ei niin tuleeko koskaan nousemaan

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*