Mitä esteettömyys ja saavutettavuus ovat?
Esteettömyys ja saavutettavuus lisäävät tasa-arvoa työelämässä ja yhteiskunnassa. JHL kannustaa työnantajia huomioimaan esteettömyyden ja saavutettavuuden tiloissaan ja palveluissaan.
Kansainvälistä esteettömyys- ja saavutettavuuspäivää vietetään vuosittain toukokuun kolmantena torstaina, tänä vuonna 16. toukokuuta. Päivän kunniaksi onkin hyvä kerrata ja nostaa esille, mitä esteettömyys ja saavutettavuus tarkoittavat työelämässä ja työpaikoilla.
Kaikkien on helppo työskennellä esteettömässä tilassa
Esteetön työympäristö tarkoittaa työskentelytiloja, joissa ihan jokainen työntekijä pystyy toimimaan. Esteettömässä työtilassa on madalletut kynnykset, tai niitä ei ole ollenkaan. Ovet avautuvat kevyesti ja valaistus on riittävä.
Esteettömyys palvelee ihan kaikkia työntekijöitä ja se tulisi ottaa huomioon jo työtiloja suunnitellessa. Toteutus on pitkälti kiinni työnantajan omista arvoista ja asenteista. Esteettömyydestä säästäminen johtaa pidemmän päälle suuriin kustannuksiin niin inhimillisesti kuin suoraan rahallisestikin.
Esteetöntä työympäristöä voi katsella myös laajemmin ulottuen työpaikan pihaan ja miksei koko työmatkaan. Onko busseihin helppo päästä? Onko työmatkan varrella sähköpotkulautoja keskellä tietä? Tärkeintä on, että näihin asioihin havahdutaan. Vain siten niille voidaan myös tehdä jotain.
Lisätietoja esteettömyydestä ja sen toteuttamisesta antavat muun muassa Invalidiliitto ja Vates-säätiö.
Saavutettavat digipalvelut ovat jokaisen etu
Saavutettavuudella tarkoitetaan lähinnä digitaalisten palveluiden helppokäyttöisyyttä myös heille, joilla on näkö- tai muita rajoitteita. Nykypäivän työelämässä digitaalisten palveluiden ymmärrettävyys ja käytettävyys on todella olennainen asia, koska työtehtävät ovat siirtyneet entistä enemmän digitaalisesti hoidettaviksi.
Kansainvälisen tutkimuksen mukaan 98 prosentilla tutkituista kotisivuista oli vähintään yksi tekijä, joka estää täyden saavutettavuuden. Yleisin ongelma oli tekstin ja taustan välinen matala kontrasti (86 %). Toinen yleinen kompastuskivi oli vaihtoehtoisen tekstin puuttuminen (63 %). Vaihtoehtoinen teksti kertoo kuvan sisällön ruudunlukulaitetta käyttävälle ihmiselle. Näitä asioita ei tule ajatelleeksi, jos itsellä ei ole tällaisia haasteita elämässä.
Työvoimapula koskettaa lähes kaikkia aloja eikä meillä ole varaa jättää osaavaa työvoimaa ulkopuolelle vain siitä syystä, ettemme pysty tekemään kaikille sopivia tietojärjestelmiä. Siksi meidän pitääkin vaatia enemmän järjestelmien suunnittelijoilta. Ohjelmistot ja muut toiminnot pitää suunnitella saavutettavasti kaikkia käyttäjiä silmällä pitäen.
Esteettömyys ja saavutettavuus ovat osa tasa-arvoista työelämää ja suuri askel kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Niiden edistäminen on meidän kaikkien velvollisuus.