Nuorisotyö tukee, ohjaa ja antaa nuorelle tilaa kasvaa omaksi itsekseen
JHL:n kasvatus- ja ohjausalan valtakunnallisen foorumin nuorisotyön edustajat kävivät viemässä kentän kuulumisia eduskuntaan. Nuorison parissa työskentelevät ovat oman teemaviikkonsa ansainneet, kirjoittaa blogissa ammattialatoiminnan asiantuntija Sanna Pihakivi yhdessä foorumilaisten kanssa.
Parhaillaan vietetään valtakunnallista Nuorisotyön viikkoa. Tämän vuoden teemana on ytimekkäästi: Tätä on nuorisotyö. Kyseessä on nyt kymmenennen kerran järjestettävä teemaviikko, jonka aikana valokeilassa on ansaitusti nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi tehtävä nuorisotyö ja sen tekijät kunnissa, järjestöissä ja seurakunnissa. Nuorisotyön viikolla halutaan tuoda näkyväksi se arvokas ja vaikuttava työ, joka tukee nuorten polkua aikuisuuteen.
Nuorten parissa työskentelevät näkevät aitiopaikalta, millaisessa tilanteessa nykynuoret elävät. He pystyvät parhaiten tunnistamaan tarpeet oman työnsä kehittämiseksi, jotta nuorten hyvinvointi voidaan taata myös tulevaisuudessa.
Nuorisotyöntekijöiden etuja valvovana ammattiliittona JHL vaatii, että päätöksentekijöiden on pidettävä kirkkaana mielessä alan työntekijöiden haasteet. On lisäksi ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin, jotka edistävät myös lasten ja nuorten etua.
Nämä ovat tärkeitä päämääriä. Toivomme, että päättäjät kuuntelevat sanomaamme vakavasti. JHL:n ammattialatoimijat järjestivätkin liiton kasvatus- ja ohjausalan valtakunnallisen foorumin nuorisotyön edustajille mahdollisuuden viedä tätä painavaa viestiä eduskuntaan.
Tapaaminen nuorisoministerin kanssa
JHL:läiset nuorisotyöntekijät ja valtakunnallisen foorumin jäsenet Armi Nitovuori, Leena Heikkinen ja Mia Mountraki koostivat yhdessä tunnelmiaan eduskuntavierailun jälkeen:
”Työmme on muuttunut entistä vaativammaksi. Nykyinen työnkuvamme muistuttaa hetkittäin enemmän järjestyksenvalvojan ammattia kuin kohtaavaa nuorisotyötä. Työturvallisuus on koko ajan huonommissa kantimissa, etenkin kun resurssit muutenkin ovat rajalliset.
Meillä oli mahdollisuus päästä tapaamaan liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistiä. Saimme tuoda näkyville ammattialamme huolen nuorten hyvinvoinnista, sekä nuorisotyössä työskentelevien mahdollisuuksista vaikuttaa heidän arkeensa ja elämäänsä.
Oli hienoa päästä tapaamaan alaamme perehtynyttä nuorisoministeriä, joka oli aidosti kiinnostunut ja huolissaan samoista asioista ja haasteista, joihin me törmäämme nuorisotyön kentällä.
Ministeri totesi ymmärtävänsä avoimen perusnuorisotyön tärkeyden. Kävimme keskustelua myös käynnissä olevista todella monista nuorisotyöhankkeista. Ne voivat olla tärkeitä ja hyödyllisiä, mutta niiden tilapäisyys ja lyhytkestoisuus saattavat aiheuttaa haasteita.
Niinpä mielestämme rahoitusta olisikin järkevää siirtää perusnuorisotyöhön – hankkeiden sijasta. Tällöin työn jatkuvuus ja hyödyt olisivat pysyvämpiä.
Nuorisotyö on kokonaisvaltaista ja laaja-alaista nuorten kasvun ja kehityksen kannalta. Se tavoittaa nuoret juuri siellä, missä he liikkuvat: kouluilla, nuorisotiloilla, kaduilla ja vapaa-ajalla.
Myös ennaltaehkäisevän työn painottaminen ja siihen satsaaminen on tärkeää, jotta nuorten haasteisiin voidaan puuttua hyvissä ajoin ja ehkäistä näin isompien ongelmien syntymistä.
Monesti tuntuu, että ihmisen elämänkaaren aikana lapsuutta ja aikuisuutta pidetään arvokkaina, mutta nuoret jäävät monesti väliinputoajiksi. Heiltä odotetaan jo varhain aikuisten tasoista käytöstä ja taitoja, mutta toisaalta ei hirveästi anneta mahdollisuuksia vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa.
Nuoret ovat tulevaisuutemme, ja meidän tehtävämme on tukea heitä kasvussa ja kehityksessä.
Mukavaa nuorisotyön viikkoa kaikille alan ammattilaisille!”