Sähköisissä palveluissamme on käyttökatko pe 8.11. klo 16–20. OmaJHL, omaYhdistys, koulutuksiin ilmoittautuminen ja jäseneksi liittyminen ovat pois käytöstä. Pahoittelemme aiheutuvaa haittaa!
Pienikin ystävällinen teko tai sana tuo paistetta työpäivään
Ammattialatoiminnan asiantuntija Sanna Pihakivi puntaroi blogikirjoituksessa työkaveritaitoja. Hän pyysi myös kasvatus- ja ohjausalan foorumilaisilta esimerkkejä vahvan ja hyvinvoivan työyhteisön rakennusaineista. Selvää kuin pläkki on, että ihan jokainen on vastuussa siitä, miten työyhteisö pelaa yhteen. Milloin muuten sinä viimeksi kiitit kollegaasi hyvin tehdystä työstä?
Olen pohtinut viime aikoina paljon työyhteisötaitojen merkitystä työssä jaksamiseen. Näin ystävänpäivänä toivon, että meillä kaikilla olisi hetki aikaa pysähtyä miettimään asiaa. Kun panostamme näihin taitoihin, luomme vahvan perustan yhteistyölle sekä hyvän ja myönteisen ilmapiirin työpaikalle.
Kaikki lähtee me-hengestä ja yhteisöllisyydestä. Jokainen työkaveri on arvokas osa tiimiä, eikä kenenkään pitäisi tuntea olevansa ulkopuolinen tai vähemmän merkityksellinen.
Mitä hyvä työyhteisö on sinulle?
Kohtele kaikkia työkavereita ystävällisesti, reilusti ja tasapuolisesti. Tervehdi, kiitä ja pyydä tarvittaessa myös anteeksi. Rakenna osaltasi myönteistä ilmapiiriä: älä valita valittamisen ilosta tai levitä ikäviä juttuja. Kehu työkaveriasi ja ole myös valmis auttamaan.
Itse odotan muun muassa edellä lueteltuja asioita työyhteisöltäni. Vastavuoroisesti toki samat odotukset kohdistuvat minuun. Ja näin pitää tietysti ollakin. Vanha totuus pätee edelleen: kohtele muita kuten haluat itseäsi kohdeltavan.
Periaatteessa on siis kyse ihan normaalista ihmisten välistä kanssakäymisestä ja käytöstavoista. Silti jokaisen on välillä hyvä katsahtaa peiliin ja kysäistä, että mihin kohtaan työkaveriasteikolle itseni sijoitan juuri nyt. Ja voisinko tehdä jotain paremmin, olla kivampi muille?
Lapsille mallia
Ystävänpäivän kunniaksi halusin koota ylös myös kasvatus- ja ohjausalan foorumilaisten mietteitä aiheesta. Esitin heille kysymyksen työyhteisön kaveritaidoista ja niiden merkityksestä. Kertyikin koko joukko ajattelemisen arvoista pohdintaa:
”Lällällälieruu, sulta pääsi pieru” – onko tämä lasten välistä huumoria vai kiusaamista? Mitä jos aikuisena omassa työyhteisössäni sanoisin jotain kiusallista työkaveristani toisten kuullen? Olisiko se asia, jolle yhdessä naurettaisiin, vaikka itse loukkaantuisin?
Työyhteisössä meitä on moneksi, toiset ovat herkempiä ja toiset kovapintaisempia. Joukkoon mahtuu aina sekä hiljaisempia että puheliaampia. Työntekijöiden erilaisuus työyhteisössä on asia, joka jokaisen meistä tulee hyväksyä. Työpaikoilla erilaisuuden arvostamisen lisäksi tarvitsemme kykyä työskennellä yhdessä ystävällisesti ja rakentavasti.
Työmme kasvatus- ja ohjausalalla on sosiaalisen käytösmallin antamista ja näyttämistä lapsille ja nuorille. Se miten kohtaamme työkaverimme arjessa antaa lapsille mallin hyväksyttäviin kaveritaitoihin.
Näytämme lapsille ja nuorille hyvää esimerkkiä joka kerta, kun autamme, suhtaudumme ymmärtävästi, olemme läsnä, puhumme kunnioittavasti ja ystävällisesti.
Ihminen viettää vuorokaudesta ja viikosta ison osan ajastaan työyhteisössä. On siis selvää, että työilmapiiri vaikuttaa hyvinvointiimme. Hyvä porukka toimii reilusti ja kannustavasti.
Toimintatavat ja arjen rutiinit ovat kaikkien tiedossa ja niihin sitoudutaan. Joka ainut meistä tuo oman osansa työyhteisön ilmapiiriin.
Kun esihenkilön tehtävä on huolehtia, että yhteisesti sovituista asioista pidetään kiinni, on työntekijän vastuulla olla se reilu ja ystävällinen työkaveri.
Luota ja uskalla
Luottamus, kunnioitus sekä yhteisymmärrys on hyvä pohja yhteistyön sujumiselle. Mitä minä tuon mukanani päivän kohtaamisiin? Voisinpa tarkastella itseäni toisen silmälaseilla. Voinko rehellisesti olla ylpeä käyttäytymisestäni ja mallina olemisesta? Minulla itselläni on valinnan mahdollisuus, itse päätän käyttäytymisestäni.
Positiivinen ilmapiiri ei synny tyhjästä, sen eteen jokaisen on tehtävä töitä. Vaikka olisi itse väsynyt ja turhautunut tai asioista eri mieltä, voi toisen ihmisen opetella kohtaamaan rakentavasti.
Kun panostamme kaveritaitoihin, luomme vahvan perustan yhteistyölle ja tyytyväisyydelle työpaikalla.
Huomioi toiset!
Pienetkin huomionosoitukset, kuten muistaminen kivan viestin, kannustavan sanan tai kohteliaisuuden muodossa ilahduttavat varmasti. Eivätkä ne maksa mitään. Työpaikalla onnistumisen ja kasvun tunne voi syntyä vain, kun olemme toistemme tukena ja huomioimme toisemme.
Jokainen meistä on toimivan työyhteisön ja ystävyyden arvoinen!