Työnantajat tarvitaan mukaan ”maskitalkoisiin”!

Kasvomaskisuositus on valmisteilla kuukausien pohdinnan jälkeen. JHL kehottaa työnantajia varmistamaan työntekijöidensä turvallisuuden ja hankkimaan maskit henkilöstönsä työmatkoja varten. Tämä tuo myös taloudellista säästöä, kun sairaspoissaolot vähenevät, muistuttaa JHL:n työelämäasiantuntija Tuula Haavasoja.
Ihmisten väsyminen jatkuvaan valppaana olemiseen ja hygieniakäytäntöihin sekä matkustus- ja kokoontumisrajoitusten purkaminen näkyvät koronatartuntojen kasvuna. Myös paluu etätyöstä takaisin työpaikoille ja siirtyminen joukkoliikenteeseen lisäävät virukselle altistumista.
Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ovat ottamassa tiukemman otteen koronaviruksen toisen aallon taltuttamisessa ohjeistamalla käsihygienian ja turvavälien pitämisen lisäksi pärskesuojainten käyttöä.
Kasvomaskien hyödyllisyydestä ja välttämättömyydestä on kiistelty keväästä lähtien. Kansalaisista äänekkäimmät vaativat maskeja sosiaalisessa mediassa, hiljaisempi joukko näkyy katukuvassa suojautuneena. Kun kaikkia koskevaa suositusta ei ole ollut, suojainten käyttäjät ovat olleet vielä selvä vähemmistö.
Kasvomaskisuosituksen tulo on herättänyt kysymyksen, kuka maksaa työntekijöiden suojautumisen? Kertakäyttöinen suu-nenäsuojain maksaa noin euron kappale, jolloin sen käyttö voi maksaa henkeä kohden noin 40-200 euroa kuukaudessa. Kyseessä on iso summa työntekijän taloudessa. Perheillä summa moninkertaistuu. (Lähde: MTV uutiset)
Työssä ja työpäivän aikana liikuttaessa työturvallisuudesta ja suojaimien saatavuudesta huolehtii työnantaja. Tämä ei edelleenkään ole itsestään selvää, kuten Yle uutisoi 4.8.2020. Työnantajan velvollisuus on huolehtia vaarojen selvityksestä ja riskien arvioinnista myös koronaviruksen torjunnan näkökulmasta. Jos työssä on vaara altistua koronavirukselle, työnantaja huolehtii työntekijöille asianmukaiset suojaimet. Suojautumisen tarve kaikkia toimialoja, ei vain sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikkoja. Tarkempia ohjeita voit lukea JHL:n nettisivuilta.
Kodin ja työpaikan välisten matkojen turvallisuus vaikuttaa turvallisuuteen myös työpaikalla. Moni työpaikka onkin kannustanut henkilöstöä kulkemaan omalla autolla ja välttämään joukkoliikenteen käyttämistä milloin se on mahdollista. Työpaikkojen pysäköintipaikkoja on tarjottu maksutta oman auton käyttäjille ja kaupunkipyörien käyttöä on kannustettu. Näin on saatu vähennettyä virukselle altistumista.
Sairauspoissaolojen määrä onkin koronakeväänä vähentynyt merkittävästi. Jokainen sairauspoissaolopäivä maksaa työnantajalle palkkasummasta riippuen noin 300-400 €, joten sairastumisten välttämisellä saavutetaan huomattava säästö. Varman poissaololaskurin avulla on helppo havainnollistaa kustannuksia. Poissaolojen vähenemisellä on suora yhteys myös työn tuottavuuden paranemiseen.
Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tai halua oman auton käyttöön eikä joukkoliikenteen ja ruuhka-aikojen välttämiseen. Työnantajilta toivotaankin nyt yhteistä ponnistusta koronaviruksen leviämisen estämiseen hankkimalla suu-nenäsuojia henkilöstön työmatkakäyttöön. Suojautumisella rajoitetaan viruksen leviämistä myös riskiryhmiin, mikä on terveydenhuollon kestävyyden kannalta oleellista. Erityisesti julkishallinnon työnantajien – kuntien, kuntayhtymien ja valtion – soisi olevan tässä eturintamassa. Esimerkkiä kannattaa ottaa vaikka Esperi Caren päätöksestä.
Myös verottajan tekemä tuore linjaus työnantajan antamien kasvomaskien työmatkakäytön verovapaudesta on myös esimerkillinen lisä päätöksenteon tueksi.
Kasvomaskien riittävän laadun ja turvallisen käytön varmistaminen ovat oma tarinansa. Lisätietoa kasvomaskien valinnasta ja turvallisesta käytöstä työterveyslaitoksen sivuilta.
Myös JHL työnantajana haluaa suojata työntekijöidensä turvallisuutta. Liitto on hankkinut joukkoliikennettä käyttäville työntekijöille tarvittavat maskit käyttöön työtä sekä kodin ja työpaikan välisiä matkoja varten. Myös kaikille JHL-taloon saapuville on tarjolla kasvomaskeja oman ja muiden turvallisuuden varmistamiseksi.
JHL:n sivuilta löydät kootusti ohjeistuksen siitä, kuinka varmistetaan turvallinen työhön paluu.
Turvallisuus on meidän kaikkien oikeus!