Päiväkodeissa pienet lapsiryhmät luovat hyvinvointia

Sipilän hallitus on luvannut nostaa Suomen nousuun. Tavoite on hyvä, mutta herää kysymys, kenen kustannuksella tähän pyritään?
Vanhan sanonnan mukaan tulevaisuus on lapsissa. Tätä sanontaa on tuskin ajateltu, kun nykyisen hallituksen ohjelmaa on kirjoitettu. Yksi osoitus on siitä, että yhteiskunnallisia säästöjä puristetaan kasaan kasvattamalla päiväkotien ryhmäkokoja.
Päivähoidon työntekijät ovat jo pitkään olleet huolestuneita liian suurista lapsiryhmistä. Ryhmäkokojen vaikutuksista on keskusteltu vuosien ajan. On yleisesti tiedossa, että mitä pienempi ryhmä, sen paremmin voivat sekä hoitajat että lapset. Monien toiveiden ja pitkän väännön tuloksena ryhmäkokokatto kirjattiin uuteen varhaiskasvatuslakiin, jonka ensimmäinen vaihe tulee voimaan 1.8.2015.
Suomen nousukiito on saamassa nopean laskukiidon, mikäli nyt säästetään tulevaisuudesta ja lasten hyvinvoinnista. Mikäli hallitus haluaa pidentää työuria, tulisi ryhmäkokojen pienentämisen olla osa tätä suunnitelmaa. Tämä on välttämätöntä, jotta työntekijät päiväkodeissa jaksaisivat tehdä työuransa kunnialla loppuun.
Päivähoitoon panostaminen ennaltaehkäisee myös myöhempiä lastensuojelun kustannuksia. Jos päivähoitoa saavat kaikki sitä tarvitsevat lapset, voidaan lasten ja perheiden elämää ohjata ajoissa siten, että myöhempi lasku ei tulisi yhteiskunnalle kalliiksi. Lastensuojelun kustannukset ja huostaanottojen suuret määrät ovat hyvä esimerkki siitä, mitä 90-luvun suuret säästöt päivähoidossa ja muissa perhepalveluissa aiheuttivat. Tästä meidän olisi hyvä ottaa nyt opiksi.
On surullista, että uusi hallitus haluaa vetää maton alta aiemmilta suunnitelmilta, jotka olisivat tuoneet selkeää parannusta päivähoidon tilanteeseen. Hallituksen leikkaukset päivähoitoon ovat suoria ja osin välillisiä. Suunnitteilla olevat toimet heikentävät päivähoidon laatua monella tavalla.
Hallitusohjelmaan on muun muassa kirjattu asioita, jotka selkeästi heikentävät päivähoidon ammattilaisten mahdollisuuksia lisätä omaa ammattitaitoaan ja osaamistaan. Tällainen kirjaus on tehty siitä huolimatta, että jo nyt on tiedossa se, että nykyinen ammatillinen koulutus ei anna riittäviä välineitä työelämään.
Suomalainen hyvinvointi syntyy hyvästä päivähoidosta sekä motivoituneesta ja innostuneesta henkilökunnasta – ja myös edellä mainitun kokonaisuuden arvostuksesta. Pääministeri Sipilä: kai itsekin isänä varmaan ymmärrätte tämän?