Siirry sisältöön

Heta-neuvottelut jatkuivat – uuden vammaispalvelulain vaikutukset mukaan tavoiteasetteluihin

Henkilökohtaisten avustajien työehtosopimusneuvottelut jatkuivat torstaina 2.3., jolloin käytiin ensi kertaa läpi tämän kierroksen tavoitteita. Edellispäivänä hyväksytty uusi vammaispalvelulaki tuo osaltaan lisäpohdittavaa neuvotteluihin.

Kumpikin neuvotteluosapuoli (JHL sekä Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto Heta ry) on tyytyväinen, että uusi vammaispalvelulaki saatiin maaliin vielä nykyisen eduskuntakauden aikana.

– Nyt hyväksytty laki vaikuttaa myös henkilökohtaisen avun tehtäviin. Me otamme tämän huomioon myös käynnissä olevien tes-neuvottelujen tavoitteissamme, toteavat JHL:ää neuvotteluissa edustavat Laura Tuominen ja Hanna Katajamäki.

Laki tuo selkeytyksiä ja parannuksia henkilökohtaisen avun käytäntöihin ja etenkin työnantajamallin soveltamiseen.

–  Keskeisimpänä asiana on lähtökohta, että työnantajan toimivan henkilön on oltava oikeustoimikelpoinen. Eli on tärkeää ratkaista, olisiko perusteltua järjestää palvelu muulla tavalla, jos henkilön ei toimintarajoitteen vuoksi ole mahdollista vastata työnantajavelvoitteista itse, selventää Tuominen

Tämä todetaan selkeästi lakitekstissä: Työnantajamallin valinta vaatisi työnantajaksi ryhtyvältä henkilöltä nimenomaisen suostumuksen. Ketään ei pitäisi asettaa työnantajan asemaan ilman, että hän ymmärtää, millainen vastuu siitä seuraa. Työnantajana toimimisen pitää myös aina perustua omaan tahtoon.

Uusi vammaispalvelulaki astuu voimaan 1.10.2023.

Tavoitteellinen tes-kierros

Henkilökohtaisen avun työvoimapulan helpottaminen on eräs JHL:n keskeisiä tavoitteita neuvotteluissa, kuten myös alan arvostuksen lisääminen. Vaativa ja tärkeä työ tulee noteerata jatkossa paremmin myös palkassa.

Liitto toteutti henkilökohtaisina avustajina työskenteleville jäsenilleen kyselyn alan työoloista ja työehtojen kehittämistarpeista. JHL ottaa tes-kierroksen tavoitteissa huomioon palautteet ja tulleet vastaukset.

Lue kyselyn teemoista lisää.

Nykyinen Heta-tes on voimassa 30.4.2023 asti.

Henkilökohtaisten avustajien työehtosopimuksen (Heta-tes) allekirjoitusosapuolia ovat JHL ja Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto Heta ry. Työehtosopimus koskee henkilökohtaisen avun työnantajamallia, jossa vammainen henkilö itse tai hänen edustajansa toimii avustajan työnantajana.

Lisätietoja:
Laura Tuominen, vastaava sopimusasiantuntija JHL, 050 4092 460
Hanna Katajamäki, sopimusasiantuntija JHL 050 513 7701