Siirry sisältöön

Lähihoitaja: Vastaa kyselyyn ja kerro miten tietojärjestelmät vaikuttavat työhösi

THL ja Itä-Suomen yliopisto käynnistävät maaliskuun lopulla kyselyn teknologian vaikutuksista sote-alan töihin. Ammattiliitto JHL on mukana hankkeessa, jossa lähihoitajat pääsevät kertomaan kokemuksiaan tietojärjestelmien toimivuudesta ja koulutuksen tarpeesta.

Erilaiset tietojärjestelmät ovat arkinen osa lähihoitajan työtä. Digitalisaatio on tullut työhön vähitellen ja ilman, että käyttäjiä on juurikaan kuultu.

Nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä Itä-Suomen yliopisto ovat käynnistäneet hankkeen, jolla selvitetään, miten lähihoitajat kokevat teknologian työssään. Ammattiliitto JHL on hankkeessa mukana.

– Saamme usein jäseniltämme viestiä siitä, että tietojärjestelmät eivät toimi joustavasti eikä niiden käyttöön perehdytetä riittävästi. Kysely antaa meille tarpeellisia työkaluja, joilla tilannetta voidaan parantaa, JHL:n erityisasiantuntija Sari Bäcklund kertoo.

Lähihoitajina työskentelevät jäsenet JHL:n jäsenet saavat kyselylinkin sähköpostiinsa maanantaina 28. maaliskuuta. Kysely lähetetään JHL:n jäsenrekisteritietojen mukaan, mutta yksittäisten vastaajien tietoja ei voi tunnistaa selvityksestä.

Kyselyyn vastaaminen vie noin 20 minuutta, vastaathan viimeistään 18.4.2022.

Kyselyn tarkoituksena on myös selvittää, miten hyvin työntekijöitä on koulutettu ja perehdytetty tekniikan käyttöön. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tällainen kysely tehdään lähihoitajille. Vastaava kysely on toteutettu aikaisemmin lääkäreille, sairaanhoitajille ja sosiaalialan korkeakoulutetuille. Tutustu tuloksiin THL:n verkkosivuilla.

Kysely käynnistyy maaliskuun lopulla. Selvityksen valmistuttua aineistosta julkaistaan raportteja sekä tieteellisiä julkaisuja.