Siirry sisältöön

Kunta-alan neuvottelut keskeytyneet

Kunta-alan neuvottelut keskeytettiin maanantai-iltana 28. helmikuuta vain tunnin neuvottelujen jälkeen.

Maanantai-illan neuvotteluissa työnantaja halusi keskustella kahdesta sopimusratkaisun syntymisen kannalta keskeisestä asiasta: palkankorotusten suuruudesta ja niihin liittyvistä palkkaohjelmavaatimuksista sekä kunta- ja hyvinvointialan sopimusrakenteen määrittävästä pääsopimuksesta. Keskustelusta tuli hyvin lyhyt.

Työnantaja kysyi, pitävätkö järjestöt kiinni palkkaohjelmavaatimuksistaan. Siihen ne vastasivat, että kyllä. Sopimuskauden varsinaisten palkankorotusten suuruudesta käytiin vain ylimalkaista keskustelua.

Pääsopimuksesta keskusteltaessa viime viikon keskiviikon asetelma toistui: lähes kaikki neuvottelujärjestöt ja työnantaja ovat sen näkemyksen kannalla, että tarvitaan vain yksi pääsopimus. Tämä tarkoittaa sitä, että kuntien ja hyvinvointialueiden työ- ja virkaehtosopimuksista sovittaisiin jatkossakin yksissä tuumin.

– Yhden pääsopimuksen avulla, yhteisessä pöydässä parhaiten turvaamme ja kehitämme paitsi kuntien, myös hyvinvointialueiden yleisiä palvelussuhteen ehtoja, JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch tähdentää jälleen kerran.

Näistä asioista käydyn keskustelun perusteella työnantajapuoli totesi, että neuvottelujen jatkamiselle ei nyt ole edellytyksiä, joten ne keskeytetään. Uusia neuvotteluaikoja ei pääneuvotteluryhmälle nyt sovittu ja muidenkin kuntapöytien, eli pääneuvotteluryhmän neuvotelavana olevan KVTES:n lisäksi SOTE-sopimuksen, tunti-tessin (TTES) ja teknisten sopimuksen (TS) neuvottelut keskeytyvät.

Tämä tarkoittaa sitä, että kunta-ala siirtyy huomisesta alkaen sopimuksettomaan tilaan.

Lisätietoja: 

JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch, 040 728 9046 

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee