Siirry sisältöön

Kierrokset nousivat, kun sana pääsopimus lausuttiin kunta-alan pääneuvotteluryhmässä

Keskiviikkona kunta-alan pääneuvotteluryhmässä JAU, JUKO, Sote ry ja KT keskustelivat järjestöjen palkkaohjelmaesityksistä. Kysymys pääsopimuksesta taas osoitti, että kysymys sopimusrakenteesta on erittäin vaikea.

Järjestöjen palkkaohjelmaesitykset olivat keskiviikkona 23.2. pääneuvotteluryhmässä suurennuslasin alla. JAU (JHL:n ja Jytyn neuvottelujärjestö) ja JUKO (julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö) antoivat tässä tapaamisessa KT:lle omat esityksensä kunta-alan ja hyvinvointialueiden palkkaohjelmasta.  

– Palkkaohjelmassa olemme tähän mennessä saavuttaneet parhaan järjestöjen välisen harmonian, joskin eroja on havaittavissa siinä, mille ammattiryhmille ohjelma pitäisi ulottaa. Jotta lopullinen yhteinen sävel löytyisi, töitä on vielä tehtävä paljon, toteaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. 

Työnantajapuolta kiinnosti ennen kaikkea se, miten ohjelmien rahoitus järjestettäisiin. JHL:n näkemykset rahoituksesta ja myös tulevista palkankorotuksista käyvät ilmi puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen tiedotteesta.

Tulinen keskustelu pääsopimuksesta  

Kun neuvottelijat siirtyivät käsittelemään kunta- ja hyvinvointialan pääsopimuksen kehittämistä, keskustelun sävy muuttui jo tuliseksi ja kierrokset nousivat huomattavasti.  Asetelmat pysyivät kuitenkin samoina kuin viime viikon perjantaina.  Näkemykset siitä, onko kunta- ja hyvinvointialalla yksi yhteinen pääsopimus, eroavat nyt huomattavasti. 

– Tässä asiassa olemme perimmäisten kysymysten äärellä. SOTE-sopimuksen syntyessä toukokuussa 2020 neuvotteluosapuolet yksiselitteisesti sopivat, että jatkossakin pääsopimuksia on vain yksi. Tästä me pidämme kiinni. Toistan saman kuin aiemmin: JHL ei ole muuttanut kantaansa. Yhden pääsopimuksen avulla, yhteisessä pöydässä parhaiten turvaamme ja kehitämme paitsi kuntien, myös hyvinvointialueiden yleisiä palvelussuhteen ehtoja. Lähes kaikki neuvottelujärjestöt ja työnantaja ovat tämän järkevän näkemyksen kannalla, painottaa JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karrasch voimakkaasti. 

Karrasch ei pidä neuvottelutilannetta kovin valoisana, niin kaukana joidenkin osapuolten näkemykset ovat toisten näkemyksistä tässä asiassa. Yritys saada neuvottelutulos aikaan ennen sopimuskauden umpeutumista 28.2. on kuitenkin kova. 

– Olemme varanneet neuvotteluaikoja vielä tämän viikon perjantaille, lauantaille ja sunnuntaille. Maanantaikin on vielä käytettävissä. Jos tulosta siihen mennessä ei synny, siirrymme sopimuksettomaan tilaan. Se taas tuo omat pippurisetkin mausteet neuvotteluihin, Karrasch toteaa lopuksi. 

Katso video, missä Päivi Niemi-Laine ja Kristian Karrasch kertaavat päivän neuvotteluja.

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee