Siirry sisältöön

Helen vaarantaa tehtävänsä tuulettamalla työntekijänsä ulos

Helen Oy suunnittelee ulkoistavansa kiinteistöyksikön työntekijät vuoden 2022 alkupuolella. Stadin energia-alan ammattilaiset JHL ry pitää suunnitelmaa ainoastaan voitontavoitteluna omistajille.

Helen Oy suunnittelee ulkoistavansa kiinteistöyksikön työntekijät vuoden 2022 alkupuolella. Näinkö Helen palkitsee pitkäaikaisista työsuhteista?

Työntekijät ovat kouluttautuneet aktiivisesti, perehtyneet uusiin toimintamalleihin ja ovat sitoutuneita työhönsä. Työntekijöiden tavoitteena on ollut tuottaa yhdessä työnantajan kanssa Helsingin kaupungin asukkaille ja asiakkaille varmaa sähköä ja kaukolämpöä.

Helenin arvot ovat yhteistyön mestaruus, ihmiseltä ihmiselle, maailmanluokan osaaminen ja pane tuulemaan.

Helen Oy on voinut arvojensa mukaisesti luottaa kiinteistöyksikön työntekijöiden luotettavaan ja nopeaan toimintaan varsinkin ongelmatilanteissa. Henkilöstö on pystynyt ennakoimaan poikkeavien tilanteiden syntymistä, reagoimaan ketterästi ja turvaamaan tuotantoa esimerkiksi toimintahäiriöissä.

Tämä kaikki on tarkoittanut sitä, että Helen Oy on pystynyt minimoimaan taloudelliset menetyksensä. Syntyykö maailmanluokan osaamista siitä, että tuupataan osaavaa henkilöstöä ulos Helen Oy:stä? Tarkoittaa arvojen ”pane tuulemaan” käytännössä henkilöstön tuulettamista ulos?

Viimeaikaisten toimien perusteella näyttää siltä, että Helen Oy:n ainoa tarkoitus on tuottaa omistajalleen mahdollisimman paljon voittoa. Tätä ajattelua tukee myös se, että Helen Oy nosti kaukolämmön hinnoitteluaan 30 %:lla 1.10.2021 alkaen.

Voitontavoittelua työntekijöiden kustannuksella

Ahneuden huippuna ammattitaitoisille ja luotettaville kiinteistöyksikön työntekijöille osoitetaan ovea kilpailutusten kautta. Tällä menettelyllä työntekijät siirretään muihin yrityksiin, huonompien työehtojen piiriin. Helen Oy:ssa on meneillään siis voitontavoittelu, joka revitään työntekijöiden selkänahasta.

Helen Oy:n tehtävänä on varmistaa pääkaupunkiseudun asiakkaille sähkön ja lämmönjakelu kaikissa olosuhteissa. Valitettavasti osaavien työntekijöiden ulkoistamisen myötä tämä tehtävä todennäköisesti vaarantuu.

Stadin energia-ammattilaiset JHL ry
Rainer Åhlberg, pääluottamusmies
Seppo Mäki, puheenjohtaja

Teksti on julkaistu aiemmin Helsingin Uutisissa 17.10.2021 ja Kansan Uutisissa 22.10.2021