Siirry sisältöön

Henkilökohtaisten avustajien Heta-tes-neuvotteluissa neuvottelutulos, palkat nousevat yleisen linjan mukaisesti

Heta-tesin sopimuskausi on 12 kuukauden pituinen. Palkankorotukset astuvat voimaan marraskuun alussa.

Henkilökohtaisien avustajien valtakunnallisesta työehtosopimuksesta eli Heta-tesistä on saavutettu neuvottelutulos. JHL ja Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto pääsivät neuvottelutulokseen keskiviikkona 21.4.

Sopimuskausi on 12 kuukautta (1.5.2021 – 30.4.2022). Palkankorotukset ovat kuluvalla työmarkkinakierroksella muodostuneen niin sanotun yleisen linjan mukaiset. 1,4 %:n palkankorotukset astuvat voimaan 1.11.2021 ja ne toteutetaan euromääräisesti korottamalla kaikkia palkkoja 0,16 eurolla.

Myönteisiä muutoksia ovat palkalliset 50- ja 60-vuotispäivät sekä lähiomaisen hautajaispäivä.

JHL:n neuvottelijat Laura Tuominen ja Laura Kovalainen ovat tyytyväisiä saavutettuun neuvottelutulokseen.

– Työehtosopimuksen kehittäminen etenee tulevallakin sopimuskaudella. Myönteisiä uusia muutoksia työehtosopimuksessa ovat palkalliset 50- ja 60-vuotispäivät sekä lähiomaisen hautajaispäivä, kertoo sopimusasiantuntija Laura Tuominen.

Ylityökokeilu päättyy

JHL on tavoitellut sairausajan palkallisuuden määrittelemistä työehtosopimuksessa ja laajentamista työehtosopimuksen mukaisesta. Sopimusasiantuntija Laura Kovalainen pitää hyvänä sitä, että sairausajan palkallisuuden käytäntöjen selvittämistä ja kustannuslaskentaa jatketaan.

– On tärkeää, että myös sairauspoissaolojen osalta saamme kehitettyä työehtosopimusta. Työ tämän edistämiseksi jatkuu työryhmässä tulevalla sopimuskaudella.

Neuvottelutuloksessa sovittiin myös joistakin työehtosopimuksen olemassa olevaa tekstiä selkeyttävistä muutoksista. Lisäksi huomionarvoista on, että kuluvan sopimuskauden voimassa ollut ylityökokeilu päättyy uuden sopimuksen astuessa voimaan. Uusi työehtotopimus on tarkoitus kääntää ruotsiksi ja englanniksi.

Neuvottelutulos etenee vielä osapuolten hallintojen käsittelyyn vappuviikolla. JHL:n hallitus käsittelee neuvottelutulosta kokouksessaan 29.4.