Välinehuoltaja on sairaalan instrumenttien asiantuntija ja hän kuuluu tehtävänsä puolesta kiinteästi hoitotoimenpiteiden piiriin. Potilasturvallisuuden kannalta onkin tärkeää, että välinehuoltoon saadaan mitoitus ja tehtävä tunnistetaan sairaanhoidolliseksi.
Kun saavut sairaalaan toimenpiteeseen, tiedätkö kuinka moni ammattilainen huolehtii potilasturvallisuudestasi? Lääkäri ja sairaanhoitaja? Kyllä, mutta ketkä muut? Kenen kanssa sairaanhoitaja ja lääkäri tekevät tiivistä yhteistyötä, jotta voidaan leikkaustoimenpide sinulle suorittaa? Vastaus on välinehuoltaja.
Potilasturvallisuus on kokonaisuus. Yksikään leikkaus ei käynnisty ennen kuin välinehuoltaja on tehnyt työnsä. Välinehuoltaja toimii usein näkymättömissä ja samanlaisissa vaatteissa operatiivisessa työympäristössä kuin sairaanhoitaja tai lähihoitaja. On ymmärrettävää, ettei potilas aina tiedä onko kysymyksessä sairaanhoitaja tai välinehuoltaja.
JHL teki viime vuonna 2019 selvityksen välinehuollon mitoituksesta. Selvitykseen vastasivat suurimmat välinehuollon keskukset ja selvitys antaa aihiota mitoituksen laskemiseen. Alan henkilöstömitoituksessa olennaista on koneiden kapasiteetti puhdistaa välineitä, joten henkilöresurssien ohella arvioidaan sitä, kuinka paljon puhdistusprosessissa on instrumentteja yhtä puhdistuskonetta varten. JHL tekee tänä vuonna arviointityötä selvityksen perusteella sopivasta henkilöstömitoituksesta.
Välinehuoltaja huolehtii kaikista toimenpiteissä tarvittavista instrumenteista. Ilman huollettuja, steriileitä instrumentteja ei yhtäkään toimenpidettä tehdä. Onnistuneen toimenpiteen lähtökohta on laadukas, aseptinen ja pikkutarkka käsityö välinehuollossa.
Välinehuoltaja takaa työllään potilasturvallisuuden ja hoidon sujuvuuden
Sairaanhoitajat ja lääkärit luottavat välinehuoltajan ammattitaitoon. Välinehuoltaja kuuluu ammattiryhmänsä erityisosaajana kiinteästi hoitotoimenpiteen tiimiin.
Alalle merkittävää olisi se, että välinehuoltajan tehtävä tunnistettaisiin sairaanhoidolliseksi. Potilas on lakienkin perusteella myös välinehuoltajien asiakas. Välinehuoltoa ohjaa muun muassa laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista sekä painelaitelaki, joka liittyy työssä tarvittaviin kuljetettaviin painelaitteisiin.
Tarvittaessa välinehuoltaja avustaa sairaanhoitajaa valitsemaan steriilivarastosta oikeat instrumentit lääkärille toimenpiteeseen. Lääkäri konsultoi välinehuoltajaa, jos haluaa ennakkoon tutustua valitsemaansa instrumentaatioon. Välinehuoltajat työskentelevät muun muassa leikkausosastoilla ja sairaaloiden välittömässä läheisyydessä keskitetyissä välinehuoltokeskuksissa.
Välinehuollon volyymi on valtava. Suurimmassa kuntayhtymässä HUS välinehuollossa käsitellään vuositasolla noin 3,4 miljoonaa tuotetta. Leikkaussaliaika on kallista, samoin instrumentaatiot. Leikkauksissa välinehuoltaja huolehtii, että kirurgilla on oikea-aikaisesti tarvitsemansa välineet käytettävänä ja toimittaa ne tarvittaessa leikkaussaliin asti.
Välinehuoltajien tehtävä on työn murroksessa, samoin kuten monet muutkin ammattiryhmät. Useat avustavat tehtävät ovat siirtyneet hoitajilta välinehuoltajille.
Siirtyneisiin tehtäviin lukeutuu muun muassa pitkäaikaispotilaan hengityskoneen käyttötarkastus ja huolto sekä potilaan siirtotilanteet lisätutkimusten aikana. Infuusiopumpun huolto, sisältäen lääkkeiden oikeanlaisen hävityksen. Laaja lääketeknillisten laitteiden huolto, dokumentointi ja vastuu huoltoväleistä. Anestesiahoitajan kertakäyttövälineistöstä huolehtiminen ja anestesiakoneiden letkujen vaihto. Näin muutamia mainitakseni.
Välinehuoltoalan tutkinto on uusittu perustutkinnoksi 1.8.2018 alkaen ja on 180 osaamispisteen arvoinen. Samalla opintopistemäärä vaadintaan muun muassa lähihoitajan tutkintoon.
Välinehuolto on matalapalkkainen ala, jonka työnarvostus ei näy palkassa
Välinehuoltajan palkkauksessa on sairaanhoitopiirikohtaisia eroja. KVTESin mukainen lähtöpalkka on 1 770,73 euroa.
Käynnissä olevan sopimusneuvottelukierroksen avauksissa on mediassa vahvasti nostettu esiin hoitohenkilökunta. Hoitajat eivät ammattiryhmänä ole yksin vastuussa turvallisesti toteutetusta potilaanhoitoketjusta.
On tärkeää muistaa, että kaikki sairaalassa tehtävä työ on yhtä arvokasta ja sujuvaa. Potilasturvallisuuden takaamiseen tarvitaan kaikkia sairaalassa työskenteleviä ammattiryhmiä.
Hienoa. Kerrankin kerrotaan välinehuoltajajista, juurikin niistä näkymättömistä työskentelijöistä
Välinehuoltajat on tärkeimpiä henkilöitä sairaalamaailmassa. Hygienia ja aseptiikka hallussa oltava.
Sairaala ja laitoshuoltaja myös aseptisen omatunnon omaavia ja ilman heitä ei hoitotoimenpiteitä voisi aseptisesti toteuttaa. Nämä kaksi henkiöstöryhmää saavat aivan liian pientä palkkaa. Vastuu on iso työssä. Neuvotelkaa nyt kunnon korotus näille henkilöstöryhmille.
It’s a shame that the only professional class in health care sector truly recognized nowadays are the doctors. Nurses, practical nurses, assistants and many other necessary professionals need to have a big struggle through messy negotiations (e.g. SOTE disaster negotiation rounds) to have an adjustment lower than the inflation. If we consider that housing, food, electricity and fuel affects much more people that receive until 3 thousand euros/month brutto, we have a manifest desire from authorities to put these professionals life quality into a trash bin.
Many women from this work field are single mothers, and Kela also didn’t adjust anything to fit to the reality. Even the Corona ”work limit” was set back to 300 euros/month, and the economy is not fully restored.
I don’t know what the politicians expect for the future of health care sector, but I see lots of talented people trying the chance in other industries because of this lack of financial recognition.
And while we talk, lobbyist are also trying to make Kela support health care treatments abroad (to have Finnish tax money transfered to rich companies that doesn’t care a half coin about the Finnish economical health). This, if goes through, will be the doom of any negotiation rounds for health care workers.