Siirry sisältöön

Laitoshuoltajan koulutuksen lopettaminen olisi uhka sairaaloiden turvallisuudelle

– Anne Karjalalainen

Laitoshuoltajat ovat osa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluketjua. He työskentelevät sairaaloissa, terveyskeskuksissa, päiväkodeissa, kouluissa ja vanhusten palvelutaloissa. Heidän tehtävänään ei ole pelkästään huolehtia kohteen puhtaanapidosta, vaan myös asiakkaiden ja asukkaiden hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.

Ammatillisen koulutuksen tutkintorakenneuudistuksen myötä Suomessa ollaan lähivuosina lakkauttamassa laitoshuoltajan koulutus, ja jatkossa koulutettaisiin vain toimitilahuoltajia. Laitoshuoltajan ammattitutkinnon suorittaa vuosittain noin 1200 henkilöä, mikä on huomattavasti enemmän kuin 300 – 450 toimitilahuoltajan ammattitutkinnon suorittavaa.

Miksi juuri nyt ollaan lakkauttamassa työelämälähtöinen tutkinto, jolla on mahdollista työllistyä koko Suomessa? Johtaako tämä siihen, että tulevaisuudessa on pulaa ammattitaitoisista työntekijöistä, joilla on riittävä osaaminen korkean sairaalahygieniaosaamisen tuottamiseen?

Alan ammattilaisten käymieni keskustelujen mukaan laitoshuoltajan koulutuksen lopettaminen olisi iso ongelma esimerkiksi sairaaloille. Riskinä voi olla se, että sairaalabakteeriepidemiat lisääntyisivät. Lisäksi henkilöstön riittämätön koulutus voi aiheuttaa mm. potilasturvallisuuteen liittyviä riskejä, esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilöllä ei ole riittävästi osaamista ja tietoa liittyen ruuanjakoon sekä hoidollisten-lääkinnällisten hoitolaitteiden huoltoon.

Uudistuksen taustalla on tavoite yhdistää kiinteistö-, kotityö- ja puhdistusalat yhdeksi kokonaisuudeksi ammatillisessa koulutuksessa. Nyt näyttää että uudistustyössä on jäämässä pois laitoshuollon osaaminen, vaikka työelämä on tuonut esille tulevaisuuden osaamistarpeita sosiaali- ja terveydenhuollon muuttuvassa toimintaympäristössä.

Työmarkkinaosapuolilla on näkemysero siitä, mihin suuntaan puhtausalaa halutaan kehittää. Halutaanko syventää puhtausalan ammattilaisten osaamista vai pikakouluttaa alalle monialaosaajia, joilla ei ole valmiuksia työskennellä korkean laatu- ja hygieniatason kohteissa? Lisäksi taustalla on taloudelliset seikat – halutaan ostaa yhä edullisemmin puhtausalan palveluja.

Myös julkinen sektori ulkoistaa tai kilpailuttaa yhä useammin tuki- ja peruspalvelunsa. Henkilöiden osaaminen ja ammattitutkinnot on mahdollista huomioida julkisissa hankinnoissa, jolloin kilpailutuksen järjestävä hankintayksikkö voi edellyttää kilpailutukseen osallistuvilta yrityksiltä ammatillista pätevyyttä. Siirtymällä vain toimitilahuoltajan tutkintonimikkeeseen voidaan kilpailutuksissa jättää ulkopuolelle laitoshuoltajat. Taustalla on halu luoda suurille yrityksille paremmat asetelmat kilpailutuksissa.

**
Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Asiasanoja päivitetty 13.11.2017

Kommentit

 1. Vaasan keskussairaalan puhdistuspalvelulla oli ennen tiukka linja että töihin vain ihmisiä joilla oli laitoshuoltajan tutkinto tai vaiheessa oleva koulutus!
  Nykyään sinne otetaan ihmisiä joilla ei ole kokemusta sairaala hygieniasta taikka edes koulutusta eli ns. ”Ojasta noukittuja”.
  Ihmiset joilla koulutus ja muut tarpeelliset tiedot ja taidot sairaalasiivousta varten, niitä ei oteta edes töihin taikka haastatteluu!
  Eli missä mättää??

  • Olen Porissa toiminut Sairaalassa Laitoshuoltajan ammattitutkinnon suorittaneena ja tein näytötkin vielä sairaalan ensiavussa. Laitoshuoltajan pitää tietää paljon , kyllä siivota voi kuka vaan mutta se on pakko tietää sairaala ja Laitoksissa ja muuallakin . Mitä siivotaan missä järjestyksessä , millä aineilla millä välineillä. Myös sen että kun esim tehty haavahoito koska voi mennä huoneen puhdistamaan, jne. Eristys huoneet pitää tietää mitä otat missäkin järjestyksessä, ja tärkeää on myös se että osaat itse suojautua oikein ! Niin että aika riski otetaan jos koulutus lopetetaan.

 2. On melkoista tulella leikkimistä tuo ajatuksenakin jo.
  Ajatteliko kukaan kun esim terveydenhuollon laitoksissa ollaan mukana avustamassa mm ruuan/välipalojen jaossa että mitä se tarkoittaa ellei puhtaanapidon työntekijällä ole mitään käsitystä esim erilaisista ruoka allergioista.
  terveydenhuollon puhtaanapidon henkilön pitää tuntea kaikki strepto stafylo entero yms vastaavien viirusten ja bakteerien tartuntalähteet osata toimia niin ettei niitä esim levitetä hallittava erilaisten puhdistusaineiden käyttöliuosten oikea valinta ja oikeanlainen puhdistus erilaisilla kloori ja desinfiointi sekä desifektio aineilla.Erityisesti tämä korostuu puhtaana pidettävissä eristyssiivouksissa.Ei niitä tiloja niin vaan siivota pitää osata suojata myös itsensä oikein.Ja se oikein suojaaminen onkin erittäin tärkeää koska niissä saatat myös itse altistua ties mille.
  Kilpailu on kovaa mutta omalla ja muiden terveydellä leikkiminen ei ole leikin asia.-jassu

  • Totta kirjoiti. Juuri noin. Koulutusta ei saa jykkö lopettaa.

   T. Yks Laitoshuoltaja

 3. On melkoista tulella leikkimistä tuo ajatuksenakin jo.
  Ajatteliko kukaan kun esim terveydenhuollon laitoksissa ollaan mukana avustamassa mm ruuan/välipalojen jaossa että mitä se tarkoittaa ellei puhtaanapidon työntekijällä ole mitään käsitystä esim erilaisista ruoka allergioista.
  terveydenhuollon puhtaanapidon henkilön pitää tuntea kaikki strepto stafylo entero yms vastaavien viirusten ja bakteerien tartuntalähteet osata toimia niin ettei niitä esim levitetä hallittava erilaisten puhdistusaineiden käyttöliuosten oikea valinta ja oikeanlainen puhdistus erilaisilla kloori ja desinfiointi sekä desifektio aineilla.Erityisesti tämä korostuu puhtaana pidettävissä eristyssiivouksissa.Ei niitä tiloja niin vaan siivota pitää osata suojata myös itsensä oikein.Ja se oikein suojaaminen onkin erittäin tärkeää koska niissä saatat myös itse altistua ties mille.
  Kilpailu on kovaa mutta omalla ja muiden terveydellä leikkiminen ei ole leikin asia.-jassu

 4. Kyllä mä oon sitä mieltä, että puhtaudesta kaikki lähtee. Laitoshuoltaja tekee arvokasta työtä ja on usein enemmän potilaiden kanssa tekemisissä kuin kukaan muu.

  • Olen todella huolestunut, laitoshuoltajan ammattitutkinnon, romuttamista. Sairaalat tarvitsevat hygenia, tartuntataudeista tietäviä laitoshuoltajia, miten tila siivotaan ja miten siivoat eristyshuoneen ja sen purkusiivouksen, ja miten ja missä järjestykseeä toimit päivän aikaan infektiopotilaan kanssa, ruoka sekä muissa palveluissa.
   Tämän päivän haasteet tuovat enempi hygeniaan osaamista sen tärkeyteen panostamista. Täytyy olla osaava ja ammattitaitoinen laitoshuoltaja sairaalaan työskentelmään.
   Valtakunnallisen puhdistusammattialanverkoston jäsen.

  • Kunhan se laitoshuoltaja ei ala tekemään potilas/asiakastyötä. Näitkin löytyy ja laitoshuoltajat eivät kuitenkaan tiedä kokonaisuutta. Siksi koulutus on tärkeää, että tietävät mikä on heidän toimenkuva.

 5. Tuo on juuri niin miten tässä kirjoitettu.
  Koulutusta ei missään ninessä pidä lopettaa.

 6. Laitoshuoltajan työ on aliarvostetuin naisten ammatti. Palkka huono, jopa työnjohtajat aliarvoivat omia työntekijöitään. Kiinteistöpalvelualan työehtosopimus on orjapalkka sopimus, jolla tulos on taattu vain palveluyritykselle. Julkisen alan tes hieman parempi, mutta sairaalassa työilmapiiri ala-arvoinen, terveydenhuollon ammattilaiset pitävät huolen siitä, että ymmärrät olevasi pahnapohjimmainen. Itse tällä hetkellä julkisella alalla laitoshuoltajana, mutta onneksi enää kaksi kuukautta ja sitten saa 8-vuotinen taru tätä ammattia riittää. En ikinä suosittele kenellekään siivoojan ammattia ja aion kertoa rehellisesti kaikille kysyjille ammatin varjopuolet niin yksityisellä kuin julkisella puolella. Uskon vakaasti, että tulevaisuudessa siivouksen työt tekevät maahanmuuttajat, kuten Ruotsissakin.

 7. Eila Lammi valtakunnallisen puhdistusammattialaverkoston jäsen sanoo:

  Eila kommentoi;Olen ylpeä Sairaalahuoltajan työstäni ja ammattitutkinnostani.
  Olen ollut Yiopistollisessa sairaaalassa töissä 38v. Näitten vuosien aikana on sairaalasiivous on kehittynyt paljon, koneiden käyttö on keventänyt työtä ja eri työmenetelmät. Sairaalasiivoukseen kuuluu estää eri bakteerikantojen leviäminen, niin että työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuus on varmistettu.
  Eristyshuoneiden, leikkaussalien, synnytyssalien siivouksessa aseptiikka on todella tärkeää.
  Sairaalahuoltajan toimenkuva on molipuolinen siihen sisältyy; vuodeosastolla 40% siivousta ja 60 % muuta työtä esim: ruokahuolto johon kuuluu aamiainen, lounas, päiväkahvi, lounas, iltapala ja eriruokavalioiden tunteminen ja siihen täytyy käydä hygeniapassikoulutus, ja potilaan kuljettaminen tutkimuksiin.
  Asiakaspalvelu ja hyvä asiakkaan kontaaminen luottamus on avaisana (SOTE) tulevaisuuden kilpailutilanteissa.
  Sairaala ei tomi ilman sairaalahuoltajia esim; leikkaussalit, välisiivoukset, synnytykset jos siellä ei ole AMMATTINSA osaavaa Sairaalahuoltajaa.!!
  Sairaala ei toimisi jos siellä ei ole ammatillista osaajaa.

 8. En kyllä usko tuohon! Varmasti alan kouluissa opetetaan jatkossakin osaajia alalle! tuntuisi ihan uskomattomalta, että koulutus, jonka jälkeen pääsee heti töihin, lopetettaisiin.

 9. Päivi Huhtala valtakunnallisen puhdistusammattiala verkoston jäsen, puhdistuspalvelualan tutkintotoimikunnan asiantuntija jäsen sanoo:

  Huolestuttava suuntaus mikäli laitoshuoltajan koulutus lopetetaan. Sairaalat yms tarvitsevat osaavaa henkilökuntaa jatkossakin.Laitoshuoltajan ja toimitilahuoltajan koulutus on aivan eri asia. Tutkinnon perusteissakin tuo ero on luettavissa. Kyllä näitä suunnitelmia pitää ihmetellä. Päätökset tekevät sellaiset henkilöt joilla ei ole työelämän tuntemusta olleenkaan.

 10. Itselläni on kymmenen vuotta sitten hankittu laitoshuoltajan koulutus ja olen tehnyt kyseisen alan töitä lähes kymmenen vuotta. Tosin koulutukseni ei ollut ihan sairaalapainotteinen vaikka sairaaloissakin olen siivonnut ja ollut ruoanjaossa sekä tehnyt yhdistelmätyötä eli siivonnut ja ollut keittiössä. Ihmettelen työvoimatoimiston touhua kun ihmisiä vaan työnnetään työttömyyslukuja kaunistellen väkisin esim. laitoshuoltajan koulutuksiin tai kun nyt opiskelen välinehuoltajaksi niin lähes kuusikymppinen opiskelutoverini sanoi myös että hänet laitettu vaan johonkin koulutukseen mikä ehkä kiinnostaisi. Ihmettelen missä kaikki laitoshuoltajan ammattitutkinnon suorittaneet ovat koska eivät he kaikki siivoustyötä tee. Kokemusta löytyy niin yksityiseltä kuin julkiselta puolelta eikä esimiestoiminta tällä alalla kovinkaan korkeatasoista ole. Tosin yksityisellä puolella työntekijätkään eivät kaikki mitään todellisia siivousalan ammattilaisia ja tekijöitä ole.

 11. Olen eläkkeellä oleva entinen palveluesimies siivouspalveluista. En sairaalapuolelta vaan enemmän kokemusta muunlaisista kiinteistöistä. Luen edelleen JHL:n vapaajäsenenä motiivia ja tätä verkkolehteä.Kyllä kauhistutti kuulla uhkakuvat laitoshuoltajien koulutuksen lopettamisesta. On todellakin aivan spesiaalihommaa siivota sairaalassa kuin esim. palolaitoksella. Ja kaikki muu asiakastyö ja osaaminen hygienia asioissa Johan ammattitermitkin ovat aivan hepreaa jos ei ole koulutusta. Ottakaa nyt tiukasti edunvalvojat tämä uhkakuva todesta. yhteyttä tiedotusvälineisiin ja Tv:n ajankohtaisohjelmiin. Miten on ammatillista koulutusta järjestävät tahot, onko opiskelijoita aina riittänyt.
  t. vastuuko päättäjillä ?

 12. Olen kattellut työelämää paljon ja voin sanoa että jos laitoshuoltajan ammatitutkinto lopetetaan ja tilalle tulee moni osaajia niin miten hyvin henkilö hallitsee aseptisen järjestyksen ja erikois tilanteet töissä.Olen hyvin huolestunut asiasta.

 13. Aivan kauhealta tuntuu ,jos lopetetaan laitoshuoltajan koulutus tällä tasolla.Itse olen ollut 40 vuotta alalla ja niistä kolmekymmentäyhdeksän vuotta terveyskeskuksen vuodeosastolla,jossa täytyy todellakin tietää mitä teet ja miten teet.Vastaisuudessa on pelottavaa mennä sairaalaan,jos joutuu potilaaksi,ajatellen sitä jos tämä koulutus lopetetaan.Kun ei tiedä onko siivouksen suoritajalla ollut ammattitaitoa suorittaa työ asiantuntemuksella.Ottakaa nyt päättäjät järki käteen.

 14. Itselläni ei ole laitoshuoltajantutkintoa. Olen ollut hoitoalalla liki 30 v. Hygieniapassi voimassa. Olen hyvin tarkka kaikesta hygieniasta ja seuraan laitoshuoltajien ja muun henkilökunnan toimintaa työssäni hyvin tarkkaan. Huomautan herkästi epäkohdista. Itse olen saanut kiitettävää palautetta aina omasta tavastani työskennellä vaihtuvissa olosuhteissa. Joskus on jopa sanottu, että olen tarkempi hygieniasta mitä sairaanhoitajat ja laitoshuoltajat.

  Järjen köyhyyttä lopettaa koulutus. Kuka takaa muuttuvissa tilanteissa suojan kaiken maailman bakteereja vastaan ja kokonaisvaltaisen potilasturvallisuuden jos esim. kirvesmiehen ”pikakouluttaa” laitoshuoltaja, jolla itselläänkään ei välttämättä ole aina homma hanskassa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*