Siirry sisältöön

Johan tämä alkaisi riittämään!

– Merja Hyvärinen

Meistä kukaan ei varmaan maaliskuussa 2020 ajatellut, että nyt vielä syyskuussa 2021 elämme koronakurimuksen keskellä. Jokaisen on aika kantaa oma kortensa kekoon, jotta saisimme tämän pirullisen viruksen aisoihin. Ole vastuullinen, ota koronarokote!

Kun pääministeri Sanna Marin 16.3.2020 ilmoitti Valtioneuvoston kanslian tiedotustilaisuudessa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot, kyyneleet nousivat silmiini ja pala kurkkuuni. Olo oli epätodellinen. Vähän sellainen, että olisi julistettu sotatila − lähinnä sellaiseen tilanteeseenhan valmiuslaki aikanaan säädettiin. Virus ei tietenkään ole sama asia kuin sota, mutta tuona maaliskuisena iltapäivänä liki 1,5 vuotta sitten tuntui, että oli tapahtunut jotain sellaista, mikä peruuttamattomasti muuttaa elämämme. Vastassamme oli tauti, josta ei vielä tiedetty paljoa ja tämä aiheutti monenlaisia pelkoja.

Uskoisin meidän kaikkien olevan samaa mieltä siitä, että tämä korona-arki alkaisi jo riittämään!

Silti silloin maaliskuussa 2020 tuskinpa meistä monikaan ajatteli, että nyt vielä syyskuussa 2021 elämme saman kurimuksen keskellä. Itse ainakin ajattelin silloin alussa, että tämä on muutamassa kuukaudessa ohi ja palaamme takaisin normaaliin. ”Paluu normaaliin” on päivä, viikko ja kuukausi toisensa jälkeen siirtynyt eteenpäin. Lähipiiriini tauti ei onneksi ole osunut, eikä kukaan tuntemani ole sen johdosta menettänyt henkeään tai terveyttään. Mutta lähipiirini ikäihmiset ovat joutuneet viettämään pitkiä aikoja muista eristäytyneenä ja nuoret ovat menettäneet mahdollisuuden sellaiseen elämään, jota heidän iässään kuuluisi viettää. On missattu vanhaintansseja, ylioppilasjuhlia, rippijuhlia. Ei ole löytynyt kesätöitä. Hartaasti toivottu opiskelupaikka ja sen mukana tuleva hauska opiskelijaelämä on vaihtunut etäopiskeluun omassa pikku opiskelijaboksissa, vailla kontaktia muihin ihmisiin.

JHL:n jäsenten ja heidän perheenjäsentensä joukossa on monia, joilta keväällä 2020 työt loppuivat kuin seinään. Osalla lomautukset ovat jatkuneet näihin päiviin asti. Samaan aikaan toisilla töitä on ollut niin paljon, että jaksaminen on ollut äärirajoilla jo pitkään.

Uskoisin meidän kaikkien olevan samaa mieltä siitä, että tämä korona-arki alkaisi jo riittämään! Että olisi mahtavaa voida tehdä työtä turvallisesti, tavata ihmisiä ja käydä harrastuksissa ilman pelkoa tartunnasta. Ehkäpä voisi lähteä vähän reissaamaankin?

Jokaisen on aika kantaa oma kortensa kekoon, jotta saisimme tämän pirullisen viruksen aisoihin!

Paluu ”normaaliin” onnistuu kuitenkin vasta sitten, kun riittävän moni meistä on ottanut rokotukset koronavirusta vastaan. Tätä kirjoittaessani yhden rokoteannoksen on ottanut 72,9 % väestöstä. Molemmat annokset ottaneita on vasta 56,4 %. Nuorten osalta rokotusten ottaminen alkoi melko vilkkaana, mutta tahti on nyt hiipunut. Samaan aikaan kun 12 vuotta täyttäneiden rokotukset aloitettiin, alkoivat kulkutautimyönteiset riekkumaan koulujen ympärillä. He jakoivat väärää tietoa ja yrittivät estää koululaisia ottamasta rokotuksia.

Rokotusten osalta kannattaa luottaa tutkittuun tietoon, ei internet”viisaiden” väitteisiin. Rokotetutkimusta on tehty jo 1700-luvulta lähtien. Rokotusten avulla maailmasta on saatu hävitettyä hengenvaarallisia tauteja kuten esim. isorokko. Nyt tiedämme, että koronarokotus pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja sen leviämistä ihmisestä toiseen, minkä seurauksena koronarokote voi edistää niin sanotun epäsuoran suojan syntymistä. Sen lisäksi, että rokotuksen ottaja suojaa rokotuksella itseään, suojaa hän myös muita. Vaikka pienelle osalle rokotetuista rokotteesta tulee voimakkaitakin oireita, on vakavan koronavirustautimuodon saaminen huomattavasti vaarallisempaa. Lisäksi tällä hetkellä tiedämme vasta hyvin vähän ns. pitkittyneen koronan vaikutuksista.

Ole vastuullinen, ota rokotus!

Nyt on aika nostaa katse pois omasta navasta ja omista ”oikeuksista”. Jokaisen on aika kantaa oma kortensa kekoon, jotta saisimme tämän pirullisen viruksen aisoihin!

Ole vastuullinen, ota rokotus! Kaikessa kun ei ole aina kyse vain sinusta, vaan myös meistä kaikista.