Kohti vuotta 2018 – myös turvallisuus syntyy hyvinvoinnista

Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine summaa kulunutta vuotta blogikirjoituksessaan. Hän muistuttaa julkisten palvelujen roolista hyvinvoinnin ja turvallisuuden rakentajana. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus luovat turvallisuutta kansan keskuuteen.
Suomi on tasa-arvon luvattu maa. Ainakin aiemmin oli. Myytti elää, todellisuus on toista. Nyt naisvaltaisten alojen mahdollinen menestystarina on sidottu miesvaltaisten alojen agendaan. EK sai tahtomansa läpi – ei tupoa anymore. Tästä huolimatta EK ei anna avointa korttia liittokohtaisille neuvotteluille, vaan rajoittaa naisvaltaisten alojen palkankorotusten tasoa. Palkkatasa-arvolle ei haluta antaa mahdollisuutta, vaan vuorineuvokset hiljaa vie naiset saunan taa.
Miesvaltainen vientiala on kuitenkin unohtanut sen, että hyvinvointi-Suomi ja sen veronmaksajat tekevät mahdolliseksi vientialan riskinoton. Suomi maksaa miljardien tuet vientialojen yrityksille. Suomi antaa ilmaisen koulutuksen, jotta viennissä olisi huippuosaajia. Suomi rakentaa teitä, ict-kaistoja ja ylläpitää meri- ja ilmaväyliä. Suomi takaa laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille. Suomi pitää yllä turvallisuutta poliisien, Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien voimalla. Suomi saa paljon verotuloja Tullin työllä. Tästä huolimatta Suomea ei arvosteta. Kaikki on huonosti verrattuna Jenkkien malliin, jossa jokainen on oman linnansa rakentaja ja kaveria ei auteta.
Julkiset palvelut ja hyvinvointi ovat keskeinen osa Suomen kokonaisturvallisuutta. Professori Pekka Visuri on kiinnittänyt huomiota siihen, että jos Suomen hyvinvointirakenteet murenevat, on edessä turvallisuusongelmia. Suomen sisäinen turvallisuus ja kansakunnan eheys rakentuu kansalaisten hyvinvoinnista ja tasa-arvoisesta elämästä. Jos koheesio murtuu ja kansalaiset voivat pahoin, syntyy kapinaa epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Mitä huonompi koheesio, sen suurempi mahdollisuus on ulkopuolisten saada oikeutus ratkoa maan sisäisiä asioita. Suomen paras turvallisuusstrategia- ja taktiikka perustuu tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen.
Mielestäni vastakkainasettelun aika on ohi. Nyt on aika pienen kansakunnan antaa arvoa moninaisuudelle ja sen moninaisille takaajille ja tekijöille. Julkinen on ansainnut palkankorotuksensa. Suomen hallituksen on oltava tässä johtotähti ja osoitettava julkisen sektorin merkitys Suomelle. Julkinen ei ole menoerä vaan se on investointi Suomen menestymiselle suurilla markkinoilla.
Vuosi 2017 on lopuillaan. Erityiset kiitokset haluan antaa JHL:n työpaikkatason edunvalvontaa tekeville aktiiveille, yhdistyksille ja aluetoimistoille, sinnikkäille neuvottelijoille ja työntekijöille, pääsopijakumppaneille, JHL:n jäsenille sekä kaikille niille, jotka uskovat ammattiliiton voimaan.
Erityiskiitokset kuuluvat myös JHL:n koulutuspoliittisten asiantuntijoiden ja ammattialaverkostojen vahvalle vaikuttamistyölle Opetushallitukseen, mikä on tehnyt todeksi laitoshuoltajien ja henkilökohtaisten avustajien koulutukseen liittyvät onnistumiset kuluneen syksyn aikana.
Valtiovallalle haluan lähettää uuden vuoden toiveena tavoitteen paremmasta yhteistyöstä ammattiliittojen kanssa. Uskon aina parempaan. Niin nytkin, sillä ovella on uusi vuosi 2018.
Toivotan kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!