JHL haastaa Helsingin kaupungin oikeuteen megapalkkasotkuista
Ammattiliitto JHL haastaa Helsingin kaupungin oikeuteen kuukausia jatkuneiden palkanmaksuongelmien vuoksi.
Avainsana:
palkat (Tyhjennä)
Ammattiliitto JHL haastaa Helsingin kaupungin oikeuteen kuukausia jatkuneiden palkanmaksuongelmien vuoksi.
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja pääsopijajärjestöjen edustajat ovat neuvotelleet Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten KVTES:n ja SOTE-sopimuksen kuuluvan henkilöstön tehtäväkohtaisten palkkojen harmonisointia ja perusteettomia palkkaeroja koskevan erimielisyyden ratkaisemisesta sovinnollisesti.
Palkankorotukset tulivat voimaan 1. lokakuuta. Palkankorotukset, järjestelyerät, ovat osa kesäkuussa solmittua työ- ja virkaehtosopimusta.
JAU, Juko ja KT ovat päässeet sopuun siitä, miten lokakuussa voimaan tuleva keskitetty järjestelyerä jaetaan SOTE-sopimuksessa. Luvassa on yleiskorotus.
Ei ole oikein, että jokainen Helsingin kaupungin työntekijä joutuu jokaisena palkkapäivänään jännittämään, tuleeko palkka tilille ja onko summa oikea. Pahoitteluilla ei makseta laskuja eikä ruokaostoksia. Ratkaisujen eräpäivä on nyt.
Ammattiliitot JHL ja OAJ kutsuvat kaikki mukaan #Eräpäivä-mielenosoitukseen, joka järjestetään Helsingin Senaatintorilla 24. elokuuta kello 16 alkaen. Kutsumme mukaan jokaisen, joka haluaa osoittaa tukensa Helsingin...
Helsingin pitkään jatkunut palkkakaaos tuo pääluottamusmies Eija Paanaselle valtavasti yhteydenottoja JHL:n jäseniltä. Nyt hän kertoo Punakulma-podcastissa, mitä kaikkea palkkasotkusta on seurannut.
Helsingin yhteisjärjestö JHL ry vaatii Helsingin kaupunkia ratkaisemaan välittömästi palkanmaksun ongelmat. Varapuheenjohtaja Timo Lautaniemi puhuu jo katastrofista.
Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja ammattiliitto JHL vaativat Helsingin kaupunkia korjaamaan palkkaongelmat ja palkkaamaan välittömästi lisää palkanlaskijoita selvittämään kuukausia kestäneen palkkasotkun. Työntekijöille ja viranhaltijoille on maksettava viivästyskorkojen lisäksi korvaukset aiheutuneista vahingoista.
Valtion pitää laittaa julkisen sektorin työehdot kuntoon monen vuoden palkkaohjelmalla, ammattiliitto JHL vaatii. Ratkaisuja tarvitaan jo tämän kevään kehysriihessä, sillä esimerkiksi ikääntyneiden hoivapalveluihin, varhaiskasvatukseen ja julkiseen hallintoon on koko ajan vaikeampi saada ammattitaitoista työvoimaa.
Ammattiliitto JHL vaatii palkka-avoimuutta Suomen työmarkkinoille. Avoimuus auttaa kaventamaan palkkaeroja. Työntekijän on helpompi suhteuttaa palkkatoiveensa oikein, kun hän tietää mitä muut tienaavat samasta tai samankaltaisesta työstä. Ammattiliitto on juuri julkaissut aiheesta kattavan selvityksen.
JHL:n mielestä EU-tason lainsäädäntö lisäisi palkka-avoimuutta ja edistäisi samapalkkaisuutta. Siksi liitto kannattaa EU:n direktiiviesitystä palkkauksen läpinäkyvyyden lisäämisestä.
Destia pitää jääräpäisesti kiinni aikeistaan vaihtaa halvempaan työehtosopimukseen. Vaihto nirhaisee palkoista satoja tai jopa tuhat euroa vuodessa. JHL joutuu puolustamaan yhtiön työehtoja uudella lakolla. Ammattiliitto on valmis neuvottelemaan työehdoista nopealla aikataululla, mutta Destia kieltäytyy toistuvasti yhteistyöstä.
JHL:n lakko Destiassa päättyi torstaina 10.6. JHL:n jäsenten erävoittoon. Työtaistelu pakotti yhtiön harkitsemaan uudelleen aikeitaan työehtosopimuksen vaihtamisesta. Ammattiliitto JHL kiittää kaikkia työtaisteluun osallistuneita jäseniä ja seuraa tarkasti, miten tilanne Destiassa kehittyy.
Miten sukupuolten väliset palkkaerot tulisi ottaa tarkasteluun ja kuinka suuri ero ansioissa todella on? Mitä ammatillinen segregaatio on ja vaikuttaisiko palkka-avoimuus palkkaerojen kaventumiseen? JHL:n ekonomisti Youssef Zad pohtii näitä kysymyksiä Demokraatissa.