Kunta- ja aluevaalit 2025 – pelasta palvelut!

Kunta- ja aluevaaleissa voit vaikuttaa siihen, miten mummoasi hoidetaan ja onko varhaiskasvatuksessa riittävästi työntekijöitä. Pidetään yhdessä huoli siitä, että leikkaukset eivät kohdistu ihmisiin.

Ammattiliitto JHL:n tavoitteet kunta- ja aluevaaleissa

Ammattiliittosi JHL haluaa, että jokainen Suomessa asuva pääsee jatkossakin käyttämään julkisia palveluita. Tärkein vaalitavoitteemme on pelastaa palvelut.

  • Kuntiin ja hyvinvointialueille tarvitaan jatkossakin laaja joukko osaavia ammattilaisia.
  • Palkkojen, työolojen ja johtamisen pitää olla kunnossa. Työntekijöiden pitää pystyä vaikuttamaan työhönsä ja työpaikkansa toimintatapoihin.
  • Kunnat ja hyvinvointialueet tuottavat palvelut pääosin itse. Yritykset ja kolmas sektori voivat täydentää palveluita.
  • Kunnille ja alueille pitää varmistaa riittävä rahoitus, jotta ne voivat tuottaa palvelut.

Asetu ehdolle kunta- ja aluevaaleissa

Vanha nainen makaa sairaalasängyllä. Hoitaja koskettaa vanhusta hellästi olkapäälle. Hoitajan hahmo on leikattu saksilla irti kuvasta, hänestä näkyvät vaan ääriviivat. Hahmon keskellä lukee "älä leikkaa tästä". 

Kuvan sivussa lukee valkoisella tekstillä: Pelasta palvelut. Pidetään yhdessä huoli siitä, että leikkaukset eivät kohdistu ihmisiin. Kunta- ja aluevaalit 13.4.2025. #PelastaPalvelut

Käytät julkisia palveluita, kun käyt terveysasemalla, viet lapsen päiväkotiin, lainaat kirjan kirjastosta tai matkustat bussilla. Kunnat ja hyvinvointialueet vastaavat kaikista näistä jokaisen tarvitsemista palveluista, joissa työskentelee myös suuri osa JHL:n jäsenistä.

Nyt on sinun aikasi pyrkiä mukaan päättämään palveluiden tulevaisuudesta. Asetu ehdolle kunta- ja aluevaaleissa ja pelasta palvelut!

Suomessa on kuluvalla hallituskaudella leikattu urakalla hyvinvoinnista ja ihmisten toimeentulosta. Muun muassa asumistukea ja työttömyysturvaa on rusikoitu rajusti. Samalla hallitus nostaa esimerkiksi terveyskeskusmaksuja. Nämä ovat poliittisia päätöksiä.

Sinä päätät, johtavatko kuntia ja hyvinvointialueita leikkauspoliitikot, vai ollaanko palveluihin ja ihmisten hyvinvointiin valmiita satsaamaan tosissaan. Kunnissa ja hyvinvointialueilla tarvitaan päättäjiä, jotka arvostavat työntekijöitä ja julkisia palveluja.

Asetu itse ehdolle, ja pelasta alueesi palvelujen tulevaisuus!

Voit myös liittyä hyvän ehdokkaan tukijoukkoihin tekemään tärkeää vaalityötä!

Kunnat päättävät muun muassa siitä, mistä löytyy lähin kirjasto tai koulu, mitä ruokaa oppilaille tarjotaan, ja miten joukkoliikenne kulkee. Hyvinvointialueet vastaavat liki koko Suomessa terveyspalveluista, pelastustoimesta ja vanhustenhuollosta. Kaikki tämä perustuu poliittisiin päätöksiin.

Kuntien ja hyvinvointialueiden rahoitus tulee pääosin valtiolta. Rahoituksesta vastaa siis eduskuntavaaleilla valitut poliitikot. Kuntien ja hyvinvointialueiden valtuutetut ratkaisevat, miten ja mihin valtiolta saatuja varoja käytetään. Tehdäänkö palvelut oman osaavan henkilökunnan voimin, vai ostetaanko ne markkinoilta?

Monissa kunnissa on saatu karvaita kokemuksia siitä, että ulkoistaminen voi myös heikentää palveluita tuntuvasti. Yle selvitti vuoden 2023 lopussa, että hyvinvointialueilta uppoaa ostopalveluihin vuodessa miljardeja euroja.

Julkinen työ on monesti myös edullisinta ja tehokkainta.

Toimivat ja kattavat julkiset palvelut ovat hyvinvointivaltiomme kivijalka. Jos julkisia palveluja ei olisi, yhteiskuntamme olisi epätasa-arvoinen ja vain rikkaat pärjäisivät.

Maamme nykyinen hallitus on uhkaavasti pyrkinyt horjuttamaan julkisia palveluita. Nyt on aika tehdä solidaarista ja oikeudenmukaista politiikkaa, jonka tavoitteena on tasa-arvo ja yhdenvertaisuus.

Julkiset palvelut tarvitsevat lukemattomia ammattilaisia, joiden työtä pidetään usein itsestäänselvyytenä.

Esimerkiksi terveyspalveluita hoitavat muun muassa hoiva-avustajat, lähihoitajat, sairaanhoitajat, ensihoitajat, sosiaalityöntekijät, henkilökohtaiset avustajat, kodinhoitajat, välinehuoltajat, laitoshuoltajat ja ruokapalvelutyöntekijät.

Kuntien ja hyvinvointialueiden on elintärkeää pitää kiinni osaajista ja houkutella uusia työntekijöitä, kun nykyisiä ammattilaisia eläköityy joukolla. Se tarkoittaa, että palkkojen, työolojen ja johtamisen pitää olla kunnossa. On tärkeää, että työntekijät voivat vaikuttaa työhönsä ja työpaikkansa toimintatapoihin.

Toimivia palveluja ei ole ilman osaavaa työvoimaa. Kaikista tärkeintä on, että työntekijöitä on tarpeeksi, jotta ammattilaiset jaksavat tärkeässä työssään.

Myös sairauspoissalot vähenevät, kun työntekijät voivat hyvin. Samalla kunnat ja hyvinvointialueet säästävät selvää rahaa.

Lue lisää: Näin ratkaistaan sote-alan henkilöstöpula

Vaalituki JHL:n jäsenille

Ammattiliitto JHL tukee jäseniään, jotka lähtevät ehdolle kunta- ja aluevaaleissa.

Hae tukea sivun lopusta löytyvällä lomakkeella viimeistään 31.3.2025.

Tämän verran voit saada JHL:n vaalitukea:

  • 500 euroa, jos olet ehdolla vain yksissä vaaleissa.
  • 750 euroa, jos olet vaaliehdokkaana vain Helsingissä, kaupungissa ei järjestetä aluevaaleja.
  • 1 000 euroa, jos olet ehdolla sekä kunta- että aluevaaleissa.

Vaalituki on tarkoitettu vain JHL:n jäsenille, jos et vielä ole jäsen, liity joukkoomme oitis!

Motiivi-lehti ilmestyy ennen vaaleja vuonna 2025

Jäsenlehti Motiivi tarjoaa kunta- ja aluevaaliehdokkaille erikoishintaisen ilmoituspaikan ja alennuksia ilmoituksista! Tarjoukset koskevat ainoastaan ammattiliitto JHL:n jäseniä, muille ilmoitukset ovat normaalihintaisia. 

Vaali-ilmoituksen koko 55x145mm + 5mm leikkuuvarat hintaan 550 €. 

Muista ilmoituksista ilmoituksista jäsenemme saavat 20 % alennuksen.

Numero 1:

  • Varaus viimeistään: 16.12.2024
  • Aineistopäivä: 8.1.2025
  • Lehti ilmestyy: 5.2.2025

Numero 2:

  • Varaus 10.2.2025
  • Aineistopäivä 5.3.2025
  • Lehti ilmestyy 2.4.2025

Motiivin mediatiedot

Ilmoitusmyyntiä hoitaa Saarsalo Oy, timo.lepisto(at)saarsalo.fi, p. 044 534 9878

Miten muuten voin osallistua kuin ehdokkaana?

Jos et itse halua asettua ehdolle, nyt on hyvä aika lähteä mukaan muiden ehdokkaiden tukijoukkoihin ja -ryhmiin! Vaalityöhön osallistumalla pääset pitämään ääntä tärkeiden asioiden puolesta, ja kertomaan niistä muille äänestäjille. Ole yhteydessä suoraan kiinnostavaan ehdokkaaseen tai puolueeseen.

Voit vaikuttaa vaalien lopputulokseen myös keskustelemalla vaaleista ja äänestämisestä omalla työpaikallasi tai lähipiirisi kanssa. Voit jakaa esimerkiksi tämän meidän vaalisivumme jhl.fi/pelastapalvelut, ja kertoa täältä löytyvän hyvää tietoa aiheesta. Voit levittää tietoa myös omien somekanaviesi kautta. Jokainen voi pitää ääntä palvelujen pelastamisesta itselleen sopivalla tavalla.

On tärkeää, että päättäjiksi saadaan työntekijöiden arkea ymmärtäviä ihmisiä. Huolehditaan yhdessä siitä, että julkisia palveluja arvostavat ehdokkaat pääsevät esille.

    Mitä julkiset palvelut ovat?

    Julkiset palvelut ovat veroilla rahoitettuja kaikille yhteisiä palveluja, jotka varmistavat kansalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden.

    Julkisia palveluita ovat muun muassa

    • varhaiskasvatus ja koulutus
    • joukkoliikenteen järjestäminen
    • vesi- ja jätehuolto
    • ympäristöpalvelut, kuten puistoista ja muista viheralueista huolehtiminen
    • tekniset palvelut
    • maahanmuuttajien kotouttaminen
    • työvoimapalvelut
    • elinkeinopolitiikka
    • perusterveydenhuolto (esim. terveysasemat)
    • erikoissairaanhoito (esim. sairaalat)
    • sosiaalihuolto
    • lasten, nuorten ja perheiden palvelut
    • mielenterveys- ja päihdepalvelut
    • vammaispalvelut
    • ensihoito
    • pelastustoimi eli mm. paloasemien ja ambulanssien tehtävät.

    Fiksut kunnat ja hyvinvointialueet hoitavat palvelunsa itse. Silloin ne tehdään tehokkaasti ja kunnolla.

    Kunta, joka tuottaa palvelunsa valtaosin itse, omistaa energiayhtiönsä ja vesilaitoksensa sekä tuottaa kuntalaisilleen edullisia vuokra-asuntoja, säilyttää mahdollisuuden päättää kuntalaistensa asioista myös silloin, kun olot ympärillä muuttuvat.

    Kunnat ja hyvinvointialueet voivat valvoa omaa toimintaansa paremmin kuin yksityisen yrityksen bisnestä. Yksityiset palvelut täydentävät kuntien ja hyvinvointialueiden omia palveluita.

    Palveluiden tuottaminen maksaa yrityksille yhtä paljon kuin kunnillekin. Säästöt kunnan tai alueiden kirjanpidossa tarkoittavat työntekijöille pienempää palkkaa ja heikompia työehtoja. Julkisen palvelun ammattilaiset huolehtivat meistä kaikista, juuri sinun lapsestasi ja ikääntyvistä läheisistäsi. He ansaitsevat työstään kunnon korvauksen.

    Valtuutettuna pääset vaikuttamaan siihen, millaisia päätöksiä palveluista tehdään.

    Kuntavaalit

    Kuntavaaleissa valitaan jäsenet kuntien valtuustoihin. Valtuutetut päättävät asukkaiden yhteisistä asioista, kuten koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta, liikunnasta, kulttuurista, liikenteestä ja vesi- ja jätehuollosta – asioista, jotka näkyvät elämässäsi joka päivä.

    Asetu ehdolle kuntavaaleissa ja pelasta kuntasi palvelut – pelastat samalla arkesi!

    Kuntien tehtäviä ovat muun muassa:

    • varhaiskasvatus ja koulutus
    • joukkoliikenteen järjestäminen
    • vesi- ja jätehuolto
    • ympäristöpalvelut, kuten puistoista ja muista viheralueista huolehtiminen
    • tekniset palvelut
    • maahanmuuttajien kotouttaminen
    • työvoimapalvelut
    • elinkeinopolitiikka.

    Kunnat siis huolehtivat siitä, että lapset pääsevät päiväkotiin ja kouluun, nuoret nuorisotaloille ja kaikki asukkaat hyvin hoidettuihin puistoihin, ulkoliikuntapaikoille ja uimarannoille.

    Kunnanvaltuustot vastaavat kunnan toiminnan lisäksi taloudesta, johon liittyy muun muassa kuntavero. Kuntavero ratkaisee, paljonko kunnat pystyvät keräämään rahaa palveluiden tuottamiseen.

    Äänestämällä kuntavaaleissa vaikutat siihen, mitä palveluiden kohtalosta päätetään. Juuri sinun ehdokkaasi saattaa antaa valtuustossa äänen, joka pelastaa lähikirjastosi, naapurikoulusi liikuntaryhmän tai lähipuistosi.

    Aluevaalit

    Aluevaaleissa valitaan jäsenet hyvinvointialueiden aluevaltuustoihin.

    Suomessa on 21 hyvinvointialuetta. Hyvinvointialueet vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta, eli siitä miten esimerkiksi pelastusasemat ja sairaalat toimivat.

    Asetu ehdolle aluevaaleissa ja pelasta hyvinvointialueesi palvelut – pelastat samalla henkiä!

    Hyvinvointialueet vastaavat muun muassa

    • perusterveydenhuollosta
    • erikoissairaanhoidosta
    • sosiaalihuollosta
    • lasten, nuorten ja perheiden palveluista
    • mielenterveys- ja päihdepalveluista
    • vammaispalveluista
    • ensihoidosta
    • pelastustoimesta.

    Hyvinvointialueiden valtuutetut päättävät siis siitä, miten hyvinvointialueiden palveluja järjestetään. Äänestämällä aluevaaleissa vaikutat siihen, miten nämä elintärkeät palvelut toimivat jatkossa omalla hyvinvointialueellasi.

    Mihin hyvinvointialueeseen kotikuntani kuuluu?

    Voit tarkistaa oman hyvinvointialueesi sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

    Helsingissä sote-palveluista ja pelastustoimesta vastaa kaupunki, ei hyvinvointialue. Sen takia helsinkiläiset eivät voi äänestää aluevaaleissa. Myöskään Ahvenanmaalla ei pidetä aluevaaleja.

    Vaalien aikataulut

    • Ehdokasasettelu on parhaillaan käynnissä, puolueilla on siihen omat aikataulunsa.
    • Lopulliset ehdokaslistat ovat selvillä maaliskuussa 2025.
    • Ennakkoäänestys kotimaassa 2.–8.4.2025
    • Ennakkoäänestys ulkomailla 2.2.–5.4.2025
    • Varsinainen vaalipäivä sunnuntai 13.4.2025

    Äänestyspaikat löydät 18.3.2025 alkaen Digi-ja väestötietoviraston äänestyspaikkapalvelusta.

    JHL vaikuttaa

    Poliittiseen päätöksentekoon vaikuttaminen on tärkeä osa toimintaamme. Sen avulla parannamme jäsentemme asemaa työelämässä ja yhteiskunnassa, ja pidämme heistä huolta.

    Liity jäseneksi!

    JHL on Suomen monipuolisin ammattiliitto. Jäsenemme työskentelevät noin tuhannessa eri ammatissa hyvinvoinnin ja julkisten palvelujen parissa. Olit sitten sote-ammattilainen, kasvattaja, siivooja, keittäjä, sihteeri, vartija tai konduktööri, olemme ammattiliittosi!

    Sinistä taivasta vasten suuri oranssi ammattiliitto JHL:n logolla varustettu ilmapallo.