Siirry sisältöön

Energia-alan tes-neuvotteluissa akut tyhjenivät – aprillipäivästä alkaen ilman sopimusta

Energia-, ICT- ja verkostoalalle ei syntynyt uutta työehtosopimusta määräajassa. Edellinen sopimuskausi umpeutui tänään. Huhtikuu alkaa näin ollen sopimuksettomassa tilassa.

JHL:n neuvottelija, sopimusasiantuntija Kari Lehtinen kertoo, että tänään ei päästy maaliin, pitkästä neuvottelurupeamasta – ja pyrkimyksistä – huolimatta.

Työntekijöiden neuvottelijoita kalvaa etenkin paikallisen sopimisen varjolla ajettu pyrkimys laajentaa työnantajan direktio-oikeutta.

– Osaan asioista saatiin kuitenkin ihan mallikkaita ratkaisuja puolin ja toisin. Eli jotain on voitu jo pyyhkäistä neuvottelupöydältä poiskin, Lehtinen kuvaa tilannetta.

Siitä huolimatta liian moni asia jäi vielä hiertämään, ja niinpä sopimukseen ei allekirjoituksia saatu alle.

Huomenna alkaa sopimukseton tila

Koska uudesta sopimuksesta ei syntynyt yhteistä näkemystä edellisen sopimuksen voimassa olon aikana, siirrytään sopimuksettomaan tilaan. Tällöin astuu voimaan niin kutsuttu jälkivaikutus eli vanhaa tessiä sovelletaan normaaliin tapaan siihen asti, kunnes uusi sopimus saadaan hiottua. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työtä tehdään kuten tähänkin asti, ja työehdot ovat samat kuin aiemmin.

Sopimuksettomassa tilassa osapuolet voivat päättää painostustoimista, eli työrauhavelvoitetta ei enää ole.

– Meidän kannalta sopimukseton tila tuo tarvittaessa lisää työkaluja neuvottelujen vauhdittamiseksi, Lehtinen muistuttaa.

– Ja jos tilanne sitä vaatii, emme myöskään epäröi ottaa niitä käyttöön.

Osapuolet hakevat viikonloppuna uusia avauksia omiin sopimusesityksiinsä.

– Neuvotteluja jatketaan ensi viikolla sopimuksettomassa tilassa.

Energia-alan työntekijöiden työehtosopimuksesta neuvottelevat JHL ja Sähköliitto, työnantajan puolelta sopimuspöydässä istuvat Energiateollisuus ry ja Palvelualojen työnantajat Palta ry.

Lisätietoja:
Kari Lehtinen, sopimusasiantuntija JHL, 050 566 1567

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee