Siirry sisältöön

Ammattiliitto JHL: Työnantajan oikeus saada tiedot työntekijän koronavirussuojasta on vain yksi askel pandemian taltuttamisessa

Koronavirussuojaa koskevien tietojen vaatiminen tietyltä työntekijäryhmältä ei pelkästään riitä ratkaisemaan, miten terveys ja turvallisuus taataan sekä asiakkaille että työntekijöille.

Tartuntatautilakiin ollaan jälleen tekemässä muutoksia. Tällä hetkellä laki määrittelee, että sosiaali- ja terveydenhuollossa riskiryhmään kuuluvien kanssa samoissa asiakas- ja potilastiloissa työskentelevillä on oltava suoja tuhkarokkoa, vesirokkoa, hinkuyskää ja influenssaa vastaan. Nyt lakiin esitetään lisättäväksi väliaikaisesti myös  vaatimus koronarokotteesta. Rokotetta vaadittaisiin henkilöiltä, jotka ovat lähikontaktissa riskiryhmäläisiin.  Lisäksi lakiin esitetään työnantajalle väliaikaista oikeutta tietää, onko työntekijä rokotettu koronaa vastaan tai sairastanut koronan. Uutta muihin säännöksessä mainittuihin tartuntatauteihin nähden on vaatimus lähikontaktista.

Sosiaali- ja terveysministeriölle antamassaan lausunnossa ammattiliitto JHL korostaa, että rokotusvaatimus on kirjattava lakiin selvästi. Silloin työpaikoilla ei tarvitse kiistellä siitä, keitä ja missä tehtyä työtä se koskee.

Nykyinen laki on jättänyt kotiin annetut palvelut suojavaatimusten ulkopuolelle. Esimerkiksi henkilökohtaiset avustajat ovat olleet suojavaatimusten ulkopuolella, vaikka he selvästi työskentelevät riskiryhmään kuuluvien henkilöiden parissa. JHL:n mielestä henkilökohtaiset avustajat on luettava mukaan joukkoon, jolta rokotussuojaa vaaditaan.

Ammattiliitto JHL:n mielestä työntekijän suullisen ilmoituksen pitäisi riittää ilmoitukseksi koronasuojasta, näinhän on muidenkin tautien osalta.  Ammattiliitto ei suoraan vastusta esitettyä työnantajan väliaikaista oikeutta saada nähtäväkseen  työntekijän koronasuojatietoja riittävän rokotussuojan varmentamiseksi. JHL kuitenkin pelkää, että muut turvatoimet unohtuvat.

– Siitä huolimatta, että sote-henkilöstö olisi rokotettu ja heillä on tästä esittää esimerkiksi koronapassi, tulee työpaikoilla edelleenkin muun muassa käyttää suojaimia, mitoittaa työ niin, että sitä voidaan tehdä turvallisesti, noudattaa mahdollisuuksien mukaan turvavälejä ja porrastaa taukoja, JHL kirjoittaa lausunnossaan.

Tilapäinen lakimuutos ei JHL:n mielestä saa myöskään johtaa siihen, että työnantajien oikeus saada työntekijöiden terveystietoja alkaisi laajeta.

Ei keppiä vaan porkkanaa, jotta rokotuskattavuus nousee

Rokotuskattavuutta ei kuitenkaan nosteta yksinomaan asettamalla yhden alan työntekijöille vaatimuksia rokotussuojasta. Siksi valtiovallan on välittömästi ryhdyttävä myös muihin toimiin koronaviruspandemian tukahduttamiseksi.

Yhtenä toimenpiteenä JHL esittää, että työntekijän oikeus käydä koronarokotuksissa työaikana ja rokotuskäyntiin matkoineen kulunut aika luetaan työajaksi.

Lisäksi rokotteen ottaminen pitäisi tehdä mahdollisimman helpoksi, esimerkiksi rokotuspisteillä, joihin ei tarvitse ajanvarausta.

Lue kokonaan JHL:n lausunto tartuntatautilain väliaikaisista muutoksista

Rikkinäinen linkki korjattu 2.12.2021 klo 10.12.