Työikäiset saavat ensimmäisen oman ruokailusuosituksen – JHL vaatii mukaan kannustimia
Suositus on tarkoitettu ohjeeksi työnantajille. Ruokapalveluiden kilpailutuksessa pitää kiinnittää huomiota ruoan laatuun ja alkuperään ennemmin kuin hintaan.
Työikäisten ensimmäinen oma ruokailusuositus julkaistaan keväällä 2026. Sitä laativat valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työikäisten ruokailusuositus ottaa kantaa työikäisten hyvän ravitsemuksen toteutumiseen työpäivän aikana.
Ammattiliitto JHL korostaa, että kyseessä on suositus työnantajalle. Suosituksen tekijöiden olisi syytä antaa konkreettisia kehitysesityksiä kannustimista, jotta suositukset toteutuisivat mahdollisimman hyvin. Lisäksi kannustimien avulla työnantaja kokisi hyötyvänsä suosituksen toteuttamisesta.
JHL katsoo, että ruokapalveluiden kilpailutuksessa on syytä kiinnittää huomio ruoan laatuun ja alkuperään ennemmin kuin pelkkään hintaan.
Työolosuhteet vaikuttavat ruokataukoihin
Työolosuhteet vaikuttavat ruokatauon asianmukaiseen pitämiseen ja siihen, onko työntekijällä mahdollisuus syödä esimerkiksi työpaikkaruokalassa, lämmittää ruokaa tai säilyttää sitä asianmukaisesti.
Työikäisten ruokailusuosituksessa annetaan käytännön vinkkejä hyvän ravitsemuksen toteuttamiseen monenlaisissa olosuhteissa.
Suositus sisältää lisäksi tietoa työnantajan, työntekijän, ruokapalvelujen sekä työterveyden roolista ja vastuista sekä työkyvyn ylläpidosta.
Tuotanto- ja suurkeittiötyöskentely huomioitava
Suositus on suunnattu muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaisille, ammattikeittiöille, työnantajille, työhyvinvoinnista vastaaville, kuntien hyvinvointijohtajille ja järjestöille.
JHL katsoo, että palvelualojen työssä tulee huomioida ravintola-alan lisäksi myös tuotanto- ja suurkeittiötyöskentely, koska ruuan valmistuksessa on eroja.
Tuotanto- ja suurkeittiötyöskentely eroaa merkittävästi ravintolatyöskentelystä, koska muun muassa raaka-aineet tulevat suurimmissa ja painavimmissa pakkauksissa kuin ravintoloissa ja keittiöt ovat huomattavasti suurempia.
Palvelualoilla myös on huomioitava puhtausalan työn fyysisyys.
Työikäisten ensimmäinen ruokailusuositus perustuu kansallisiin Kestävää terveyttä ruoasta -ravitsemussuosituksiin vuodelta 2024.