KT:n yrityssektorille yleiset työehdot – näin sopimus nostaa palkkoja

Kollaasikuva JHL:n jäsenistä erilaisissa ammateissa ja slogan #1001ammattia

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n yrityssektorille on solmittu liuta työehtosopimuksia. KT:n yrityssektorin yleinen työehtosopimus YTES jatkaa pitkälti Avaintesin linjoilla. Palkat nousevat yleisen linjan mukaisesti.

Kunta- ja hyvinvointialalle syntyi tällä neuvottelukierroksella joukko uusia työehtosopimuksia. Sopimuksia voidaan käyttää yrityksissä, jotka ovat kuntien tai hyvinvointialueiden määräysvallassa.

Yritysten työehdoista neuvottelivat työntekijöitä edustavat JAU, Juko sekä Sote ry. Ammattiliitto JHL on osa Julkisen alan unioni JAU:ta. Työnantajaa edusti neuvotteluissa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Neuvottelujen tuloksena KT:n yrityssektorille solmittiin neljä työehtosopimusta. KT käytti aiemmin yrityssektorista nimeä yritysjaosto. Yrityssektorin jäsenet ovat yrityksiä, jotka ovat kuntien tai hyvinvointialueiden määräysvallassa. Aiemmin nämä yritykset kuuluivat Avaintyöantajat Avaintaan.

Yksi uusista sopimuksista on KT:n yrityssektorin yleinen työehtosopimus eli YTES. Sopimus on hyvin samankaltainen kuin historiaan jäävä Avainnan sopimus Avaintes.

YTES-sopimukseen kuuluu yrityksiä, jotka toimivat muun muassa kiinteistö-, ateria- ja puhtauspalveluissa, sekä ict- ja taloushallintopalveluissa.
Tuntipalkkaiseen henkilöstöön noudatetaan toistaiseksi kunnallista tuntipalkkaisten työehtosopimusta.

Korotukset yleisen linjan mukaan

Uusi sopimus on voimassa lähes kolme vuotta, sopimuskausi päättyy helmikuun 2028 lopussa.

YTES-sopimuksen palkankorotukset 2025–2028

  • 1.10.2025: yleiskorotus 53 euroa, vähintään 2,50 %
  • 1.8.2026: yleiskorotus 2,27 %
  • 1.10.2026: kaksi korotusta: paikallinen järjestelyerä 0,2 % sekä palkkaohjelman paikallinen kehittämiserä 0,3 %
  • 1.4.2027: kolme korotusta: yleiskorotus 2,0 %, paikallinen järjestelyerä 0,37 % sekä palkkaohjelman paikallinen kehittämiserä 0,3 %

Sopimuskausi on kaksi kuukautta lyhyempi kuin esimerkiksi teknologiateollisuuden ratkaisuissa, joten palkankorotusten kokonaismäärä näyttää hieman pienemmältä. Kun korotukset lasketaan suhteessa sopimuskauden kestoon, kuukausittainen palkankorotus on samansuuruinen kuin teollisuuden aloilla. Korotukset siis noudattelevat yleistä linjaa.

Vuoden 2027 sopimuskorotukset on sidottu teknologiateollisuuden sopimuksiin. Korotukset muuttuvat, jos teknologiateollisuuden työntekijöitä koskeva työehtosopimus irtisanotaan kolmannen vuoden osalta ja sen sopimuskorotukset muuttuvat. Palkkaohjelman kehittämiserään sillä ei ole vaikutusta.

Työ jatkuu seuraavilla kierroksilla

Sopimusasiantuntija Karita Alanko sanoo että sopimuksessa saavutettiin olennaisia JHL:n tavoitteita, mutta työtä riittää vielä seuraavillakin kierroksilla.

– Meillä tärkeä asia oli esimerkiksi palkkausjärjestelmätyöryhmä. Sen tehtävänä on selvittää palkkausjärjestelmän toimivuutta kokonaisuudessaan. Tässä käydään läpi myös muun muassa yhdistelmätehtävät, työolosuhteet sekä sijaisuuskorvaukset, Alanko kertoo.

Alanko nostaa erikseen esiin myös sen, että tuntipalkkaisten työehtosopimusta sovelletaan myös tulevalla sopimuskaudella.

Ammattiliittosi JHL neuvottelee lukuisista työehtosopimuksista vuoden 2025 aikana. Seuraa neuvotteluiden etenemistä verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavistamme.

Liity jäseneksi!

JHL on Suomen monipuolisin ammattiliitto. Jäsenemme työskentelevät noin tuhannessa eri ammatissa hyvinvoinnin ja julkisten palvelujen parissa. Olit sitten sote-ammattilainen, kasvattaja, siivooja, keittäjä, sihteeri, vartija tai konduktööri, olemme ammattiliittosi!

Sinistä taivasta vasten suuri oranssi ammattiliitto JHL:n logolla varustettu ilmapallo.