Gå till innehållet

Putins beslut är inte din ryska arbetskamrats fel – Ge aldrig efter för rasism

– Päivi Niemi-Laine

Idag är den internationella dagen mot rasism, och ämnet kunde inte vara mer aktuellt. Rättvisa och mod hör till JHL:s viktigaste värderingar. Vi står för mänskliga rättigheter, solidaritet och jämlikhet. Det gäller alla våra medlemmar.

Kriget i Ukraina har varit en chock för oss alla. I väpnade konflikter är det sällan så här uppenbart vem som är den skyldiga och vem som är offret. Det ryska angreppet är grymt och bryter mot alla internationella avtal.

JHL har sagt upp sitt samarbete med det ryskägda bolaget Teboil. Utöver det har JHL donerat 10 000 euro till Finlands Röda Kors och 10 000 euro till Unicef för att hjälpa Ukraina.

Vi har också stöttat den ukrainska fackrörelsen med 5 000 euro via ITUCs (den internationella takorganisationen för nationella centralorganisationer) solidaritetsfond. Donationerna används för att stöda ukrainska fackmedlemmar och arbetstagare som flyr från sitt hemland.

FFC, Akava och FTFC har kraftigt fördömt Ryssland angrepp mot Ukraina och stöder EU:s sanktioner.

Det är fantastiskt fint att vi finländare kan erbjuda offren hjälp som en enad front under detta hemska krig.  Att ställa sig på Ukrainas sida är ett lätt beslut.

JHL är för rättvisan – var det du med

JHL står alltid upp för rättvisa, mänskliga rättigheter, solidaritet och jämlikhet. Det gäller för alla våra medlemmar oavsett medborgarskap, nationalitet och kulturell bakgrund.

Idag den 21 mars firas den internationella dagen mot rasism. FN:s generalförsamling utlyste dagen för drygt 50 år sedan, och den är fortfarande aktuell. Vi har fått oroande nyheter om att det har förekommit diskriminering mot ryssar på arbetsplatserna, och till och med rasistiska attityder och hat. Det här är mycket ledsamt att höra. Det är viktigt och väsentligt att komma ihåg att Rysslands ledares verklighetsfjärmade beslut inte är det ryska folkets fel.

Hat och rädsla är förståeliga känslor i en situation där vår trygghetskänsla plötsligt har försvunnit och krigets fasor kommer nära oss. Med att hata spelar vi dock bara Putin i händerna. Hat leder bara till mer hat.

Låt oss alltså vara rättvisa och modiga även nu. Tillsammans kan vi visa att vår inte äventyrar vår kollektiva styrka med rasism eller diskriminering – varken mot ryssar eller någon annan.

Ingen ska behöva vara rädd

Ryssar är den största invandrargruppen inom vårt fackförbund. Arbetstagare med rysk bakgrund finns på så gott som alla arbetsplatser. Många ryssar har även just nu släktingar, vänner och bekanta i Ukraina, mitt i kriget. Det är oskäligt om de, utöver oron över sina närstående, även måste oroa sig över sin egen säkerhet i Finland.

Det är viktigt att prata om ångesten som nyheterna väcker och inte bli ensam med sin rädsla. Arbetsskiftet kan vara den enda pausen från så kallad doomscrolling, dvs. att tvångsmässigt bläddra bland dystra nyheter.

Vi har också många medlemmar som själv har upplevt krigets grymheter och flytt från sitt hemland. Låt oss ge varandra arbetsro. Allihopa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*