Siirry sisältöön

Kunta-alalle sovintoesitys, JHL käsittelee esitystä tiistai-iltana

Sovittelulautakunta on jättänyt kunta-alalle sovintoesityksen tänään 10. toukokuuta. JHL antaa vastauksensa esitykseen edustajistonsa kokouksen jälkeen sovittelulautakunnalle.

Sovittelulautakunta on Elina Pylkkäsen johdolla antanut sovintoesityksen kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluja koskevaan kiistaan. Lautakunta odottaa vastauksia neuvottelujen osapuolilta 11.5. klo 12.00 mennessä.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n 120-jäseninen edustajisto käsittelee sovintoesitystä 10. toukokuuta illalla. JHL edustaa noin kolmasosaa kunta-alan työntekijöistä.

Poikkeuksellisesti sovintoesityksen sisältöä on avattu julkisuuteen jo tässä vaiheessa.

JHL on vauhdittanut kunta-alan neuvotteluita useilla lakoilla sekä ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla. Laajin JHL:n, Jytyn ja Jukon lakko toteutui 3.5.–9.5. pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen), Tampereella, Kuopiossa, Rovaniemellä, Jyväskylässä, Oulussa ja Turussa. Lakossa oli lähes 81 000 työntekijää.

Aiemmin JHL ja Jyty ovat järjestäneet kunta-alaa koskevat lakot Rovaniemellä ja Jyväskylässä 23.3.–24.3 sekä Tampereella ja Kuopiossa 29.–30.3. Jyty, JHL ja Juko olivat lakossa Oulussa ja Turussa 6.–7.4.

Koko kunta-alaa koskevat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot ovat toteutuneet 7.–13.3, 21.3.–27.3. ja 4.4.–10.4.  Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on ollut voimassa toistaiseksi 18.4. alkaen.

Mikäli uusista työehdoista ja kunnollisista palkankorotuksista ei synny sopua, JHL on valmis laajentamaan ja lisäämään painostustoimia tarvittaessa.

Kunta-alan sopimuksista neuvottelevat palkansaajien pääsopijajärjestöt Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), JUKO ja Sote ry (Super, Tehy, SPAL) Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, p. 040 702 4772
Neuvottelujohtaja Kristian Karrasch, p. 040 728 9046