Siirry sisältöön

Näkemyserot kärjistyvät kunta- ja hyvinvointialan neuvotteluissa

Kunta- ja hyvinvointialan pääneuvotteluryhmä tarttui tänään keskiviikkona härkää sarvista ja keskittyi käsittelemään kahta haastavaa asiaa: rahaa ja siihen liittyvää palkkaohjelmaa sekä pääsopimuksen uudistamista.

Aika on käymässä neuvotteluissa vähiin. Alan sopimukset umpeutuvat yhdentoista päivän kuluttua.

– Näkemykset siitä, miten ja kuinka paljon rahaa tulevalla tulevina vuosina palkkoihin laitetaan ja miten pääsopimusta uudistetaan hajoavat kuin Jokisen eväät aseman lattialle. Toistaiseksi emme löytäneet keinoja, joilla saisimme koottua näkemykset yhteen kauniiseen kekoon, kuvaa tilannetta ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

JHL:n neuvottelujohtaja Kristian Karraschin mukaan mahdollinen palkkaohjelma keskustelutti väkeä runsaasti. Intohimot siitä, keitä ohjelma koskisi kohdistuvat eri tavalla.

– JHL ajaa laajaa, sekä kunnissa että hyvinvointialueilla toteutettavaa palkkaohjelmaa. Meidän kantamme on, että kaikki työ on arvokasta, tehdäänpä sitä minkä kunta-alan sopimuksen alla tahansa. Työnantajan palkkakilpailukyvyn, vetovoiman sekä työvoiman saatavuuden varmistamiseksi kunta-alalle tarvitaan mahdollisimman laaja palkkaohjelma. Sen on kosketettava kaikkia toimialoja, Karrasch painottaa.

Yhteistä näkemystä osapuolet eivät vielä löytäneet myöskään pääsopimuksen osalta. Sekä vastustajia että puolustajia löytyi toukokuussa 2020 tehdylle sopimukselle. Sen mukaan yksi pääsopimus säilyy ja siinä määritellään alan sopimukset ja niiden keskinäiset suhteet.

JHL:n kanta on selvä. Se haluaa turvata työehdot kunta-alaa muokkaavan suuren rakenneuudistuksen keskellä.

– JHL:n vahva näkemys on, että kunta- ja hyvinvointialalla on oltava yhteinen pääsopimus ja yksi pääneuvotteluryhmä. Yhden pääsopimuksen taktiikalla voimme parhaiten turvata ja kehittää myös hyvinvointialueiden yleisiä palvelussuhteen ehtoja, Karrasch alleviivaa voimakkaasti.

Vaikka ensi viikko onkin eteläisen Suomen talvilomaviikko, pääneuvotteluryhmä ei lomaile. Se neuvottelee keskiviikkona 23. helmikuuta. Tuolloin sopimuskauden ja työrauhan päättymiseen on viisi päivää.

Päivi Niemi-Laine ja Kristian Karrasch kertovat videolla tiivistetysti päivän tapahtumat

P.S. Missä pöydässä käydään kuuminta vääntöä? Kenen ehdot on jo taputeltu? Tarkista kaikkien JHL:n alojen neuvottelutilanne sivulta jhl.fi/neuvottelutilanne. Ota seurantaan myös JHL:n Facebook ja Twitter. #1001ammattia #JHLneuvottelee